Adi_rosiczka Napisano 7 Maja 2006 Share Napisano 7 Maja 2006 Czyli jeżeli ja swoją od trzech dni trzymam na południu i ma wodę na podstawce prawie przez cały czas to też powinna tak rosnąć, a nie rośnie... W ogóle nie ma kropelek, a jak już ma to tylko kilka na liściu. Nie wiecie czym może być to spowodowane ?? Jutro spróbuje włożyć nawilżacz do szklarni żeby była większa wilgotność (choć i tak woda osadza się na ściankach). No nic zobaczymy... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 7 Maja 2006 Share Napisano 7 Maja 2006 ma za małą wilgotność może daj ją do słoja ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snakers1 Napisano 7 Maja 2006 Share Napisano 7 Maja 2006 Właśnie ja też chciałem chodować swoje rośliny w słojach i wydawał mi się to bardzo dobry pomysł ale nikt o tym nie mówił to stwierdziłem, że pewnie niebardzo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi_rosiczka Napisano 7 Maja 2006 Share Napisano 7 Maja 2006 Nie trzeba, bo może po pierwsze zacząć pleśnieć, a po drugie jutro włożę do szklarni nawilżacz to on już podniesie wilgotnosć :twisted: Narazie zauwarzyłem, że jak ścianki są zaparowane to ma tam jakieś minimalne kropelki, a jak podniosę daszek i przewietrzę to od razu "wysychają". Od razu widać, że siostry lubią bardzo wysoką wilgotność. Aha Marrom gratuluje rosiczki i mam nadzieję, że moja kiedyś też będzie taka :roll: Fajnie, że a się ją tak rozmnażać, bo z tego co wiem to ona często kwitnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snakers1 Napisano 7 Maja 2006 Share Napisano 7 Maja 2006 A dlaczego miałaby się pleśń pojawić?? Jak by była dobra cyrkulacja to nie ma mowy o pleśni :roll: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi_rosiczka Napisano 7 Maja 2006 Share Napisano 7 Maja 2006 No tak ale ja tą szklarnie mam na polqu i nie mam za dużo czasu, żeby kilka razy dziennie wietrzyć jej tam. Więc wole zwiększyć wilgotność dla wszystkich roślinek (szczególnie przyda się dla prolifery i binat). A tak w ogóle to ten nawilżacz jest super, bo nie dość, że nawilża powietrze to jeszcze go chłodzi i miesza. 3 w 1 :mrgreen: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 7 Maja 2006 Share Napisano 7 Maja 2006 Adi_rosiczka możesz dokładniej opisać to terrarium/akwarium w którym trzymałaś rosiczki? Temperatura, oświetlenie itp. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi_rosiczka Napisano 7 Maja 2006 Share Napisano 7 Maja 2006 Opisane jest w temacie : http://www.nepenti.pl/forum/viewtopic.php?...?t=1273&start=0 Temperatura jak świeci słońce dochodzi do ok. 30-35*C, ale pracuje już nad tym żeby była niższa. W nocy jest jakieś 18-20*C. Szklarnia stoi koło domu. Oświetlenie naturalne praktycznie wszystkie strony (oprócz północy), bo stoi tak, że nic nie zasłania słońca od wschodu do zachodu. jak już mówiłem jutro wstawie tam nawilżacz, który będzie spełniał trzy funkcje: nawilżanie, mieszanie powietrza i jego chłodzenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 7 Maja 2006 Share Napisano 7 Maja 2006 Ja bym typował zbyt wysoką temperaturę i radził bym silne ale mocno rozproszone światło. To są rosiczki leśne więc światło jak najbardziej ale bardziej takie jak dla dzbanecznika. Co do temperatury ... czy na pewno nie jest czasem wyższa w południe? Koniecznie większy przepływ powietrza - sam nawilżacz plus taka temperatura nie wiem czy nie dobije tych roślin. Ps. Gratuluję pomysłu z miniszklarnią Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi_rosiczka Napisano 8 Maja 2006 Share Napisano 8 Maja 2006 Ale jak nawilżacz będzie chodził to on obniża temp. , ponieważ chłodzi i misza powietrze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi