KediK Napisano 8 Kwietnia 2011 Share Napisano 8 Kwietnia 2011 (edytowane) Cześć, w środę posadziłem dokładnie 14 nasionek muchołówki do doniczki o średnicy ok. 13cm i wysokości 12cm. Mam ziemię torfową. W spodku cały czas jest wody do pełna, nasionka nie pływają ale ziemia jest wilgotna. Mam takie pytania: 1. Jaką temperaturę utrzymywać w pokoju 2. Czy woda może być wodą torfową z jeziorka (taką teraz podlewam) 3. Po jakim czasie nasionka powinny zacząć kiełkować 4. Ostatnio mamy pochmurne dni, czy to nie opóźni kiełkowania? Opłaca się kupić specjalną lampę? A może zwykła lampka do biurka też dała by sobie radę? Edytowane 8 Kwietnia 2011 przez KediK Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bondzio Napisano 8 Kwietnia 2011 Share Napisano 8 Kwietnia 2011 To wszystko juz było wałkowane kilka razy na forum - wchodzisz w dział muchołówka i masz tego x stron. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KediK Napisano 8 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 8 Kwietnia 2011 (edytowane) Znalazłem info dotyczące wilgotności i czasu kiełkowania, nic więcej. I o temperaturze, czyli 20-25* Edytowane 8 Kwietnia 2011 przez KediK Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bondzio Napisano 8 Kwietnia 2011 Share Napisano 8 Kwietnia 2011 (edytowane) O dodatkowym oświetleniu masz tutaj - http://www.rosliny-owadozerne.pl/Oswietlen...wka-t13046.html (znajdziesz tam potrzebne info i linki do lamp) a co do wody na 100% będzie sie nadawała jeśli na tym torfowisku o którym pisałeś rosną rosiczki Jesli jednak nie występuja to nie ryzykowałbym ponieważ nie waiqdomo czy np. 50m dalej od tego jeziorka nie wpływa jakaś 'rzeczka' od domostw lub w pobliżu znajdują się pola uprawne a co za tym idzie chemia, która jest śmiercionośna sla tych roślin. Edytowane 8 Kwietnia 2011 przez Bondzio Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KediK Napisano 9 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2011 (edytowane) Rosiczek i innych tego typu roślin tam nie widziałem, ale jest tam pełno glonów i innych wodnych roślinek, latem w jednej części jeziora ludzie normalnie pływają więc w sumie woda powinna być ok, ale w zeszłym roku nie można było z powodu jakiejś bakterii, dziś kupię wodę destylowaną. Edytowane 9 Kwietnia 2011 przez KediK Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anorak98 Napisano 9 Kwietnia 2011 Share Napisano 9 Kwietnia 2011 No to jak nie ma tam żadnych owadożerów to lepiej nie ryzykować z tą wodą. Jeśli bardzo Ci zależy to możesz "poświęcić" jedną roślinę podlewając ją tylko tą wodą i wtedy sprawdzisz czy się nadaje. Ale to już jak chcesz No i co do wody destylowanej to najbardziej chyba opłaca się kupować w sklepach typu Carrefour czy OBI, bo na stacjach benzynowych jest o wiele drożej. Dla przykładu ja za 5l destylowanej na stacji miesiąc temu płaciłam 5zł, teraz kosztuje już 7zł; ale w Carrefourze kosztuje ledwie 3 zł Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bondzio Napisano 9 Kwietnia 2011 Share Napisano 9 Kwietnia 2011 Chyba, że masz troszke zbednej kasy i chcesz wydać min. 5 stówek na filtr RO, ale raczej szału z tym nie ma chyba,że masz hodowle i chcesz na tym troche zarobić, bo jak wiadomo filtr ten odrzuca b.duże ilości wody, a tylko mała część nadaje sie do podlewania. Zaufaj, że dużo wody zostaje 'odrzuconej' bo stosuję ten filt w akwarystyce Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 9 Kwietnia 2011 Share Napisano 9 Kwietnia 2011 Chyba, że masz troszke zbednej kasy i chcesz wydać min. 5 stówek na filtr RO, ale raczej szału z tym nie ma chyba,że masz hodowle i chcesz na tym troche zarobić, bo jak wiadomo filtr ten odrzuca b.duże ilości wody, a tylko mała część nadaje sie do podlewania. Zaufaj, że dużo wody zostaje 'odrzuconej' bo stosuję ten filt w akwarystyce Do podlewania roślin wystarczy najtańszy filtr RO3 za stokilkadziesiąt zł. Woda z niego jest wystarczająco czysta. Cena wody zwykle też nie jest koszmarnie wysoka i te straty nie są aż tak bolesne. Natomiast inną sprawą jest miesięczne zużycie czystej wody. Np. przy moich stawkach za wodę i ścieki filtr się opłaca przy zużyciu ok. 20 litrów wody miesięcznie. Przy mniejszych ilościach lepiej kupować wodę w Tesco. Im wyższe zużycie wody tym bardziej opłaca się filtr. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KediK Napisano 10 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2011 Kupiłem wczoraj 5l w Tesco za 2zł z czymś, przestawiam teraz na destylowaną, tą z jeziorka będę podlewał kaktusa, teraz tylko muszę wywołać słońce, jeśli będą kiełki wrzucę zdjęcie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi