snd0cff Napisano 19 Kwietnia 2011 Share Napisano 19 Kwietnia 2011 Chce kupic oswietlenie do moich owadozerow(glownie rosiczek) ktore umieszcze pod polka (90cm, a wiec nie moze przekraczac tej dlugosci) Chcialbym, zebyscie mi doradzili co kupic-zaznaczam ze oswietlenie nie bedzie wylacznie do roslin, ale rowniez czesciowo oswietlalo pokoj. Myslalem nad 2 swietlowkami z moca 18<=x<=36W? Potrzebuje tej calej obodowy jak i swietlowek. Gdzie znajde cos ciekawego(w miescie mam castorame i leroy merline), albo jakies interesujace linki...? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anorak98 Napisano 19 Kwietnia 2011 Share Napisano 19 Kwietnia 2011 Tu masz fajne zestawy i nawet tanie zestawy oświetleniowe http://www.oswietlenieakwarystyczne.pl/ind...mp;sort=default Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 19 Kwietnia 2011 Share Napisano 19 Kwietnia 2011 Trochę bez sensu trzymać rosiczki pod sztucznym oświetleniem, nie będą dobrze rosły. Są to rośliny które bardzo lubią światło i jakieś tam 2x36w im nie wystarcza, one potrzebują prawdziwego słonka. Musisz je postawić na parapecie najlepiej południowym a nie pod półką. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snd0cff Napisano 19 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2011 (edytowane) u mnie te najprostrze rosiczki przez pare lat dobrze sie mialy na połnocnym oknie bez doswietlania, muchołówka też-rosly ladnie(wiec nie mowcie ze nie mozliwa jest hodowla na polnocnym oknie), no ale to bylo pare lat temu. Pod pólka nie będa caly czas ale wieczorami i przez bezsłoneczne dni. Tak wiec oczekuje tutaj podpowiedzi jakich świetlowek użyć-jedna taka bardziej podchodząca pod rosliny, druga mniej, ale takie nie wpływały negatywnie na ludzki wzrok-jesli jest to mozliwe. Edytowane 19 Kwietnia 2011 przez snd0cff Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 19 Kwietnia 2011 Share Napisano 19 Kwietnia 2011 jedną roślinną np. narva oceanic colour lub sylwania grolux a drugą dzienną np. narva daylight Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi