lorelei Napisano 3 Kwietnia 2011 Share Napisano 3 Kwietnia 2011 Witam, Mam pewien problem, którego zobrazowanie widoczne jest w załącznikach. Rosiczki i Cephalotusa trzymam w jednym terrarium i wszystkie przepięknie rosną i odbijają na wiosnę, podczas gdy od zeszłego lata tokaiensis i spatulata bardzo zbrązowiały u dołu i po bokach. Zapewne bym się ich pozbyła, gdyby nie to, że mają nowe liście, na których wykształca się rosa. Co o tym myślicie? Stoją w wodzie destylowanej na keramzycie, parapet południowy [czekam, aż woda wyparuje, potem uzupełniam]. Z nimi Cephalotus, capensisy i nidiformis, wszystkie przepięknie i szybko rosną. Dlaczego tym dwóm coś nie pasuje? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 3 Kwietnia 2011 Share Napisano 3 Kwietnia 2011 (edytowane) Witam, Mam pewien problem, którego zobrazowanie widoczne jest w załącznikach. Rosiczki i Cephalotusa trzymam w jednym terrarium i wszystkie przepięknie rosną i odbijają na wiosnę, podczas gdy od zeszłego lata tokaiensis i spatulata bardzo zbrązowiały u dołu i po bokach. Zapewne bym się ich pozbyła, gdyby nie to, że mają nowe liście, na których wykształca się rosa. Co o tym myślicie? Stoją w wodzie destylowanej na keramzycie, parapet południowy [czekam, aż woda wyparuje, potem uzupełniam]. Z nimi Cephalotus, capensisy i nidiformis, wszystkie przepięknie i szybko rosną. Dlaczego tym dwóm coś nie pasuje? Nie ma tu chyba nad czym radzić. Starsze rośliny tak po prostu mają. Sam tak mam z paroma aliciae (choć wyglądają ładniej). Można by poodcinać uschnięte liście i posadzić całość nisko do nowego torfu, gdyby nie fakt, że nadziemna część dość mocno różni się od podziemnej i pewnie roślina zaczęłaby gnić. Edit: Na pocieszenie powiem Tobie, że jak rośliny będą miały dobre warunki to pewnie wytworzą szerokie rozety i zasłonią ten bałagan na dole (który swoją drogą możesz po prostu poprzycinać trochę). Edytowane 3 Kwietnia 2011 przez Kosa1984 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lorelei Napisano 3 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2011 Nie ma tu chyba nad czym radzić. Starsze rośliny tak po prostu mają. Sam tak mam z paroma aliciae (choć wyglądają ładniej). Można by poodcinać uschnięte liście i posadzić całość nisko do nowego torfu, gdyby nie fakt, że nadziemna część dość mocno różni się od podziemnej i pewnie roślina zaczęłaby gnić. Edit: Na pocieszenie powiem Tobie, że jak rośliny będą miały dobre warunki to pewnie wytworzą szerokie rozety i zasłonią ten bałagan na dole (który swoją drogą możesz po prostu poprzycinać trochę). Dziękuję za odpowiedź. Dziś przesadzałam i oporządzałam pozostałe rośliny, spatulacie i tokaiensis popodcinałam trochę te liście sama z siebie Trochę lepiej to wygląda, ale to wciąż nie jest to, co powinno być - albo raczej co chciałabym, żeby było. Mam więc nadzieję, że będziemy mieć słoneczną wiosnę, a potem lato, w czasie których rośliny zdążą się porządnie zregenerować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi