Stig25 Napisano 20 Kwietnia 2011 Share Napisano 20 Kwietnia 2011 Witam was jakiś czas temu dostałem muchołówkę i mam jeden problem bo ona nie chce rozwijać pułapek a jak już rozwinie to nawet nie osiągają 1cm i nie reagują i szybko gniją . Edit: Cephalotus 20.04.2011 18:51 Nie potrzeba tak wielu, tak dużych, identycznych zdjęć. Ciężko przewijać temat. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadam8806 Napisano 20 Kwietnia 2011 Share Napisano 20 Kwietnia 2011 daj im duzo swiatla i troche czasu a beda mialy normalne pulapki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stig25 Napisano 20 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2011 daj im duzo swiatla i troche czasu a beda mialy normalne pulapki Aha i tyle ???? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadam8806 Napisano 20 Kwietnia 2011 Share Napisano 20 Kwietnia 2011 no a czego jeszcze? podlewaj destylowana, wystaw na poludniowe okno i czekaj na nowe liscie z pulapkami Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 20 Kwietnia 2011 Share Napisano 20 Kwietnia 2011 Mi się nie podoba to podłoże... Wygląda jak zwykła ziemia kwiatowa... Czy ty sam sadziłeś swoją roślinę w to podłoże, czy z takim kupiłeś?? Koniecznie odpisz w czym to rośnie. Na torfie aż tak się minerały nie wytrącają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stig25 Napisano 20 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2011 Mi się nie podoba to podłoże... Wygląda jak zwykła ziemia kwiatowa... Czy ty sam sadziłeś swoją roślinę w to podłoże, czy z takim kupiłeś?? Koniecznie odpisz w czym to rośnie. Na torfie aż tak się minerały nie wytrącają. Roślinke kupiłem i była w swoim podłożu i ją przesadziłem z tamtym podłożem do mojego torfu bo w sklepie nie było hollas'u ani innych podłoży do muchołówki . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 20 Kwietnia 2011 Share Napisano 20 Kwietnia 2011 Roślinke kupiłem i była w swoim podłożu i ją przesadziłem z tamtym podłożem do mojego torfu bo w sklepie nie było hollas'u ani innych podłoży do muchołówki . Nie podoba mi się to podłoże. Możesz napisać jak się nazywa ten torf, który stosujesz, ewentualnie pokazać zdjęcie worka? Jeżeli muchołówka rośnie w kiepskim podłożu, nawet torfie, to wtedy może nie rozwijać pułapek. Miałem taki problem kiedy trafiła mi się partia okropnego torfu, wówczas wszystkie przesadzone do niego muchołówki rosły tragicznie. Pozostałe warunki miały idealne, ale to niczego nie zmieniło. Dlatego tak się przyglądam temu w czym rośnie twoja. Choćby ta spora ilość wykrystalizowanych minerałów świadczy o tym, że to podłoże nie jest za dobre. Albo podlewałeś ją bardzo długi czas zwykłą kranówą, albo te minerały tam były od początku i wraz z parowaniem wody destylowanej (w której się rozpuściły) wykrystalizowały się. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinga_007 Napisano 21 Kwietnia 2011 Share Napisano 21 Kwietnia 2011 oj oj to podłoże to z pewnością nie jest torf, wystarczy zobaczyć na zbliżeniu, wygląda jak normalna ziemia kwiatowa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 21 Kwietnia 2011 Share Napisano 21 Kwietnia 2011 ziemia uniwersalna.. nawet wykwity widac Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 21 Kwietnia 2011 Share Napisano 21 Kwietnia 2011 Zwróćcie uwagę, że wykwity minerałów są głównie wokół rośliny. Wygląda to tak, jakby roślina została przeniesiona z całym starym podłożem do innej doniczki (sam tak robię o ile powodem przesadzania jest zbyt mała doniczka, a podłoże świeże). Kup porządny torf, roślinę przesadź do niego, a wcześniej oczyść cały system korzeniowy ze starego podłoża bo to jakieś guano. Zwyczajnie korzenie pod kran z lekko odkręconą wodą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadam8806 Napisano 21 Kwietnia 2011 Share Napisano 21 Kwietnia 2011 ale zobaczcie ze nawet zaczela robic ladne pulapki w zwyklej ziemi:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 21 Kwietnia 2011 Share Napisano 21 Kwietnia 2011 jednak szybko je straci i zdechnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stig25 Napisano 21 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2011 Nie podoba mi się to podłoże. Możesz napisać jak się nazywa ten torf, który stosujesz, ewentualnie pokazać zdjęcie worka? Jeżeli muchołówka rośnie w kiepskim podłożu, nawet torfie, to wtedy może nie rozwijać pułapek. Miałem taki problem kiedy trafiła mi się partia okropnego torfu, wówczas wszystkie przesadzone do niego muchołówki rosły tragicznie. Pozostałe warunki miały idealne, ale to niczego nie zmieniło. Dlatego tak się przyglądam temu w czym rośnie twoja. Choćby ta spora ilość wykrystalizowanych minerałów świadczy o tym, że to podłoże nie jest za dobre. Albo podlewałeś ją bardzo długi czas zwykłą kranówą, albo te minerały tam były od początku i wraz z parowaniem wody destylowanej (w której się rozpuściły) wykrystalizowały się. Nie pamiętam jaka to była ziemia ale roślinka była i jest podlewana wodą destylowaną . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 22 Kwietnia 2011 Share Napisano 22 Kwietnia 2011 Nie pamiętam jaka to była ziemia ale roślinka była i jest podlewana wodą destylowaną . Chodziło mi o raczej o podłoże, w które ją posadziłeś, a nie w jakim rosła. Bo widzę, że nie tylko ja mam takie wrażenie, że ona posadzona jest do zwykłej ziemi kwiatowej. Chyba, że to taki dziwny torf. Skoro roślinę podlewasz wodą destylowaną, to NIE ma prawa tam być tyle minerałów na podłożu. Kup torf kwaśny, bez dodatków i wymień podłoże, bo inaczej długo Ci roślinka tak nie pociągnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stig25 Napisano 22 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2011 Chodziło mi o raczej o podłoże, w które ją posadziłeś, a nie w jakim rosła. Bo widzę, że nie tylko ja mam takie wrażenie, że ona posadzona jest do zwykłej ziemi kwiatowej. Chyba, że to taki dziwny torf. Skoro roślinę podlewasz wodą destylowaną, to NIE ma prawa tam być tyle minerałów na podłożu. Kup torf kwaśny, bez dodatków i wymień podłoże, bo inaczej długo Ci roślinka tak nie pociągnie. Ok jak się polepszy to dam znać ;] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi