Skocz do zawartości

Przesadzać czy nie ?

jazon

Rekomendowane odpowiedzi

Ładny okaz. Jeśli chcesz roślinie zapewnić dalszy prawidłowy wzrost to rzeczywiście przydałaby się większa doniczka. UWAGA! Grozi to dalszym prawidłowym wzrostem rośliny i jej przemianą w duży krzew :)

Generalnie podłoże nie ma aż takiego znaczenia. Te krzyżówki można posadzić we wszystkim, byle nie za bardzo nawożonym. Torf + mieszanka storczykowa jest ok, dorzuć na dno keramzyt jako drenaż.

Odnośnik do odpowiedzi

O podłożu wiem już wszystko okej

Mam jeszcze jedno pytanie.

Jego korzenie rosną w ziemi zawinięte jakimś materiałem.

Nie wiem czy usunąć to czy nie ?

Kilka dni temu przesadzałem fiołka i też miał takie owinięte korzenie.

Czemu w ogóle służy takie owijanie korzeni ?

Odnośnik do odpowiedzi

Jego korzenie rosną w ziemi zawinięte jakimś materiałem.

Nie wiem czy usunąć to czy nie ?

owinięcie korzeni wraz z ziemią materiałem pozwala w bezpieczny sposób przesadzić bądź przenieść na dalsze odległości roślinę bez uszkodzenia bryły korzeniowej. taki zwyczaj praktykuje się w szkółkach z roślinami ozdobnymi. roślinę sadzi się wraz z materiałem, nie wolno go zdejmować, po jakimś czasie materiał ulegnie rozkładowi i nie będzie po nim śladu. b. często jest to materiał jutowy. Ale pierwszy raz słyszę o takim czymś przy roślinach doniczkowych. możesz go ponacinać skalpelem lub innym ostrym nożykiem aby łatwiej mogły wydostać się korzenie, bądź jeśli widzisz że bryła jest mocna to spróbuj ostrożnie zdjąć ten materiał.

Odnośnik do odpowiedzi

owinięcie korzeni wraz z ziemią materiałem pozwala w bezpieczny sposób przesadzić bądź przenieść na dalsze odległości roślinę bez uszkodzenia bryły korzeniowej. taki zwyczaj praktykuje się w szkółkach z roślinami ozdobnymi. roślinę sadzi się wraz z materiałem, nie wolno go zdejmować, po jakimś czasie materiał ulegnie rozkładowi i nie będzie po nim śladu. b. często jest to materiał jutowy. Ale pierwszy raz słyszę o takim czymś przy roślinach doniczkowych. możesz go ponacinać skalpelem lub innym ostrym nożykiem aby łatwiej mogły wydostać się korzenie, bądź jeśli widzisz że bryła jest mocna to spróbuj ostrożnie zdjąć ten materiał.

W moich owadożerach z kwiaciarni też takie coś było..

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuje to zdjąć, ale dopiero za jakiś czas bo odkryłem że ten torf kwaśny co mam to jakiś lipny jest.

Posadziłem w nim muchołówkę i nie wiele z niej zostało bo zjadły ją ziemiórki. Tych larw było mnóstwo, prawdopodobnie przeniosły się razem z torfem. Zamówię nowy w sklepie.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.