Kober Napisano 29 Kwietnia 2006 Share Napisano 29 Kwietnia 2006 Moja d. prolifera wypuściła pęd kwiatowy. Z tego co wyczytałem na stronie Nepenti to raczej nie mam szans na nasionka. Więc zastanawiam się czy zostawić pęd czy obciąć. Mocno osłabia roślinkę ? Bo nie chciał bym jej stracić. Co rodzicie ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilÓś Napisano 29 Kwietnia 2006 Share Napisano 29 Kwietnia 2006 A jak długo masz swoją prolifere ? jakiej jest wielkości, że wypuscila juz pęd? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 29 Kwietnia 2006 Share Napisano 29 Kwietnia 2006 Zawsze za pomoca pedu mozna miec mlode roslinki :smile: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kober Napisano 29 Kwietnia 2006 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2006 A jak długo masz swoją prolifere ? jakiej jest wielkości, że wypuscila juz pęd? Mam ją z dobry miesiąc. Kupiłem w Nepenti jak były dostępne. Nie pamiętam jaki to był rozmiar. Zawsze za pomoca pedu mozna miec mlode roslinki Można, ale jeszcze tak nie próbowałem i boje się że mi nic z tego nie wyjdzie. A jeśli pęd mono osłabi roślinkę to wole nie ryzykować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilÓś Napisano 29 Kwietnia 2006 Share Napisano 29 Kwietnia 2006 ja swoją też mam około 1 miesiąc ale wydaje mi się że takich liści jak Twoja to ona jeszcze nie ma Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kober Napisano 29 Kwietnia 2006 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2006 A gdzie trzymasz swoją ? Ja moją mam w akwarium, wilgotność około 80%, temperatura około 22*C i 12 godzin dziennie światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 29 Kwietnia 2006 Share Napisano 29 Kwietnia 2006 Ja moja w akwarium gdzie ma 13 godzin naswietlania :smile: Rosnie ajk szalona Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamilÓś Napisano 29 Kwietnia 2006 Share Napisano 29 Kwietnia 2006 moja stoi w akwarium, wilgotność też b. wysoka bo caly czas osadza się woda na ścianach, stoi na dworze od rana do 22 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kober Napisano 30 Kwietnia 2006 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2006 Ok. A jak z tym pędem ? Osłabia mocno czy nie :?: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rosiczka Napisano 30 Kwietnia 2006 Share Napisano 30 Kwietnia 2006 Z tego co mi wiadomo to nie oslabia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 30 Kwietnia 2006 Share Napisano 30 Kwietnia 2006 Pęd nie osłabia roślinki, nasion nie wyda ale da się otrzymać nową sadzoneczkę z tego pędu. Operacja jest prosta. Dobrze wyrośnięty pęd kwiatowy z reguły kładzie się na bok. Wówczas podstawiamy obok doniczkę ze świeżym torfem, a pęd kładziemy na ów torf. Ważne aby jakieś 1 cm pędu wraz z koniuszkiem dobrze przylegał do mocno wilgotnego torfu. Za około 2 tyg zobaczymy malutką sadzoneczkę. Po miesiącu przecinamy pęd. Sadzoneczka jest już dobrze ukorzeniona. Sposób mało wydajny ale 100% skuteczności. Przez pół roku dochowałem się 4 sadzonek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DSArtur Napisano 30 Kwietnia 2006 Share Napisano 30 Kwietnia 2006 Czyli jednym i drugim końcem kwiatka mocno dociskamy do ziemi i powstanie nam taki łuk a jak bedzie sadzonka to rozinamy ten "łuk" na środku ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 30 Kwietnia 2006 Share Napisano 30 Kwietnia 2006 Nie do końca Pęd kwiatowy który wypuściła rosiczka wyginamy w dół tworząc łuk. Końcówkę z kwiatostanem kładziemy na wilgotnym torfie. Jak pojawi się sadzonka czekamy aż trochę podrośnie i wówczas możemy odciąć pęd. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DSArtur Napisano 30 Kwietnia 2006 Share Napisano 30 Kwietnia 2006 A możesz wtegowac foto jak to wyglada Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 30 Kwietnia 2006 Share Napisano 30 Kwietnia 2006 Fotke umieszczę ale w środę bo jutro mam wyjazd. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi