maklerw Napisano 23 Kwietnia 2011 Share Napisano 23 Kwietnia 2011 Przyszła mi taka myśl aby do doniczek w celu spolchniania gleby dać dżdżownice ?? Czasem po lecie znajdowałem u roślin robaczki i zawsze je wywyalałem. Jednocześnie zastanawiam się czy to nie jest jednak dość dobry pomysł na ciągłe spulchnianie gleby. Jednocześnie takie spulchnianie może wiązać się ze zmianą zawartości mieszanki. Stąd pytanie co o tym myślicie i jak można by sprawdzać kwasowośc gleby ? Oraz do tych co się lepiej znają jak to może wpłynąć na rośliny i czy dżdżownice nie zjadają przypadkiem korzeni, myśle że nie ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 23 Kwietnia 2011 Share Napisano 23 Kwietnia 2011 Dżdżownice istotnie - spulchniałyby świetnie. Natomiast odżywiają się rozkładającą się materią (roślinną i zwierzęcą) i nie wiem czy z głodu nie zabierałyby się za zdrowe korzenie. W doniczce nic do jedzenia by nie znalazły przecież. Chyba, że mogłyby zjadać torf po prostu, ale nie wiem czy by im odpowiadał. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 23 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2011 No właśnie ja też nie wiem ale wiem, że są tu ludzie zdecydowanie mądżejsi odemnie to pytam i jeszcze drugi absurdalny pomysł. Widziałem gdzieś generatory CO2 ciekawe na ile wplynelo by to na wzrost roslin ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 23 Kwietnia 2011 Share Napisano 23 Kwietnia 2011 (edytowane) Jeśli nie znajdzie się żaden znawca menu dżdżownic to zrób eksperyment - wrzuć do doniczki z torfem dżdżownicę na jakiś czas i później sprawdź czy przeżyła. Jeśli tak to znaczy, że torf jest dla niej wystarczającym pokarmem. Zostaje jeszcze kwestia odchodów dżdżownic, ale jeśli będą żywiły się torfem to raczej nie będzie wielu minerałów w fekaliach. Sam chętnie aresztowałbym kilka sztuk do spulchniania. Co do generatorów CO2 to chyba roślinom wystarcza jego stężenie w powietrzu atmosferycznym. Tobie natomiast może zaszkodzić. Edytowane 23 Kwietnia 2011 przez Kosa1984 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 23 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2011 Dżdżownice przeżywają na peno kilka miesiący nawet w małej donice 5cm średnicy u villosy !! miałem 3-4 cm dżddżownice i roślina na tym na peno nie ucierpiała. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 23 Kwietnia 2011 Share Napisano 23 Kwietnia 2011 Dżdżownice odkwaszają glębę bo mają tzw. gruczoły wapienne, u kolegi trafiły się w doniczkach i rośliny mocno na tym ucierpiały. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tnt112 Napisano 23 Kwietnia 2011 Share Napisano 23 Kwietnia 2011 (edytowane) Dżdżownice nie... posiadają one gruczołu wapienne które neutralizują kwasy humusowe a tym samym podwyższają pH gleby * Spóźniony ;D Edytowane 23 Kwietnia 2011 przez tnt112 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepton Napisano 23 Kwietnia 2011 Share Napisano 23 Kwietnia 2011 (edytowane) nie wiem jakie gruczoły posiadają dżdżownice ale powiem wam że potrafią urosnąć całkiem duże, kiedyś znalazłem co najmniej 15 cm okaz w doniczce, a taka sztuka to już by chyba przeszkadzała roślinie a co do co2 to przecież rośliny same go wytwarzają - zdaje się nocą kiedy pobierają tlen z atmosfery Edytowane 23 Kwietnia 2011 przez pepton Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 23 Kwietnia 2011 Share Napisano 23 Kwietnia 2011 moze sie myle ale od kiedy w fazie ciemnej pobierany jest tlen?? Tlen to produkt uboczny fotosyntezy.. a w cyklu calvina [faza ciemna] zachodzi karboksylacja rubp do pga przy udziale co2... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon000r Napisano 23 Kwietnia 2011 Share Napisano 23 Kwietnia 2011 Maklerw, mam coś dla Ciebie Film ukazuje wpływ zwiększonej ilości CO2 na wzrost rośliny: To co, zaopatrujemy się w jakieś generatory? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadam8806 Napisano 23 Kwietnia 2011 Share Napisano 23 Kwietnia 2011 moze sie myle ale od kiedy w fazie ciemnej pobierany jest tlen?? Tlen to produkt uboczny fotosyntezy.. a w cyklu calvina [faza ciemna] zachodzi karboksylacja rubp do pga przy udziale co2... cos mi swita ze cykl calvina zachodzi u zwierzat i jego produktem jest mocznik:) polega na sprzeganiu amoniaku, rosliny produkuja O2 w fazie jasnej a w fazie ciemnej niestety uzywaja w malych ilosciach tlenu do metabolizmu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 24 Kwietnia 2011 Share Napisano 24 Kwietnia 2011 (edytowane) cos mi swita ze cykl calvina zachodzi u zwierzat i jego produktem jest mocznik:) polega na sprzeganiu amoniaku, rosliny produkuja O2 w fazie jasnej a w fazie ciemnej niestety uzywaja w malych ilosciach tlenu do metabolizmu Łomatko:D poczytajcie sobie o tej fotosyntezie. A fotooddychanie to jeszcze co innego. Cykl mocznikowy też. Edytowane 24 Kwietnia 2011 przez moofofoofqa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 24 Kwietnia 2011 Share Napisano 24 Kwietnia 2011 Kiedyś pędziłem torfowiec bimbrownikiem, rósł 2 razy szybciej. Butle CO2 lub bimbrowniki używa się w akwariach roślinnych, dają rewelacyjne efekty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 24 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2011 Butle CO2 to nie problem w kazdym mieście się dostanie. Koszt 35zł za 5l z napełnieniem (używam przy migomacie). Ale są urządzonka i myśle, że nimi było by taniej tylko trzeba by kontrolować stężenie bo tak jak u mnie w M1 to można potem już nie wyjść ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tnt112 Napisano 24 Kwietnia 2011 Share Napisano 24 Kwietnia 2011 Jeszcze można pochuchać do terrarium Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi