Poters1 Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 Siemka, Jakie wg was są najpiękniejsze rosiczki ??? Jakie chcielibyście mieć ??? Pozdro ! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 Falconeri zdecydowanie. Widzę w niej powierzchowne podobieństwo do muchołówek. Niestety dość wymagająca rzekomo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kynek_vava Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 d. caduca nic piekniejszego ni ma wg mnie !! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poters1 Napisano 3 Lutego 2011 Autor Share Napisano 3 Lutego 2011 a ta d. caduca lub falconeri ile może kosztować ?? Roślina lub nasiona ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 Odradzam tych roślin. Dla takiego nowicjusza to tylko strata pieniędzy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poters1 Napisano 3 Lutego 2011 Autor Share Napisano 3 Lutego 2011 (edytowane) ja bym chciał Drosera graomogolensis ale nie wiem skąd nasiona/roślinkę skołować ;/ Edytowane 3 Lutego 2011 przez Poters1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
may Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 Drosera zonaria. Cudna jest, wygląda jak tłustosz ale to jeszcze nie teraz... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 Zdecydowanie cistiflora i falconeri:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 ja bym chciał Drosera graomogolensis ale nie wiem skąd nasiona/roślinkę skołować ;/ Możesz kupić na bestcarnivorousplants.net, w Polsce raczej rzadka i trudno dostępna. Moim zdaniem najpiękniejsza jest D. arcturi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 Podobno o gustach się nie dyskutuje... ;-) A ja nie będę oryginalny uwielbiam nasze rodzime roślinki. Mamy aż 3 zróżnicowane gatunki plus jeden genialny mieszaniec. Wszystkie odrębne wielkością, kształtem, świetnie się mnożą i rosną, bez specjalnej troski, trzymane tylko na zewnątrz. Poza tym D. falconeri, D. prolifera, pigmejki są genialne, bulwiaste, D. arcturi - niesamowity prymityw. Co do D. gromogolensis. W uprawie banał, ale trzeba brac pod uwagę jeden szczegół: Absolutnie nie może mieć temperatur poniżej 15-17*C. U mnie zawsze w zimie padała, mimo, że latem rosła świetnie, nie znosi takich temperatur. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielony Napisano 4 Lutego 2011 Share Napisano 4 Lutego 2011 Ja uwielbiam i chciałbym mieć D. solaris, większość bulwiastych, petiolaris, południowoamerykańskich. W sumie to jest ich tyle, że szkoda wyliczać, nawet nie wszystkie przychodzą na myśl. A z takich piękności, które mam, to: D. neocaledonica (niestety, jeszcze mała), D. felix (siewki), D. ascendens, D. lanata, D. caduca (na razie w kiepskim stanie, czekam na lato). Niestety, albo nie pozwalają warunki, albo niedostępne (chyba że jesteś Niemcem z tajnego stowarzyszenia) te najpiękniejsze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 4 Lutego 2011 Share Napisano 4 Lutego 2011 Wystarczy raz zobaczyć w naturze i.... oczywiście nasze rodzime, szczególnie anglica. Poza tym filiformis, prolifera, adelae, schizandra, paradoxa, derbyensis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 4 Lutego 2011 Share Napisano 4 Lutego 2011 Ja nie lubie rosiczeka ale najfajniejsza dla mnie to d. Arcturi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adivip125 Napisano 4 Lutego 2011 Share Napisano 4 Lutego 2011 mi z rodzimych najbardziej przypadła do gustu Rotundifolia, a tak to szaleje za Proliferą cudo! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mataveri Napisano 4 Lutego 2011 Share Napisano 4 Lutego 2011 A czym się różni d. derbyensins od d. float? To moje faworyty. Michał Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi