Skocz do zawartości

luksomierz

maklerw

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem takiego urządzonka i natknołem się na coś dziwnego w opisach.

aukcja allegro : http://allegro.pl/show_item.php?item=15615...a%3E.%3C%2Fi%3E

i pozycja na dole na zdjęciu : światłoczułość 500-640nm

Czy to znaczy, że moc oświetlenia mierzona jest tylko w tym zakresie pasma ?? Jeśli tak to chyba mało wiarygodne są wykonywane pomiary w odniesieniu do uprawy roślin ??

Odnośnik do odpowiedzi

Fotometry wykorzystują pomiar prądu fotoelektrycznego do pomiaru natężenia oświetlenia, więc ewentualnie logiczna jest granica dłuższych fal [praca wyjścia]- nie wiem jakie materiały się aktualnie wykorzystuje, ale w sumie 640nm wydaje się sensowną długością [dla cezu chyba 580nm?] Za to dolny zakres może wynikać tylko i wyłącznie z absorpcji promieniowania o takiej długości fali przez materiał osłony... Ciekawa sprawa, nigdy nie myślałem nad tym że w sumie nie całe spektrum świetlne jest mierzone przez luksomierz..... BARDZO możliwe że stąd że "fotosyntetyczne" długości fal jakie występują głównie w oświetleniu indukcyjnym nie są przez mój luksomierz zbytnio "widziane" i stąd bierze się słaby wynik pomiarów...

Odnośnik do odpowiedzi

No tez sie zastanawialem na tymi pomiarami w odniesieniu do lamp indukcyjnych ale i ogólnie. Wiadomo że one wykorzystywane do zdjęć. Może ktoś coś jeszcze mądrego napisze :)

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie lampy "roślinne" mają sporą część spektrum w PAR. Jeśli najważniejsze części PAR czyli pasma 440-450nm i 660nm są wycinane przez luksomierz ze względów technicznych [ za niska energia kwantów do indukowania prądu fotoelektrycznego+ wycinanie widma przez plastik osłony [co jest obserwowane, dlatego np. plastikowe kuwetki do spektrofotomerii wycinają spory zakres UV] to znaczy że wszystkie pomiary lamp roślinnych luksomierzem są o kant [beeep] ;) I w sumie pokrywa się to troche z moimi obserwacjami- HPS i MH z widmem MOCNO w 500-600 powalają ilością lux, świetlówki wypadają bardzo słabo, mimo że dają świetne efekty na roślinach, indukcja zaś wypada w luxach żałośnie, a rośliny.... ;):) Aktualizacja jak wróce za 3 tygodnie, ale efekty były i są bardzo ciekawe :D

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.