maklerw Napisano 17 Kwietnia 2011 Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Szukałem takiego urządzonka i natknołem się na coś dziwnego w opisach. aukcja allegro : http://allegro.pl/show_item.php?item=15615...a%3E.%3C%2Fi%3E i pozycja na dole na zdjęciu : światłoczułość 500-640nm Czy to znaczy, że moc oświetlenia mierzona jest tylko w tym zakresie pasma ?? Jeśli tak to chyba mało wiarygodne są wykonywane pomiary w odniesieniu do uprawy roślin ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 17 Kwietnia 2011 Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Fotometry wykorzystują pomiar prądu fotoelektrycznego do pomiaru natężenia oświetlenia, więc ewentualnie logiczna jest granica dłuższych fal [praca wyjścia]- nie wiem jakie materiały się aktualnie wykorzystuje, ale w sumie 640nm wydaje się sensowną długością [dla cezu chyba 580nm?] Za to dolny zakres może wynikać tylko i wyłącznie z absorpcji promieniowania o takiej długości fali przez materiał osłony... Ciekawa sprawa, nigdy nie myślałem nad tym że w sumie nie całe spektrum świetlne jest mierzone przez luksomierz..... BARDZO możliwe że stąd że "fotosyntetyczne" długości fal jakie występują głównie w oświetleniu indukcyjnym nie są przez mój luksomierz zbytnio "widziane" i stąd bierze się słaby wynik pomiarów... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 17 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2011 No tez sie zastanawialem na tymi pomiarami w odniesieniu do lamp indukcyjnych ale i ogólnie. Wiadomo że one wykorzystywane do zdjęć. Może ktoś coś jeszcze mądrego napisze Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 17 Kwietnia 2011 Share Napisano 17 Kwietnia 2011 Wszystkie lampy "roślinne" mają sporą część spektrum w PAR. Jeśli najważniejsze części PAR czyli pasma 440-450nm i 660nm są wycinane przez luksomierz ze względów technicznych [ za niska energia kwantów do indukowania prądu fotoelektrycznego+ wycinanie widma przez plastik osłony [co jest obserwowane, dlatego np. plastikowe kuwetki do spektrofotomerii wycinają spory zakres UV] to znaczy że wszystkie pomiary lamp roślinnych luksomierzem są o kant [beeep] I w sumie pokrywa się to troche z moimi obserwacjami- HPS i MH z widmem MOCNO w 500-600 powalają ilością lux, świetlówki wypadają bardzo słabo, mimo że dają świetne efekty na roślinach, indukcja zaś wypada w luxach żałośnie, a rośliny.... Aktualizacja jak wróce za 3 tygodnie, ale efekty były i są bardzo ciekawe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi