sik21 Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 Witam kiedyś miałem muchołówki i rosiczki lecz je zlikwidowałem. Teraz chce zacząć od nowa i mam akwaria do wykorzystania i zastanawiam się czy mógł bym je wykorzystać. Chciałbym mieć swoje roślinki w akwa i teraz mam pytania czy wstawić roślinki w doniczkach i akwa by służyło tylko za podstawkę czy mogę je zasypać torfem (wyjąc doniczki czy nie choć lepiej by pewnie było z doniczkami). Miałbym także możliwość doświetlania roślinek na początek może rosiczki i muchołówki wiec one potrzebują doświetlania?? Zaznaczam ze mam sprzęt i tylko się marnuje wiec mogę go wykorzystać. Czy przykryć akwa czymś czy normalnie bez przykrywania? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 Muchołówek nie trzeba wsadzać do terrarium. Możesz zasypać torfem, zrobić vivarium 'naturalne', z ładnym tłem, mchem itd, a możesz po prostu wstawić doniczki, to zależy od Ciebie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sik21 Napisano 1 Lutego 2011 Autor Share Napisano 1 Lutego 2011 (edytowane) a jest jeżeli chciałbym doświetlać roślinki to na jakiej wysokości dać świetlówkę jaka barwę i ile wat chciałbym zrobić w akwa spadek tak by był efekt głębi to wtedy rośliny niżej polozone by miały mokrzej to co lepiej niżej sadzić muchołówki czy rosiczki bo bardziej toleruj większe ilości wody? Edytowane 1 Lutego 2011 przez sik21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 A nie wolałbyś dać czegoś zamiast tych muchołówek? Będziesz je musiał na każdą zimę wyciągać do zimowania. A jakie masz te rosiczki? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebenzo30 Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 No i nie zapomnijmy o wilgotności, muchołowki nie lubią gdy jet wysoka. Ja osobiscie polecam do takiego akwarium rosiczki, tłustosze i pływacze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 I rosiczki też nie wszystkie. Dobre mogą być też dzbanki nizinne, chyba że się zatroszczysz o spadki temp. to może helki i dzbanki górskie. Ale lepiej na początek zorientuj się jakie rośliny jakich potrzebują warunków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebenzo30 Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 Najlepiej na początek dąc sobie spokój z helkami i góralami. Rosiczki najlepiej tropikalne. Cefal tez by się utrzymał ale moga być kłopoty z pleśnią. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sik21 Napisano 1 Lutego 2011 Autor Share Napisano 1 Lutego 2011 Na szczęście wszystko mam na etapie planów wiec nie popełnię żadnego błędu Akwarium przecież nie musi być przykryte ma pełnić funkcje bardziej estetyczna ponieważ nie chcę mieć na swoim parapecie doniczek lecz wolałbym mieć właśnie akwa to jak w końcu można normalnie wsadzić roślinki w torf w akwa?? z doniczkami czy bez?? co z oświetleniem mam obecnie jakaś świetlówkę 11w co służyła mi do akwa wiec jakaś jest bardziej już roślinna wiec nadaje się?? a jakiej wysokości mam umieścić ta świetlówkę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebenzo30 Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 Tak daj na dno jakis żwir lub karemzyt i na to torf (słuzy jako drenaż). Później agrowłóknina i zasyp torfem i to będzie odpowiednie. Światło zalezy od wielkości akwaria najlepiej 2x 18W jak masz małe akwa jak wieksze to więcej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sik21 Napisano 1 Lutego 2011 Autor Share Napisano 1 Lutego 2011 a bezpieczna wysokość oświetlenia dla roślin by je nie poupalało Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 2 Lutego 2011 Share Napisano 2 Lutego 2011 Bezpieczna odległość to taka, przy której rośliny nie będą jeszcze dotykały świetlówki, bo przy mocy tak jak ktoś tu pisał 2x18W samo światło na pewno nie spowoduje poparzeń. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sik21 Napisano 2 Lutego 2011 Autor Share Napisano 2 Lutego 2011 mam jeszcze jedno pytanko roślinki chyba teraz zimują wiec kiedy mogę pierwsze roślinki kupić ponieważ nie chce kupić od hodowcy roślin które były źle trzymane podczas zimowania Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 2 Lutego 2011 Share Napisano 2 Lutego 2011 Zimują tylko muchołówki, kapturnice i rosiczki zimnolubne choć te ostatnie już pewnie kończą (zależy kto kiedy zaczął zimować). Tak więc rośliny takie jak rosiczki, tłustosze, dzbaneczniki, pływacze czy cefalki możesz kupować już teraz, jednak umów się ze sprzedającym na wysyłkę jak się ociepli. Nikt raczej teraz nie wyśle Ci roślin, bo to skończyć by się mogło tylko ich stratą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sik21 Napisano 2 Lutego 2011 Autor Share Napisano 2 Lutego 2011 (edytowane) jak coś to raczej będę odbierał osobiście na forum wyczytałem ze z powodu słabej cyrkulacji powietrza w akwa może pojawić się pleśń wiec co ile i na ile bym musiał włączyć maly wiatraczek by przewietrzyć akwa np. co 4 godz. na 15 Edytowane 2 Lutego 2011 przez sik21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 2 Lutego 2011 Share Napisano 2 Lutego 2011 No ale możliwe, że czyjeś muchołówki (np moje ) są już przezimowane, więc takie możesz już kupić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi