Skocz do zawartości

Muchy! ?

gryzon

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też się ich pozbyłem. Ale zauważyłem, że ich liczebność latem wyraźnie spada, więc problem z nimi mam zwykle późna jesień, zima i wczesna wiosna. Nie wiem czemu tak jest...

pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Radek:) napisał:
Ale zauważyłem, że ich liczebność latem wyraźnie spada, więc problem z nimi mam zwykle późna jesień, zima i wczesna wiosna. Nie wiem czemu tak jest...

Prawdopodobnie dlatego, że latem otwieramy okna, część dorosłych ziemiórek może wtedy wyfrunąć i już nie wrócić : )

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie tez z tego powodu, ze pozna jesienia, zima i wczesna wiosna temperatury za oknem sklaniaja do ogrzewania mieszkan, a w przypadku zbyt wysokiej temperatury i wilgotnego powietrza wytwarza sie mikroklimat sprzyjajacy rozwojowi ziemiorek. Slyszalem o tym juz dawno temu, wiec mialem baaardzo duzo czasu na zweryfikowanie i fakt faktem przy odpowiednio przykreconych kaloryferach do optymalnej temperaury much nie bylo tyle co wtedy, gdy z grzejnikow wrecz buchalo.

Obecnie nie skarze sie na ziemiorki od dawna (od roku na pewno). Kiedys jeszcze zbieralem larwy z podloza, ktore w rannych godzinach wygrzewaly sie w sloncu wychodzac na powierzchnie. Teraz profilaktycznie leje od gory co jakis czas Nomolt (przy sporzadzaniu nowego podloza takze zaprawiam swiezy torf roztworem Nomoltu). Lepiej zapobiegac. Zolte pojemniki sie u mnie nie sprawdzily.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.