Bondzio Napisano 15 Marca 2011 Autor Share Napisano 15 Marca 2011 A co inni na tem temat sądzą? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 18 Marca 2011 Share Napisano 18 Marca 2011 Jak nie liczy sie koszt pradu do zafunduj sobie HPS 400 na allegro znajdziesz juz po 150zł używane. Takie same koszty poniesiesz w przypadku swietlowek a wrecz mysle ze bedzie to 2 razy drozej wiec HPS zalatwi ci tez podwyzszenie temp w pienicy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bondzio Napisano 18 Marca 2011 Autor Share Napisano 18 Marca 2011 Dopatrzyłem się, małego błędu - mianowicie świetlówki kompaktowe też wchodzą "w gre" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 18 Marca 2011 Share Napisano 18 Marca 2011 Świetlówki kompaktowe czyli potocznie żarówki energooszczędne? No to do roślin masz Megaman Plant o mocy 15W. Ponieważ doradzano Ci do muchołówek 400W to powiedzmy kup 25 takich żarówek, do nich oprawki, kable, połącz to wszystko, rozwieś i spróbuj :-) Masz jeszcze żarówki Philipsa typu Tornado, 23 W... tylko nie typowe do roślin, a zwykłe białe... możesz zacząć od połączenia 15 sztuk :-) Dalej chcesz oświetlać to żarówkami? :-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 18 Marca 2011 Share Napisano 18 Marca 2011 Dopatrzyłem się, małego błędu - mianowicie świetlówki kompaktowe też wchodzą "w gre" Jak za prad nie placisz w calosci to nawet 2 *400w HPS zamontuj Ja jak bym tak mial to i 2kw bym powiesil Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bondzio Napisano 18 Marca 2011 Autor Share Napisano 18 Marca 2011 To ja chyba jednak podziękuje za te żaróweczki no a za prąd fakt, że nie płacę ale juz bez przesady nie róbmy solarium Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 18 Marca 2011 Share Napisano 18 Marca 2011 A jak chcesz inaczej zrobić chociaż namiastkę pełnego słońca? Dwoma żarówkami po 1000 lumenów? Od początku była mowa, że muchołówki są wybitnie światłolubne, tak jak kapturnice zresztą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 18 Marca 2011 Share Napisano 18 Marca 2011 Rozgaduj tak dalej na około , że za prąd nie płacisz osobiście, tylko jako wspólnota mieszkaniowa i o tym że zamierzasz tam trzymać jakieś hodowle roślin, to prędzej czy później znajdzie się jakiś sąsiad który nie ma ochoty płacić za Twoje fanaberie i będzie tylko kłopot. Montuj szybko ze 2 HPS-y ale po cichu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SitCom Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 Witam Zaczalem przegladać forum poniewaz postanowilem wrocic do mojej przygody z mucholowkami i natrafilem na ten temat. Z tego co tu piszecie moja poprzednia mini hodowla nie miala racji bytu, a przezyla dwa sezony. Mialem 2 mucholowki, jedna regular druga green-red. Zamkniete one byly w szafce oblozonej folia aluminiowa i naswietlana t8 2x18w 6400k (o ile sie nie myle z watami, cos kolo tego). Mucholowki w najlepszym okresie byly wybarwione, green-red calkowicie, regular troche. Nie widzialy praktycznie w ogole slonca, jak bylo malo much dokarmiane robakami (sic!). Przezyly zimowanie w lodowce i prawie caly nastepny sezon. Pozniej je zaniedbalem i lipa. Znalazlem stare zdjecia ale juz z samego konca hodowli jak zaczelo cos sie z nimi dziac wiec nie oddaja faktycznego stanu w szczycie wzrostu. Widac jednak na nich jeszcze lekkie wybarwienie. Wklajam na dowod. http://imageshack.us/photo/my-images/99/dsc00021on.jpg/ Mialem je od malego ze tak powiem ;-) W czasie pobytu w szafce urosly conajmniej dwokrotnie. Regular 2x kwitl, raz uciolem kwiata raz nie. W zwiazku z tym mam pytanie, jak to sie stalo? Wy tu HPSa 400w chcecie doradzac, a chyba da sie inaczej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 Da się, da się. Dwa sezony. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SitCom Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 (edytowane) Da się, da się. Dwa sezony. Dla potwierdzenia mojej "teorii" bo nie dawalo mi spokoju. http://www.flytrapcare.com/phpBB3/one-of-m...24.html?#p86971 4 foot T8 6500K 32 watt "cool white" bulbs from Wal-Mart. Each level has 4x32 watt bulbs, or 128 watts. Przetlumacze mam nadzieje ze nikt sie nie obrazi. 1,2m t8 6500k 32W swietlowki, kupione w wall-mart (pewno najtansze) i takie 4 na kazda polke. Przy takiej ilosci roslin to nie jest za duzo, a napewno to nie jest HPS 400w. 2 Sezony bo zaniedbalem jak mowilem. EDIT: Dobra doczytalem, to tylko sadzonki i pozniej je przeniosi do szklarni. Mialem znowu robic "szafke" ale chyba sobie daruje :C Edytowane 15 Września 2011 przez SitCom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi