gryzon Napisano 4 Kwietnia 2011 Share Napisano 4 Kwietnia 2011 Witam. Dzisiaj elegancko przesadzałam muchołówki i oporządzałam roślinki, a tu patrzę, ze dwie identyczne muchy sobie idą po szybie. Potem zerknęłam na hygrometr w terrarium stojącym na parapecie, a tam całe stato (koło dziesięciu) tych samych much. Potem zauważyłam jeszcze jedną spacerującą sobie w okolicy siewek D. coccicaulis i w sumie cztery konsumowane przes tłustosze. Zaglądnęłam do kilku doniczek - nic. Zeskrobałam trochę torfu z góry, żeby zobaczyć czy to coś się tam nie wylęgło, ale nie zauważyłam nic podejrzanego. w torfie przesadzanych muchołówek też nie znalazłam nic oprócz ich korzeni. Te dziwne stworzonka są dość duże (w porównaniu z owadami-szkodnikami roślinek), na oko wielkości komarów (tych kąsających), mają 6 odnóży, przeźroczyste skrzydła i duuużo ich było. Możliwe, że wleciały przez wiecznie uchylone okno, ale w innych pokojach ich nie ma, tylko na tym oknie z roślinkami. Zdjęcia nie jestem w stanie zrobić :/ Baaardzo proszę o pomoc: Co to może być? Czy to niebezpieczne dla roślin/siewek/nasion? Jak z tym walczyć? Z góry dziękuję, pozdrawiam, Ania. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roska Napisano 4 Kwietnia 2011 Share Napisano 4 Kwietnia 2011 Prawdopodobnie to mszyce Tekst z wikipedii Mszyce Są to owady małe, o miękkim i delikatnym ciele i błoniastych skrzydłach, często zredukowanych. Odwłok baryłkowaty, z zaznaczoną wyraźnie segmentacją. Przechodzą przeobrażenie niezupełne. Mszyce są roślinożerne: wysysają sok z roślin. Często są przyczyną znacznych szkód w uprawach. Przeciw mszycom stosuje się specjalne opryskiwanie specjalnymi preparatami. Te osobniki które widziałaś ze skrzydłami przeszły juz przeobrażenie.Poszukaj ich w terrarium . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 4 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2011 Roska napisał: Prawdopodobnie to mszyce Tekst z wikipedii Mszyce Są to owady małe, o miękkim i delikatnym ciele i błoniastych skrzydłach, często zredukowanych. Odwłok baryłkowaty, z zaznaczoną wyraźnie segmentacją. Przechodzą przeobrażenie niezupełne. Mszyce są roślinożerne: wysysają sok z roślin. Często są przyczyną znacznych szkód w uprawach. Przeciw mszycom stosuje się specjalne opryskiwanie specjalnymi preparatami. Te osobniki które widziałaś ze skrzydłami przeszły juz przeobrażenie.Poszukaj ich w terrarium . One zupełnie nie przypominają mszyc i są znacznie większe :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anorak98 Napisano 4 Kwietnia 2011 Share Napisano 4 Kwietnia 2011 Właśnie u mnie też pojawiły sie jakieś owady. Nie jestem pewna czy wyglądają tak jak je opisałaś. Jedynie co mogę powiedzieć to że były czarne, miały skrzydła i były mniej więcej wielkości pojedzonego komara . A wcześniej w torfie widziałam jakieś takie glisty przeźroczyste... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiErY Napisano 4 Kwietnia 2011 Share Napisano 4 Kwietnia 2011 U mnie pojawiły się małe zielone muszki, niby owocówki. Kilka trafiło w poraz pierwszy otwarte pułapki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 4 Kwietnia 2011 Share Napisano 4 Kwietnia 2011 anorak. ty masz pewnie ziemiorki : p Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anorak98 Napisano 4 Kwietnia 2011 Share Napisano 4 Kwietnia 2011 No chyba niestety tak...do tej pory był spokój z robactwem, teraz po zakupie nowego torfu się ich namnożyło. Można stosować jednocześnie środek na pleśń i na ziemiórki (Topsin i np. Nomolt)? Moje rośliny przechodzą istną plagę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tnt112 Napisano 4 Kwietnia 2011 Share Napisano 4 Kwietnia 2011 (edytowane) @gryzon Mogłabyś podać więcej szczegółów np. kolor odwłoka lub tułowia owada. A może wygląda tak: <---- to Ziemiórka a to jej larwa Edytowane 4 Kwietnia 2011 przez tnt112 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 5 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2011 Chyba to ziemiórki, ździwił mnie tylko ten rozmiar. Czy Nomolt będzie na nie dobry? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinnamon Napisano 17 Kwietnia 2011 Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Co prawda Nomoltu nie używałam, za to na ziemiórki mogę polecić Provado i Karate. Działanie błyskawiczne; poza tym to środki uniwersalne, poradziły sobie też z mszycami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zgrywusik Napisano 17 Maja 2011 Share Napisano 17 Maja 2011 "Ziemiomórki próbowałem zwalczyć nomoltem . Sęk w tym że działa on tylko na larwy natomiast jaj i dorosłych muszek nie tępi .Sytuacja była taka że nawet jak wytępiłem larwy to następne wykluwały mi się z jaj a muszki latały i składały następne . Jak nie wytępisz dorosłych osobników to cyklicznie temat będzie powracał . Na domiar złego kupiłem nowy torf w którym po krótkim czasie zauważyłem nowe larwy . O ile to możliwe to proponuję- 1 Wyprażyć torf cały w piekarniku 200 stopni 2 Przesadzić rośliny do tego torfu 3 Obok doniczek postaw podstawkę (KONIECZNIE WŚCIEKLE ŻÓŁTY KOLOR KTÓRY WABI MUSZKI , U MNIE 8 SZTUK PO NOCY UTONĘŁO)z wodą i odrobiną płynu do naczyń 4 Na koniec Nomolt jakby się coś jeszcze pojawiło. Ja tak zrobiłem ale tylko z młodymi roślinami i siewkami bo starsze zimuję i nie chcę przesadzać . Wszystko powtórzę na wiosnę jak będę rozsadzał rośliny". Taką radę otrzymałam od miłego forumowicza. Podlewałam nomoltem rośliny co 7-10 dni przez 4 tygodnie, zamiast wściekle żółtych podstawek zastosowałam wścielke żółte lepiące karteczki ze sklepu ogrodniczego. I pomogło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamoon Napisano 17 Maja 2011 Share Napisano 17 Maja 2011 mi to dziadostwo zjadło d. aliciae, więc radzę uważać i szybko się tego pozbyć możesz postawić lep na muchy, połapie się trochę, ta żółta podstawka co wyżej pisze też może być. Minimalne sztuki które zostaną są niebezpieczne, mi w terrarium potem ich się plaga zrobiła, i czarna chmura wyleciała, jak tylko jakieś zobaczysz to zgniataj jak larwy są w ziemi to najlepiej przesadź roślinę. Pryskanie za wiele nie zdziała, dopiero przy sadzeniu możesz spryskać ziemię i wtedy sadzić roślinkę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Delete Napisano 17 Maja 2011 Share Napisano 17 Maja 2011 Pamiętam jak u mnie się wylęgły u dorosłej alicji. Sama wytępiła wszystkie dorosłe osobniki. Drugi raz zaatakowały moje kilka miesięcy później. Postawiłem ową rosiczkę obok doniczki i znowu problem sam się rozwiązał. Ale z tym żółtym naczyniem też bardzo dobry sposób. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 17 Maja 2011 Autor Share Napisano 17 Maja 2011 Chwilowo wyglądają na wytępione, muszę jeszcze sprawdzić z tym podstawkiem żółtym =D Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 17 Maja 2011 Share Napisano 17 Maja 2011 Ja się pochwalę swoją metodą na ziemiórki. Stosowałem nomolt, karate zeon, jakiś jeszcze środek i nic, populacja się nie zmniejszała. Próbowałem ręcznie usuwać, syzyfowa praca. x Przesadzenie, ale to działa na krótki dystans. x Torf z dodatkami-> Nie wiem jak u was, ale u mnie, ziemiórki czepiały się tylko roślin w podłożu z czystego torfu. Tam gdzie stosowałem mieszanki, nigdy się nie pojawiły. x Wysiać do doniczek obok właściwych roślin nasiona zwykłych, ekspansywnych spathulat. Tak, by zasłały całe podłoże. Będą rosły bardzo powoli walcząc o przestrzeń i światło, a każda mucha się przyklei. x Postawić kilka doniczek w "strategicznych miejscach" z tłustoszami czy capensisami, wypchane po brzegi. Ciekawostka: Podobno można zastosować małą diodkę UV w kłębie roślin, by przybawiała owady, ale nie wiem nie mam pojęcia ile w tym prawdy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi