Kubaa Napisano 28 Kwietnia 2011 Share Napisano 28 Kwietnia 2011 Ja tez juz podczas zimowania roslin, postanowilem, ze w tym roku umieszcze je w jednej plastikowej donicy, i tak tez zrobilem, nie bawilem sie z tym zabardzo po prostu nasypalem torfu, podlalem, i wsadzilem rosliny zobaczymy jak beda rosnac. Podobny zabieg chce wykonac u mucholowek. Gatunki ktore tam mam: Leucophylla, flava, "farnhami", alata, rotundifolia i filiformis, ktoremu jeden stozek wzrostu zwiedl chyba bylo mu za zimno, trzymam donice od poczatku na pld balkonie, no i moze pewnej nocy mroz go "sieknął". Koniec marca, poczatek kwietnia 28 kwiecien Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 29 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2011 (edytowane) raczej nie powinny zgnic czy cos takiego << to do poprzedniego pytania A odnosnie tego co posadzone to teraz tylko czekac na efekt jak z tamtego linku Edytowane 29 Kwietnia 2011 przez evulFarmer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamoon Napisano 29 Kwietnia 2011 Share Napisano 29 Kwietnia 2011 podlewasz od góry czy masz jakąś podstawkę? I można by było wsadzić między te muchołówki i kapturnice rosiczki, np. d. aliciae czy d. capensis? Tylko na zimowanie rosiczki musiał bym wyjmować.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 29 Kwietnia 2011 Share Napisano 29 Kwietnia 2011 Podlewam normalnie od gory, ale jak tylko musze, przewaznie deszcz podlewa. Bez sensu wsadzanie gatunkow tropikalnych, miedzy takie rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepton Napisano 30 Kwietnia 2011 Share Napisano 30 Kwietnia 2011 (edytowane) popatrzyłem, pomyślałem i stwierdziłem że też tak chcę a oto efekt: góra od lewej = purpurea>psittacina>farnhamii>nie wiem co dół od lewej = flava>mitchelliana>purpurea>oreophila nie mogłem nigdzie dostać keramzytu, więc na dno dałem węgiel drzewny (do grilla) ciekawe co z tego będzie w torf włożone są kawałki rury PCV(z nawierconymi otworami) do sprawdzania poziomu wody, zdaje się że ktoś już to opatentował a wymyśliłem jeszcze że jak rosiczki przekwitną to trochę zasieję w skrzynkach Edytowane 30 Kwietnia 2011 przez pepton Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 30 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2011 Nowa moda nadeszla Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 30 Kwietnia 2011 Share Napisano 30 Kwietnia 2011 Ładnie się to prezentuje A jeszcze lepiej będzie jak się rozrosną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamoon Napisano 30 Kwietnia 2011 Share Napisano 30 Kwietnia 2011 dolna lewa donica, roślinka najbardziej na prawo, co to za potfur? na kapturnicę nie wygląda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 30 Kwietnia 2011 Share Napisano 30 Kwietnia 2011 "potfur" chyba potwór, mi sie wydaje ze to po prostu flava. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamoon Napisano 30 Kwietnia 2011 Share Napisano 30 Kwietnia 2011 oj no specjalnie dla jaj tak napisałem... -.^ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 10 Maja 2011 Autor Share Napisano 10 Maja 2011 Podbijam. Prace ruszyly. Fotki beda dodawane w pierwszym poscie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 11 Maja 2011 Share Napisano 11 Maja 2011 Wszystko fajnie, system korzeniowy roślin rozrośnie się na pewno lepiej niż w małych i ciasnych doniczkach. Z doświadczenia uprzedzam jednak, że mimo to konieczna będzie wymiana co roku przynajmniej górnej części podłoża. Dobrze jest też tak sadzić rośliny, aby poziom wody mógł być jak najwyżej - aż do poziomu bulwy, tak jak na torfowisku. Naprawdę dopiero teraz tak sadzicie kaptury? NA CPUK jest sporo tematów typu 'barrel bog'. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 11 Maja 2011 Autor Share Napisano 11 Maja 2011 no ja dopiero teraz bo kaptury mam od jesieni a z tym poziomem wody to nie wiem czy sie uda musialbym tam po 20l chyba wlewac Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi