Skocz do zawartości

Problem z mszycami

Yeerk

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś zauważyłe że młode liście mojej Sarraceni x 'Farnhamii' zostały zaatakowane przez mszyce. Mam zamiar ją spryskać środkiem na mszyce ale boje sie czy nie zaszkodzi to roślince. Dlatego pytam was o zdanie.

Odnośnik do odpowiedzi

Radzę nie czekać tylko pryskać (środki jak wyżej). Proponuję położyć roślinki na bok tak aby do kielichów kapturnic nie dostało się zbyt dużo środka. Oczywiście jeśli odrobinka preparatu dostanie sie do środka nic się nie stanie.

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym sie tez rozejrzał na inne rosliny w pokoju i w ogródku (jesli masz)

W domu mszyce raczej zadko sie pojawiają, musisz miec gdzies miejsce z ktorego Ci się wprowadziły.

Oczywiscie nic pewnego ale na Twoim miejscu bym to zrobił.

w tym roku (po 2 latach) moglem wkoncu zaczac niwelowac szkody jakie wyrządził moim kaktusą wełnowiec - wprowadził sie z fikusa w pokoju - oczywiscie wielkie opryski zapobiegły zniszczeniu ale szkody na paru moich okazach były takie ze wlasnie ukorzeniam ładne niegdys okazy kaktusiorów. (trza było sciąc "pień" ) :(

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.