Skocz do zawartości

Czy trzeba przesadzić ?

Poters1

Rekomendowane odpowiedzi

Przesadzać nie trzeba, jednak zadbaj żeby nie miała ona za mokro, a jak będzie więcej słońca na dworze to daj ją pod naturalne oświetlenie, jeśli masz oczywiście taką możliwość.

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie tworzyć nowego tematu spytam się tutaj. Mam ok.8 muchołówek w jednej doniczce(kupiłem rok temu w markecie) i chce je przesadzić do kwadratowej doniczki o wymiarach: 15x15 góra 11x11 dół i 15cm wysokości czy nie będzie za wielka? Może lepiej poszukać mniejszą?

Odnośnik do odpowiedzi

wg mnie nie będzie zbyt duża. tylko najpierw "pójdzie" w korzeń a dopiero w liść, tak jest z innymi roślinami doniczkowymi. musisz się też zastanowić czy potrzebujesz takich dużych doniczek.. w naturze rośliny w doniczkach nie rosną i sobie radzą. tak i tu wielkość doniczki nie ma takiego znaczenia oby za mał nie była.

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem taką dużą, bo wsadził bym wszystkie 8 w jedną, a długo po zimowaniu zajmie wzrost korzeni w dużej zanim zaczną rosnąć liście? A tak nawiasem mówiąc jak sparzyć torf? Włożyć go do garnka zalać destylowaną wodą i gotować? Trzeba go zostawić do odparowania wody?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.