Skocz do zawartości

[KWITNIENIE][D.PROLIFERA] Czy pęd mocno osłabia?

Kober

Rekomendowane odpowiedzi

Moja d. prolifera wypuściła pęd kwiatowy. Z tego co wyczytałem na stronie Nepenti to raczej nie mam szans na nasionka. Więc zastanawiam się czy zostawić pęd czy obciąć. Mocno osłabia roślinkę ? Bo nie chciał bym jej stracić. Co rodzicie ?

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 39
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

A jak długo masz swoją prolifere ? jakiej jest wielkości, że wypuscila juz pęd?

Mam ją z dobry miesiąc. Kupiłem w Nepenti jak były dostępne. Nie pamiętam jaki to był rozmiar.

Zawsze za pomoca pedu mozna miec mlode roslinki

Można, ale jeszcze tak nie próbowałem i boje się że mi nic z tego nie wyjdzie.

A jeśli pęd mono osłabi roślinkę to wole nie ryzykować.

Odnośnik do odpowiedzi

Pęd nie osłabia roślinki, nasion nie wyda ale da się otrzymać nową sadzoneczkę z tego pędu.

Operacja jest prosta. Dobrze wyrośnięty pęd kwiatowy z reguły kładzie się na bok. Wówczas podstawiamy obok doniczkę ze świeżym torfem, a pęd kładziemy na ów torf. Ważne aby jakieś 1 cm pędu wraz z koniuszkiem dobrze przylegał do mocno wilgotnego torfu. Za około 2 tyg zobaczymy malutką sadzoneczkę. Po miesiącu przecinamy pęd. Sadzoneczka jest już dobrze ukorzeniona. Sposób mało wydajny ale 100% skuteczności.

Przez pół roku dochowałem się 4 sadzonek.

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do końca :)

Pęd kwiatowy który wypuściła rosiczka wyginamy w dół tworząc łuk. Końcówkę z kwiatostanem kładziemy na wilgotnym torfie. Jak pojawi się sadzonka czekamy aż trochę podrośnie i wówczas możemy odciąć pęd.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.