Skocz do zawartości

Pęd rosnący po odcięciu

Kosa1984

Rekomendowane odpowiedzi

Sława.

Temat z cyklu: cuda i dziwy.

Jakiś czas temu pisałem na shoutboxie o dość osobliwym przypadku, który stał się jeszcze bardziej osobliwy. Otóż odciąłem muchołówce pęd gdy miał 3 cm. Zawsze pozwalam pędom dorosnąć do tej wysokości, po czym wbijam do połowy w torf. Czasem udaje się wyhodować młodą roślinę. Pęd wystawał więc 1,5 cm nad poziom torfu. Po tygodniu zauważyłem, że urósł i to sporo. Byłem pewien, że przestanie rosnąć, ale obecnie ma 19 cm nad ziemią, a pod nią pewnie niewiele mniej ("siedzi" w torfie mocno). Wszystko wskazuje na to, że zakwitnie.

1.jpeg

2.jpeg

3.jpeg

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 53
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Mam nadzieję, że wyrośnie z niego muchołówka. :) Chociaż jeśli się "wypompuje" tym nietypowym wzrostem to pewnie szanse marne. Jeśli padnie bezpotomnie to sprawdzę jak mu poszło pod ziemią i napiszę tu. Wodę czerpie tak samo, jak zawsze pędy, które się umieszcza w torfie. Tzn. przez tą "ranę", która pozostaje po odcięciu (tnę po skosie, więc powierzchnia pobierania wody jest duża). Ciekawe, że mu to wystarcza przy takich gabarytach.

Edytowane przez Kosa1984
Odnośnik do odpowiedzi

Do Czarnobyla mam daleko, do Fukushimy jeszcze dalej

To, że mieszkasz daleko niczego nie zmienia :P . U mnie taż jedna z tych elektrowni działa :)

widać to po mojej muchołówce, która wypuszcza dwie pułapki na 1 liściu love . Koniecznie powiększcie.

post-5026-1302701413_thumb.jpg

P.S Sory za wielkość, ale chciałem pokazać w pełni jak to wyglada

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym muchołówkę z dwoma pułapkami na liściu,

ja wierzę że to jest z N8, też mam nokię, tylko że jedyne 3,2mpix, (5800XM). Tak stwierdziłem, że tryb zbliżenia w nokiach to chyba jedyny normalnie działający tryb, bo reszta to kicha, chyba żę w N8 jest inaczej

A co do tego pęda, to on nie jest czasem obcięty taki duży i wsadzony na jaja ??

Wygląda mi to na niemożliwe, aby tak po prostu urósł, ale jak by co to wrzuć foty, jak będą jakieś widzoczne zmiany.

Szkoda że u mnie jeszcze nie ma żadnych mutacji, jedynie co mi się trafiło to 5 włosków czuciowych na jednej stronie pułapki, ale to jest raczej częsciej spotykane.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.