Skocz do zawartości

Podłoże

Maciej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wiosna się zbliża, muchołówka już się obudziła, a ja chcę ją przesadzić. Mam torf kwaśny Atheny, ale mam parę wątpliwości co do dodatków. Na jednej stronie doczytałem, ze lepiej nie dawać perlitu bo może on podtruwać rośliny. Więc postanowiłem wymieszać go z gruboziarnistym żwirem. Znalazłem sporo proporcji mieszania (torf:piasek) 1:1 , 2:1 , 1:2. Nie znam się na tym i nie wiem która jest najlepsza. I ostatnia sprawa to drenaż. Miałem zamiar dać keramzyt na spód ale z 5 dni temu na TVN Meteo w programie "Maja w ogrodzie" Było trochę o owadożerach i powiedziano tam, że nie poleca się keramzytu gdyż może on zmienić pH podłoża. Polecili za to granit. Co o tym sądzicie jak Wy mieszacie podłoże.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już chcesz zrobić mix to torf i drobny piasek w stosunku 2:1.

Dzięki za odpowiedź. A czy keramzyt jako drenaż może zmieniać pH? Aha i jeszcze jedna sprawa na stronie http://www.owadozery.pl/articles/mucholowka.pdf wyczytałem o gruboziarnistym piasku. A w poradniku Cephalotus-a pisze "(...)Piasek, najlepiej o granulacji 2-4 mm(...)" czy 2-4mm to nie gruby piasek? O jakiej granulacji użyć piasku?

P.S. Nie chce atakować/podważyć wiedzy nikogo w sprawie tego co napisał o piasku. Ciekawi mnie czy mogę dać drobny piasek czy muszę szukać grubego

Odnośnik do odpowiedzi

Do torfu dodaje się czegokolwiek w jednym celu: żeby zwiększyć przepuszczalność podłoża. Torf sam w sobie ma sporo małych wolnych przestrzeni, żeby je zwiększyć dodaje się gruby piasek, perlit i tym podobne rzeczy. Dodając drobny piasek zapychasz te wolne przestrzenie w podłożu i tworzysz nieprzepuszczalne błoto - pogarszasz sprawę.

Twoim muchołówką nie przeszkadza ale czy możesz powiedzieć, że w samym luźnym torfie rosłyby gorzej? To że coś nie szkodzi nie znaczy, że pomaga. ;)

Edytowane przez Hubu
Odnośnik do odpowiedzi

rolleyes Dzięki za wyjaśnienie po co ten dodatek rolleyes . A czy mogę dać keramzyt jako drenaż i nie bać się o zmianę pH podłoża, a może tak jak słyszałem w TVN-nie dać granit, czy nie dawać drenażu wcale?
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.