Skocz do zawartości

Oswietlenie

snd0cff

Rekomendowane odpowiedzi

Chce kupic oswietlenie do moich owadozerow(glownie rosiczek) ktore umieszcze pod polka (90cm, a wiec nie moze przekraczac tej dlugosci)

Chcialbym, zebyscie mi doradzili co kupic-zaznaczam ze oswietlenie nie bedzie wylacznie do roslin, ale rowniez czesciowo oswietlalo pokoj. Myslalem nad 2 swietlowkami z moca 18<=x<=36W? Potrzebuje tej calej obodowy jak i swietlowek. Gdzie znajde cos ciekawego(w miescie mam castorame i leroy merline), albo jakies interesujace linki...?

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę bez sensu trzymać rosiczki pod sztucznym oświetleniem, nie będą dobrze rosły. Są to rośliny które bardzo lubią światło i jakieś tam 2x36w im nie wystarcza, one potrzebują prawdziwego słonka. Musisz je postawić na parapecie najlepiej południowym a nie pod półką.

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie te najprostrze rosiczki przez pare lat dobrze sie mialy na połnocnym oknie bez doswietlania, muchołówka też-rosly ladnie(wiec nie mowcie ze nie mozliwa jest hodowla na polnocnym oknie), no ale to bylo pare lat temu. Pod pólka nie będa caly czas ale wieczorami i przez bezsłoneczne dni. Tak wiec oczekuje tutaj podpowiedzi jakich świetlowek użyć-jedna taka bardziej podchodząca pod rosliny, druga mniej, ale takie nie wpływały negatywnie na ludzki wzrok-jesli jest to mozliwe.

Edytowane przez snd0cff
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.