Skocz do zawartości

[ŻÓŁKNIĘCIE LIŚCI] - czym spowodowane?

przemekx1

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien problem poniewaz od kilku dni nowe pulapki zaczynaja mi powoli zolknac niez lapaly ani jednego owada jeszcze.Nie wiem czym to jest spowodowane warunki ma mysle ze bardzo dobre stoi w akwarium z odkryta szyba na dnie kermazyt i woda w podstawce stoi caly czas woda destylowana i nie wiem juz co robic cale akwa stoi na oknie poludniowym Pomozcie prosze jakies rady.Niestety fotki nie moge zrobic :(

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 34
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Te co już zaczęły w takim stanie nie przestaną żółknąć, musisz czekać na nowe liście, zaczekaj jeszcze trzeci dzień, potem bardzo niewielką ilość wody dotej tak aby tylko sprawdzić czy wsiąknie jeżeli wsiąknie to jeszcze trochę i odczkeać kolejne 2 lub 3 dni, a jeżeli nie wsiąknie to wylać i zacekać jeszcze z 2 dni. Inne rozwiązanie to przesadzić ją do świeżego torfu i przestrzegać zasady aby nie przelać jej, czyli wlewamy, czekamy aż wsiśknie, czekamy z 2 dni i dopiero dolewamy niewielką ilośc wody.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość JaBol_

Ja też od niedawna mam muchołówkę i też popełniłem taki błąd że cały czas dolewałem wody do podstawka i bylo takie bagienko cały czas. ( taki znalazłem poradnik w internecie) i zaczeły mi żółknąć liście a poźniej czarnieć. I w ten sposób z 6 liści został mi jeden do końca nierozwinięty. Na szczęscie jest napenti.pl i dowiedziałem sie na forum że to wina zbyt dużej ilości wody. Nie podlewalem 5 dni aż ziemia sie troche skurczyła ale ciągle była wilgotana i roślinka zaczeła wypuszczać nowe listki i już jest wszystko ok. Więc ograniczyć wode

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam taki problemm ale zorientowałem się że to wina wody choć na początku myślałem że roślina była osłabiona dlatego że zaczął jej rosnąć kwiat. Tak naprawde to wiedziałem że trzeba zostawiać po wyschnięciu na 1 dzień ale to DSArtur świnia jedna :twisted: mnie zmylił bo powiedział że woda ma być cały czas w podstawce a jak się go spytałem o te żółknące liście to powiedział że to normalne, ale jak u niego byłem jakiś czas temu to podpatrzyłem że jemu liście nie żółkną i że on daje wodzie wyschnąć to teraz robie tak jak być powinno. :mrgreen:

Odnośnik do odpowiedzi

Tak DSArtur jestem inteligenty bo przed napisaniem tego postu sprawdziłem dokładnie archiwum swojego gadu-gadu a tam jak byk stało że pisałeś mi o muchołówkach to co wyżej wsponiałem. Co do rosiczek to nie przypominam sobie żebyś coś mi o nich mówił, pamięta tylko że czytałem o nich na stronce, nie wiem może po prostu zapomniałem o tych rosiczkach, ale o tych muchołówkach na bank mi tak mówiłeś.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.