gryzon Napisano 4 Lutego 2011 Share Napisano 4 Lutego 2011 Witam. Ostatnio, a raczej już około miesiąca temu zauważyłam że moim dzbankom czernieją stożki wzrostu, a właściwie to końcówki najmłodszych liści. Zaczęło się od x Ventraty z Obi, potem przeszło na 1 stożek mirandy i kilka stożków na rebeccach soper. Obcięłam te końcówki i nie wróciło spowrotem na ten sam stożek, ale zastanawiam się co to może być. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 5 Lutego 2011 Share Napisano 5 Lutego 2011 Albo roślina przelana albo za duża wilgotność + temp. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 6 Lutego 2011 Autor Share Napisano 6 Lutego 2011 Hmm, nie wiem... Dzbanki wiszą u mnie w pokoju, i poza tymi stożkami rosną bardzo ładnie... Może rzeczywiście ta temperatura. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 Są 2 możliwości: 1) roślina przelana - stożki wzrostu gniją, 2) kwitnienie tak bardzo osłabia roślinę, że zahamowała swój wzrost. Miałem taki przypadek - 4 pędy na jednej roślinie, 4 kwiatostany, jeden pęd tuż nad kwiatostanem zczerniał. Po zapyleniu kwiatostanu cały ten pęd usechł i trzeba było go odciąć. Kwitnienie to również dla dzbaneczników wysiłek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lotnik Napisano 7 Lutego 2011 Share Napisano 7 Lutego 2011 A czasem nie są one cały czas na etapie aklimatyzacji? Moja Ventrata kupiona parę miesięcy temu ma tak cały czas, liczę na zmianę gdy wiosna rozpocznie się na dobre. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 7 Lutego 2011 Autor Share Napisano 7 Lutego 2011 Raczej to nie osłabienie, bo ventrata, która nie kwitła, zczerniała jako pierwsza. Może się jeszcze aklimatyzują, nie wiem. Chyba że to zbieg okoliczności: ventrata się jeszcze aklimatyzuje, a rebekom tam szkodzi kwitnienie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi