Artur Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Witam, chciałbym się z wami skonsultować w paru sprawach. A mianowicie rozważam stworzenie terrarium czy jak kto woli paludarium. Wymiary: Szerokość 35cm Wysokość 30cm Długość 45cm Paludarium miało by ramę ze stali nierdzewnej, boki wykonane z płyty plexowej. Paludarium zrobił by mój ojciec w pracy, ma wszystkie materiały za free Pierwsza warstwa z keramzytu, druga to siatka plastikowa, trzecia torf. Nie wiem czy rośliny stały by w doniczkach czy bez.. ja bym wolał bez ze względu estetyki. Również mech torfowiec wokół roślin. Pozwólcie, że przedstawię wam jak umiejscowione były by rośliny. Tak jak widzicie, to by było takie "doniczki" z keramzytu w których były by rośliny. Z czasem to "doniczki" pozarastane z boków były by mchem. Rośliny.. tu zaczyna się problem. Chciałbym jakieś rosiczki tropikalne, tłustosze ewentualnie jakieś bardzo małe odmiany dzbaneczników! Moja lista którą sporządziłem na szybko -Pinguicula 'Weser' -Drosera capensis 'Albino' -Drosera capensis Typical -Drosera madagascariensis Nie wiem, jakie rośliny lubią dużą wilgotność jaka panuje w takim paludarium. Proszę was o jakaś liste, co najmniej 5 roślin koszt do 150zł razem z przesyłką. Linki do Allegro razem z rośliną jeśli można. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Robiąc paludarium, trzeba wiedzieć wpierw jakie rośliny chcemy w nim trzymać. Ma to znaczenie chociażby odnośnie rozmiarów samego zbiornika. U ciebie wygląda to na odwrót; zbuduję sobie paludarium, ale jeszcze nie wiem jakie rośliny wybrać. Twoje propozycje spokojnie będą rosły na parapecie, a podwyższona wilgotność będzie im raczej szkodzić, niż pomagać. Proponuje rozejrzeć się wpierw po forum. Wątków podobnych do twojego troszkę już było, więc większość odpowiedzi na swoje pytania znajdziesz bez problemu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Po co przy takich wymiarach kombinujesz z ramą i pleksi? Nie prościej kupić małe używane akwarium? Wyjdzie kilka razy taniej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Napisano 2 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2011 (edytowane) No mówię, że to by było za free, aczkolwiek moge kupić akwarium, ale za te pieniądze miał bym już ze dwie roślinki. Przemyśle to Edytowane 2 Kwietnia 2011 przez Artur Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JATAMAN Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 wg mnie jeśli masz możliwość aby ktoś zrobił ci za free terrarium to zrób takie w którym będziesz miał jakąś przestrzeń większą dla roślin. z doświadczenia wiem że 50 cm wysokości i 40cm szerokości jest stanowczo za mało. jeśli masz już możliwość wyboru wielkości to ja na twoim miejscu zrobiłbym 1metr długie, 1metr wysokie i co najmniej 60cm szerokie. ja mam 50wysokości 40szerokości i 80długosci i jest ono w w każdym z możliwych wymiarów 2krotnie za małe... w takich rozmiarach jak ty chcesz mieć to po pierwsze zapomnij o dzbanecznikach gdyż znakomita większość z nich po kilku miesiącach będzie miała już za ciasno a za zaoszczędzone pieniądze kup sobie oświetlenie do tego terra. a jak już będziesz miał pytać o oświetlenie to w dziale technika znajdziesz na każde swoje pytanie odpowiedz. Ja ze swojej strony mogę dodać że warto dać uvb 2.0. zwłaszcza dla cefali, od kiedy mam uv w terra zauważyłem że pojawiło się więcej pułapek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Napisano 2 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2011 (edytowane) Jeśli chodzi o dzbaneczniki to chodziło mi o bardzo bardzo małe odmiany. Ja nie chce tam kłaść po 20 roślin. nie mam miejsca na takie duże terrarium. Myślę, że wezmę wymiary parapetu i zrobię szerokość pod parapet, długość 1m wysokość 50cm dla Rosiczek i tłustoszy starczy. Dwa/trzy wiatraczki pod usb i to wszystko Edytowane 2 Kwietnia 2011 przez Artur Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JATAMAN Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 nie mam miejsca na takie duże terrarium. Dwa/trzy wiatraczki pod usb i to wszystko jeśli nie będziesz miał w terra foggera to wiatraki tylko zaszkodzą. co do wymiarów terra to sam wiesz co będziesz hodował... Jeśli chodzi o dzbaneczniki to chodziło mi o bardzo bardzo małe odmiany. mogę polecić nepenthes x hooceriana Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Napisano 3 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2011 Chodzi o to, aby wiatraczki robiły tylko cyrkulacje powietrza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anorak98 Napisano 3 Kwietnia 2011 Share Napisano 3 Kwietnia 2011 Jeżeli nie będziesz miał foggera, to wiatraczki są całkiem niepotrzebne. Obniżają tylko niepotrzebnie wilgotność. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Napisano 3 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2011 Rośliny jakie polecacie ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anorak98 Napisano 3 Kwietnia 2011 Share Napisano 3 Kwietnia 2011 (edytowane) Hmm... patrząc na wymiary terra to: D. adelae D. schizandra D. prolifera I moze jeszcze jakieś tłustosze lubiące podwyższoną wilgotność, np. P. moctezumae P. emerginata P. vulgaris No i jeszcze ewentulanie nepenthes x hookeriana. Edytowane 3 Kwietnia 2011 przez Anorak98 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Napisano 3 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2011 Aha i najważniejsze ! Aby one nie musiały zimować. Jeśli chodzi o rosiczki to myślę o jakiś tropikalnych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 3 Kwietnia 2011 Share Napisano 3 Kwietnia 2011 Po co Ci tropikalne rosiczki w "terra" ? Na pewno hookeriany tam nie dawaj, nie wiem kto wypalił z takim pomysłem, że rośnie ona mała. Każdy dzbanecznik rośnie, i szybko przerośnie twoje, prowizoryczne "terra" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi