Skocz do zawartości

Dzbanecznik

Dragon11

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM

Daszki mojego dzbanecznika robią się suche :( :( nie wiem co zaradzić doniczka nie stoi na podstawce z wodą lecz jest w dużym wazonie gdzie na dole stoi woda na parowanie, i jeszcze na dużym talerzu gdzie też jest woda.

Myślałem aby oświetlać w odległości ok. 0,5m żarówką 75 woltową

Jak myślicie

P.S. podlewam strzykawką ok.50ml i nie spryskuję

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki to dzbanecznik? W podtytule widzę że "skrzydlaty". Chyba takiego nie ma, może masz na myśli oskrzydlonego - N. alata. Jeśli kupiłeś go w markecie, kwiaciarni, albo Holandii to raczej, mimo plakietki, jest to dzbanecznik N. x Ventrata (po polsku bodajże 'wybrzuszony'), a takiego nie trzeba koniecznie doświetlać, chociaż mu to nie zaszkodzi.

A muchołówka już po zimowaniu? Jeśli tak to jak najbardziej możesz doświetlać. Jeśli nie to nie wydaje mi się to konieczne.

Odnośnik do odpowiedzi

Tough napisał:
Jeżeli kupiłeś na Allegro to jest to Nepenthes ventricosa x alata, czyli popularnie Nepenthes x ventrata.

Jak wyżej. Pooglądaj w google zdjęcia N. alata i porównaj ze swoim. Na pewno będzie różnica. N. alata kupisz od hodowców na forum albo z importów.

Odnośnik do odpowiedzi

Zetnij jak cały uschnie, czasami tylko połowa schnie, a druga zostaje i z tamtej dzbanek może jeszcze czerpać wodę/związki. Dawno kupiłeś tego dzbanecznika?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.