maklerw Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Wie ktos jak obliczyc przeplyw wody w wezu ?? cisnienie 6bar i 4000l na h Jaki zastosowac wezyk, tzn jaka srednica zeby uzyskac w nim przeplyw odpowiedni dla 16 dysz o wydajnosci 5l/h ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tnt112 Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 a jaką ma średnice dysza od pompy ?? w każdym razie wężyk powinien być 50 razy mniejszy Obl. 4000:16=250 250x=5 x=50 chyba Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 16 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Nic nie zrozumiałem 50 razy mniejszy od ??? dysze nie mają rozmiaru, tzn. nie do zmierzenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tnt112 Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 (edytowane) No do tego głównego węża, pompy czy co tam masz, a średnice to suwmiarką dało by radę zmierzyć Ja to tak tylko przypuszczalnie mówię na chłopski rozum , więc nie koniecznie to musi tak być Edytowane 16 Kwietnia 2011 przez tnt112 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 16 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Główny doporowadzjący jest fi 25 odprowadzjący mam fi 10 potem przejscie na fi6 ... i widac za mala przepustowosc ... ale czy istnieje sposob aby obliczyc jaka powinna byc grubosc weza na wyjsci zeby zapewnic tym dysza odpowiedni przeplyw przy tym cisnieniu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tnt112 Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Według mojej teorii musiałbyś zastosować rurki o średnicy 0,5mm , ale teraz wpadłem na nowy pomysł Wstaw jakiś zawór i ustaw na czuja. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 16 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2011 mam fi 6 i widac przeplyw jest za maly wiec cos z tymi obliczeniami nie tak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Za mała przepustowość? przy dyszach 5l/h? A na pewno pompa daje radę ? przy 16* 5l/h masz 80l/h--> ok. 1,33l/minutę--> 22,2ml/sekundę. fi 6 mm wewnętrzna? wtedy pole węża to 0,2826cm^3, czyli prędkość przepływu wody to 0,8m/s. Powinno być OK. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 16 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Ale nie jest pompa ta co twoja fly-guy i majora Flora hy1200 4000l/h przy 6 bar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 16 Kwietnia 2011 Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Jakie ciśnienie wejścia potrzebują Twoje dysze>? Ja mam kwazarowskie które nie są mikrozraszajace tylko zraszające i dają radę ze spokojem przy ciśnieniu wejściowym rzędu 2-3 bar. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 16 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2011 Teraz dokladnie nie pamietam ale chyba kolo 4 bar to zamglawiacze. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 22 Maja 2011 Share Napisano 22 Maja 2011 Tu obliczenia nie sprowadzają się do ustalenia wyłączenie średnicy ze względu na przepływ, bo zarówno rurą o średnicy 5 mm jak i 25 popłynie tyle wody, ile potrzebujesz (będą inne prędkości przepływu). Tutaj trzeba zastanowić się nad stratami ciśnienia w tych rurach. Woda, przepływając przez rury natrafia na opór -"tarcie" (tak zwany opór liniowy) i spada ciśnienie. Dodatkowy opór pojawia się przy zamiach kierunku i rozgałęzieniach oraz innych elementach. Problem w tym, że jeżeli dysza do prawidłowej pracy wymaga ciśnienia 2bar, a pompa wytwarza ciśnienie 3 bar i straty w przewodach i zamianach kierunku są równe 1,2 bara, to dysze nie będą działały poprawnie. 3bary-1,2=1,8 < 2bar. Może się okazać, że dysza, która zamiast 2 bara będzie miała 1,8 bara nie będzie wytwarzała mgiełki, tylko chlapała wodą na wszystkie strony z wydajnością inną, niż podaje producent. To jest taki czysty teoretyczny przykład bo rząd wielkości tych strat będzie zupełnie inny. Mogę to policzyć, tylko potrzebuje dokładnych danych. Przydałby się jakiś drobny schemat, na którym będzie zaznaczone, na jakiej wysokości znajduje się pompa, z czego pobiera wodę, i jakie są długości tych przewodów do dysz i w jakim układzie są one podłączone względem siebie. Dodatkowo, jakie są wymagania dysz co do ciśnienia (może być karta katalogowa). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 22 Maja 2011 Autor Share Napisano 22 Maja 2011 Problem juz rozwiazany. Zmienilem fi6 na fi 10 ... ale problem byl w czym innym okazalo sie ze dysze byly poztykane brudem wiec i moze na fi6 by ruszylko. Co do obiegu to pompa zasysa ze zbironika unosi woden na 3m cisnienie na wyjsciu z pompy to 6bar i zamglawianie gotowe naprawde bardzo dobrze sie te dysze z firmy cool-net sprawdzaja. Co prawda nie widac mgly ale po kilku sekundach działania widac w powietrzu unoszace sie drobiny wody, prawie jak mgła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi