Skocz do zawartości

[ŻÓŁKNIĘCIE LIŚCI] - czym spowodowane?

przemekx1

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 34
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Moim zdaniem powinieneś jednak przesadzić roślinę do nowego świeżego podłoża i przestrzegać zasad odpowiedniego podlewania. Sprawdzisz także jak wygląda bulwa czy nie gnije, czy jest ładna i zdrowa, a jeżeli tak jest to raczej bez problemu roślina powinna odżyć nawet straciwszy wszystkie obecnie żółknące liście.

Odnośnik do odpowiedzi

Otwory drenazwoe sa lol kiedys bylo ok a teraz nie wiem co sie dzieje wogule juz cala zolkla i zczarniala tylko dwa male zielone listki sa ktore nei chca rosnac :( Nalalem do podstawki wody i wsiaklo polowe ale juz nei bede podlewal poczekam az wyschnie.

Odnośnik do odpowiedzi

A muchołówke mogę przesadzić do torfu sphagnum ale bez piasku?? Moja roślina (dziś kupiona za grosze od qmpla) jest w podobnym stanie jak ta opisana w tym temacie. Aha i czy powinienem jej zapewnić zwiększoną wilgotność?? Bo na stronie Nepenti jest napisane, że wilg. pow. jest obojętna, a na innej, że powinna być bardzo wysoka... :neutral: :roll:

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tej wilgotności to zdaje mi się że nie potrzebuje ona dużej wilgotności. Prawie wszyscy zarejestrowani na forum którzy stosują się do zasad higieny wytyczonych przez nepenti nie narzekają na stan swych roślinek.

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam taki problemm ale zorientowałem się że to wina wody choć na początku myślałem że roślina była osłabiona dlatego że zaczął jej rosnąć kwiat. Tak naprawde to wiedziałem że trzeba zostawiać po wyschnięciu na 1 dzień ale to DSArtur świnia jedna  :twisted:  mnie zmylił bo powiedział że woda ma być cały czas w podstawce a jak się go spytałem o te żółknące liście to powiedział że to normalne, ale jak u niego byłem jakiś czas temu to podpatrzyłem że jemu liście nie żółkną i że on daje wodzie wyschnąć to teraz robie tak jak być powinno.  :mrgreen:

banialuka z ta woda bo ja mam w doniczce non stop wode i rośnie jak na drozdzach

szukajcie gdzie indziej przyczyny problemu

Odnośnik do odpowiedzi

Coraz gorzej z ta moja roslinka wogule nie rosnie :( i zczarniala cala bede sie bral za przesadzanie i sprawdze w jakim stanie jest bulwa.Zaraz tu wrzuce fotki nie bedzie to zbyt dobra jakosc bo mam taka slaba kamerke "3in1" ale zawsze cos.Ale z jednego jestem usieszony ostatniuo na aukcji kupilem 10 gammea rosiczki pigmejsiej nidula x ericksone i juz widze malutki listek taki bardzo maly na ktorym sa włoski :) a pare innych tez zaczyna kielkowac :D posadzielm je w tej samej doniczce co mucholowke potem przesadze jak podrosna.Zaraz wrzuce fotki!Naprawde roslina jest w fatalnym stanie :(

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.