myczek Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 Witam jestem poczatkujacym nie miałem zadnej roślinki do tej pory! ALe podchodze do tego bardzo profesjonalnie i nie po łebkach tylko tak jak ma byc! Dlatego chciał bym abyście mi doradzi i pomogli za co z góry bardzo dziękuje! A wiec mam akwiarium szerokie 80 cm wysokie 50cm głebokie 35 cm! Chce w nim umieścić dzbaneczniki i heliamfory oraz mech dla estetyki! I teraz kilka pytań ! 1- Co na dno?! ( jakie warstwy karmazyt torf mech(jaki?) ile czego i jakie) 2-Jakie oświetlenie?! (jedna czy dwie świetlówki i jaki rodzaj konkretnie nazwa itp) 3-Wentylacja?! ( jeden wiatraczek czy dwa? powietrze wpychane czy wypychane) 4-Inne owadozercy? 5-Jaka temp?! Dogrzewanie !? ( czy ciepło od świetlówek wystarczy czy jakis kabelek grzewczy !? bo wilogotnosc wiadomo czym wiecej tym lepiej) 6- W doniczkach czy swobodnie?! ( moga zostac w doniczkach i łądnie obłozyc mchem czy lepiej je wyjac?) Mysle ze to wszystko jesli ktos bym miał jeszcze cos waznego do dodania to prosze mowic! Wiem ze to wszystko pisze ale ja od natłoku tych innfarmacji juz niewiem co do czego za co z góry przeprszam i licze na waszą fachową pomoc !! Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
theofil Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 No to może ja odpowiem, uprzedzając lekko poirytowanych moderatorów od takich pytań jest wyszukiwarka. A wchodząc na "Forum" masz wiele tematów , na które najpierw nalezy zwrócić uwagę. Wszystko jest wytłumaczone tutaj np. : http://www.rosliny-owadozerne.pl/FAQ-Dla-p...jacych-f23.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myczek Napisano 31 Marca 2011 Autor Share Napisano 31 Marca 2011 No ja wiem za co z góry przeprosiłem i liczyłem na wyrozumiałosc...chciałem miec to jedno wszystko ogarniete na raz! Bez nie domowien i domysłów! Moze jestem niezbyt "bystry" zeby tak ogarnąc wszystko po kawałku bo zawsze mam jakies wachania! no ale jesli nikt mi nie odp no to ruzmiem ale dzieki za linka! Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 Jako, że mam dobry dzień poodpowiadam w miarę możliwości. AD.1 Mech torfowiec Sphagnum powinien utrzymać dobrą wilgotność oraz estetykę. AD.2 Świetlówki najlepiej 2. o mocy około 30/40 w. Masz trochę niewymiarowe terra, i będzie ciężko coś znaleźć. Poszukaj na http://www.oswietlenieakwarystyczne.pl/ Najlepiej od razu brać zestaw. Świetlówka jedna dzienna druga roślinna (różowa) np. Sylvania Grolux i Narva Daylight AD.3 Wiatrak niepotrzebny, chyba że chcesz się pobawić w foggery pozniej itp, to by się przydał. AD.4 Rosiczki: Adelae, Prolifera, Shizandr, pływacze nie które, cephalotusy tez mozesz, tłustosze. AD.5 Temp. zależy od tego co chcesz hodować. Dzbanecznikom nizinnym wystarczy 20-25C coś w tych okolicach może być wyższa. Jeśli chcesz dzbanki górskie to przydałaby się niższa temp. 15-20, najlepiej jak najniższa Podobne wymagania mają heliamphory, tylko muszą mieć więcej światła, ale z tym wszystkim to bywa różnie przejrzyj temat forumowicza o nicku Człowiek, nie przejmuje się tam spadkami temperatur a rośliny ma piękne. Tutaj masz link, bo możesz jeszcze nie znaleźć http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...26&hl=Helki AD.6 Każda roślina w swojej doniczce. Podsumowując, masz trochę niskie terra na dzbanki (maklerw zapewne przypomni Ci o tym ). A po drugie jesteś żółtodziobem, więc nie wyruszaj od razu na głęboką wodę. Zacznij od dzbaneczników Ampullari, Rafflesiany, Truncaty, Veitchii, Bicalcaraty (tylko uważaj na wilgotność). Oraz helek Heterodoxa x minor, Heterodoxa, Nutans. Cephalotus follicularis oraz drosera Adelae, i Prolifera. To są takie moje przykłady na początek. Przeczytaj forum a na pewno wpadnie ci jakas roślina w oko itp. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 1 Kwietnia 2011 Share Napisano 1 Kwietnia 2011 Podsumowując, masz trochę niskie terra na dzbanki (maklerw zapewne przypomni Ci o tym ). A po drugie jesteś żółtodziobem, więc nie wyruszaj od razu na głęboką wodę. Zacznij od dzbaneczników Ampullari, Rafflesiany, Truncaty, Veitchii, Bicalcaraty (tylko uważaj na wilgotność). Oraz helek Heterodoxa x minor, Heterodoxa, Nutans. Cephalotus follicularis oraz drosera Adelae, i Prolifera. To są takie moje przykłady na początek. Przeczytaj forum a na pewno wpadnie ci jakas roślina w oko itp. Pozdrawiam Ta to dobrze, że ludzie o tym pamiętają ale dzbaneczniki naprawde rosną olbrzymie i to niektóre gatunki już po roku dorastają do 1m wysokości ... a co do pytań to na forum dzieje się ostanio mało więc z nudów co powiem 1. na dno nic co najwyżej 2cm gruboziarnistego lub drobnego kermazytu lub perlitu, na to doniczki potem miedzy nimi mech. 2. jedna świetłówka to za mał, minimum 2 i to w technologi T5 czyli 2*24w i nie kombinuj zswiatłęm tylko wstaw z przedziału 6000-6500k moim zdaniem np te Nvara Daylight 24W 6000K 1600lm Ra 80 3. od lat nie mam wiatraków i ich nie polecam a jak cheszt to se wstaw jakiekolwiek i gdzeikolwiek tylko pamietaj ze obniza ilgotnosc powietrza. 4. to już kolega wyzej ci wszystko wyjasnil 5. temp to zobacz najpierw co chcesz trzymac, poszukaj w bazie warunkow w jakich rosna i bedziesz mial odpowiedz ale ogolnie zadnego dogrzeania nie potrzeba co jedynie chlodzenie dla peanych gatunkow 6. w doniczkach, latwiej przemieszczac najlepsze doniczki koszykowe jesli bedzie duza wilgotnosc Na konice powiem ci ze na razie to sie nie postarales i bierzesz wysztko po lepkach na powaznie to akwarium nie da sie przerobic na dobre palaudarium, wg mnie powinno miec minimum 80cm wysokosci i to jest prawdziwe min bo max nie ma do tego glebokosc 35 to w zasadzie nie pzwala trzymac dzbankow ... najszerszy moj dzbanek ma 1,5 srednicy wiec 35 cm ... takie palaudarium przerobione z akwarium starczy na piewszy rok Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myczek Napisano 1 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2011 Dzięki bardzo!!! No i włąsnie dla tego ten temat i nigdzie bym nieznalazł ze takie akwairum jest za małe na dzbanki...!! No jeszcze nie zaczołem to zamiast mnie wspierac to juz mnie ochrzaniacie ;P heh WIELKIE DZIEKI ZA INFO ! pozdrawiam! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 1 Kwietnia 2011 Share Napisano 1 Kwietnia 2011 Tutaj masz link to galerii speca od Helek Juliusza http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...;hl=folliculata Ma też tam opisane swoje terra. Więc taki poradnik jeśli zdecydowałbyś się na helki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myczek Napisano 1 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2011 (edytowane) http://allegro.pl/zestaw-sylvania-aquastar...1524863806.html taki zestaw bd dobry ??? czy tez moge zastąpic go czyms takim x 4 http://allegro.pl/aquael-modul-oswietlenio...1522673741.html Edytowane 1 Kwietnia 2011 przez myczek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 nie mozesz zastapic ale to tez nie zestaw tylko 2 swietlowki Do tego popełniasz błedy co wszyscy, najpierw pytasz sie co i jak. Dostajesz konkretną odpowiedź a potem pytasz czy mogą być jakieś zamienniki. Tak postępując nie szanujesz czasu ludzi, którzy chcieli ci pomódz. Az mi sie nie chce już tego tłumaczyć. Przy 2 świetówkach nie powinno się montować tylko z światłem widzialnym białym, o ile aqua star ma widzialne białe to gro lux swieci liliowo . Naprawde ludzie przerabiali wiele rzeczy i korzystaj z tego co ci pisza a nie marnujesz czas poswiecony tobie na pogrzucanie jakis zamiennikow .... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myczek Napisano 2 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2011 (edytowane) Panie maklerw czy taki ZESTAW był by dobry !? http://www.oswietlenieakwarystyczne.pl/ind...amp;prod_id=441 Czy moze taki sam tylko 39W? Edytowane 2 Kwietnia 2011 przez myczek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi