Yeerk Napisano 29 Kwietnia 2006 Share Napisano 29 Kwietnia 2006 Dziś zauważyłe że młode liście mojej Sarraceni x 'Farnhamii' zostały zaatakowane przez mszyce. Mam zamiar ją spryskać środkiem na mszyce ale boje sie czy nie zaszkodzi to roślince. Dlatego pytam was o zdanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sardo Napisano 29 Kwietnia 2006 Share Napisano 29 Kwietnia 2006 http://www.nepenti.pl/forum/viewtopic.php?...7&highlight=abc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luxiu Napisano 29 Kwietnia 2006 Share Napisano 29 Kwietnia 2006 spokojnie pryskaj tylko dobrze rozcieńcz. ja stosowalem ACTELLIC 500 EC i pozbylem sie mszyc :: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 29 Kwietnia 2006 Share Napisano 29 Kwietnia 2006 Radzę nie czekać tylko pryskać (środki jak wyżej). Proponuję położyć roślinki na bok tak aby do kielichów kapturnic nie dostało się zbyt dużo środka. Oczywiście jeśli odrobinka preparatu dostanie sie do środka nic się nie stanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuki007 Napisano 3 Maja 2006 Share Napisano 3 Maja 2006 ja bym sie tez rozejrzał na inne rosliny w pokoju i w ogródku (jesli masz) W domu mszyce raczej zadko sie pojawiają, musisz miec gdzies miejsce z ktorego Ci się wprowadziły. Oczywiscie nic pewnego ale na Twoim miejscu bym to zrobił. w tym roku (po 2 latach) moglem wkoncu zaczac niwelowac szkody jakie wyrządził moim kaktusą wełnowiec - wprowadził sie z fikusa w pokoju - oczywiscie wielkie opryski zapobiegły zniszczeniu ale szkody na paru moich okazach były takie ze wlasnie ukorzeniam ładne niegdys okazy kaktusiorów. (trza było sciąc "pień" ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yeerk Napisano 4 Maja 2006 Autor Share Napisano 4 Maja 2006 Dzieki za rady kapturnice spryskałem i jakoś się jeszcze trzyma :grin: . Natomiast ,,wylęgarni mszyc" nigdzie nie znalazłem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turim Napisano 4 Maja 2006 Share Napisano 4 Maja 2006 Wystarczy, że do domu dostała się jedna i usiadła na kapturnicy - rozmnażają się błyskawicznie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuki007 Napisano 12 Maja 2006 Share Napisano 12 Maja 2006 mszyce - znajdz biedronke jedną dwie połz na roslince i problem sam znika :roll: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riv Napisano 13 Maja 2006 Share Napisano 13 Maja 2006 O ile roslinka nie zje biedronki :razz: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuki007 Napisano 13 Maja 2006 Share Napisano 13 Maja 2006 a to swoją drogą :mrgreen: :twisted: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi