Skocz do zawartości

Kaptury na balkonie w skrzynkach.

evulFarmer

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tez juz podczas zimowania roslin, postanowilem, ze w tym roku umieszcze je w jednej plastikowej donicy, i tak tez zrobilem, nie bawilem sie z tym zabardzo po prostu nasypalem torfu, podlalem, i wsadzilem rosliny zobaczymy jak beda rosnac. Podobny zabieg chce wykonac u mucholowek. Gatunki ktore tam mam: Leucophylla, flava, "farnhami", alata, rotundifolia i filiformis, ktoremu jeden stozek wzrostu zwiedl chyba bylo mu za zimno, trzymam donice od poczatku na pld balkonie, no i moze pewnej nocy mroz go "sieknął".

Koniec marca, poczatek kwietnia

post-4819-1304012315_thumb.jpg

28 kwiecien

post-4819-1304012482_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

podlewasz od góry czy masz jakąś podstawkę? I można by było wsadzić między te muchołówki i kapturnice rosiczki, np. d. aliciae czy d. capensis? Tylko na zimowanie rosiczki musiał bym wyjmować..

Odnośnik do odpowiedzi

popatrzyłem, pomyślałem i stwierdziłem że też tak chcę

a oto efekt:

post-4532-1304173065_thumb.jpg

góra od lewej = purpurea>psittacina>farnhamii>nie wiem co

dół od lewej = flava>mitchelliana>purpurea>oreophila

nie mogłem nigdzie dostać keramzytu, więc na dno dałem węgiel drzewny (do grilla) ciekawe co z tego będzie

w torf włożone są kawałki rury PCV(z nawierconymi otworami) do sprawdzania poziomu wody, zdaje się że ktoś już to opatentował

a wymyśliłem jeszcze że jak rosiczki przekwitną to trochę zasieję w skrzynkach

Edytowane przez pepton
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Wszystko fajnie, system korzeniowy roślin rozrośnie się na pewno lepiej niż w małych i ciasnych doniczkach. Z doświadczenia uprzedzam jednak, że mimo to konieczna będzie wymiana co roku przynajmniej górnej części podłoża. Dobrze jest też tak sadzić rośliny, aby poziom wody mógł być jak najwyżej - aż do poziomu bulwy, tak jak na torfowisku.

Naprawdę dopiero teraz tak sadzicie kaptury? NA CPUK jest sporo tematów typu 'barrel bog'.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.