jazon Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 (edytowane) Witam Posiadam N. 'Rebecca Soper' Jak widać na zdjęciach jest to niezła kępa (5 roślin) i zastanawiam się czy go przesadzać ? Doniczka ma średnicę 14cm i wysokość 10cm. Edytowane 15 Marca 2011 przez jazon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 Ja bym przesadził do wiekszej doniczki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazon Napisano 15 Marca 2011 Autor Share Napisano 15 Marca 2011 (edytowane) Ja bym przesadził do wiekszej doniczki. Ale przesadzić wszystkie razem jak rosną czy rozdzielić je ? Jaka będzie optymalna wielkość doniczki ? Edytowane 15 Marca 2011 przez jazon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 Jak chcesz mieć kępke roślin to do doniczki 2-3 razy wiekszej, a jak chcesz mieć pojedyncze roślinki to do takich doniczek w jakiej teraz są wszystkie. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazon Napisano 15 Marca 2011 Autor Share Napisano 15 Marca 2011 Mam w domu torf wysoki kwaśny ph 3,5 - 4,5 oraz podłoże do storczyków i keramzyt ok 1cm średnicy. Mogę to jakoś wykorzystać czy lepiej kupić gotowe, specjalne podłoże do dzbaneczników ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 Co do podłoża niech się ktoś inny wypowie. Ja sadze w żywym mchu wszystkie więc nie wiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazon Napisano 15 Marca 2011 Autor Share Napisano 15 Marca 2011 (edytowane) Dzięki wolo za pomoc Proszę innych o radę Edytowane 15 Marca 2011 przez jazon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 Ale nad czym tu radzić? (: Rzecz Twojego gustu. Ja bym zostawił wszystkie razem tylko faktycznie przesadził do większej doniczki. Nieźle wygląda taki gąszcz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazon Napisano 16 Marca 2011 Autor Share Napisano 16 Marca 2011 Ale nad czym tu radzić? No nad tym : Mam w domu torf wysoki kwaśny ph 3,5 - 4,5 oraz podłoże do storczyków i keramzyt ok 1cm średnicy. Mogę to jakoś wykorzystać czy lepiej kupić gotowe, specjalne podłoże do dzbaneczników ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 Zrób sobie sam specjalistyczne podłoże do dzbaneczników wymieszaj torf i tą mieszankę do storczyków w proporcjach 1:1 możesz do tego jeszcze dodać troszeczkę keramzytu ale niekoniecznie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 Ładny okaz. Jeśli chcesz roślinie zapewnić dalszy prawidłowy wzrost to rzeczywiście przydałaby się większa doniczka. UWAGA! Grozi to dalszym prawidłowym wzrostem rośliny i jej przemianą w duży krzew Generalnie podłoże nie ma aż takiego znaczenia. Te krzyżówki można posadzić we wszystkim, byle nie za bardzo nawożonym. Torf + mieszanka storczykowa jest ok, dorzuć na dno keramzyt jako drenaż. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazon Napisano 16 Marca 2011 Autor Share Napisano 16 Marca 2011 O podłożu wiem już wszystko Mam jeszcze jedno pytanie. Jego korzenie rosną w ziemi zawinięte jakimś materiałem. Nie wiem czy usunąć to czy nie ? Kilka dni temu przesadzałem fiołka i też miał takie owinięte korzenie. Czemu w ogóle służy takie owijanie korzeni ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JATAMAN Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 Jego korzenie rosną w ziemi zawinięte jakimś materiałem. Nie wiem czy usunąć to czy nie ? owinięcie korzeni wraz z ziemią materiałem pozwala w bezpieczny sposób przesadzić bądź przenieść na dalsze odległości roślinę bez uszkodzenia bryły korzeniowej. taki zwyczaj praktykuje się w szkółkach z roślinami ozdobnymi. roślinę sadzi się wraz z materiałem, nie wolno go zdejmować, po jakimś czasie materiał ulegnie rozkładowi i nie będzie po nim śladu. b. często jest to materiał jutowy. Ale pierwszy raz słyszę o takim czymś przy roślinach doniczkowych. możesz go ponacinać skalpelem lub innym ostrym nożykiem aby łatwiej mogły wydostać się korzenie, bądź jeśli widzisz że bryła jest mocna to spróbuj ostrożnie zdjąć ten materiał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 owinięcie korzeni wraz z ziemią materiałem pozwala w bezpieczny sposób przesadzić bądź przenieść na dalsze odległości roślinę bez uszkodzenia bryły korzeniowej. taki zwyczaj praktykuje się w szkółkach z roślinami ozdobnymi. roślinę sadzi się wraz z materiałem, nie wolno go zdejmować, po jakimś czasie materiał ulegnie rozkładowi i nie będzie po nim śladu. b. często jest to materiał jutowy. Ale pierwszy raz słyszę o takim czymś przy roślinach doniczkowych. możesz go ponacinać skalpelem lub innym ostrym nożykiem aby łatwiej mogły wydostać się korzenie, bądź jeśli widzisz że bryła jest mocna to spróbuj ostrożnie zdjąć ten materiał. W moich owadożerach z kwiaciarni też takie coś było.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazon Napisano 16 Marca 2011 Autor Share Napisano 16 Marca 2011 Spróbuje to zdjąć, ale dopiero za jakiś czas bo odkryłem że ten torf kwaśny co mam to jakiś lipny jest. Posadziłem w nim muchołówkę i nie wiele z niej zostało bo zjadły ją ziemiórki. Tych larw było mnóstwo, prawdopodobnie przeniosły się razem z torfem. Zamówię nowy w sklepie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi