Skocz do zawartości

domek dla tlustoszy

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy raz cos takiego robilem, wiec prosze o wyrozumialosc i nie krytykowanie w czystej postaci lecz o porady co nalezy zmienic i jak poprawic. 95% pochodzi od hddk (pozwole sobie na reklame;p), na dnie jest warstwa keramzytu co aby zabierala nadmiar wody, jako podloze w zncznej czesci jest torf wymieszany ze zwirkiem akwariowym, wystepuje jeszcze stricte podloze do tlustoszy, oraz sam torf(bardziej do wypelnienia). Naprawde wlozylem w to sporo pracy, wiec jak krytyka to konstruktywa poprosze:)post-5491-1305108931_thumb.jpg Zapomnialem dodac odnosnie zdjec... aparat ma zalany wyswietlacz i nic nie widac dlatego moze slabo widac, jestem w trakcie przeprowadzki wiec i okolica do okola "fajnie" wyglada:)

post-5491-1305108956_thumb.jpg

post-5491-1305109014_thumb.jpg

post-5491-1305109023_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

pomysl nad zakamuflowaniem oczka a tak to chyba ok.. pozostaje czekac na efekty rozrastania sie tych potworkow :P

@edit

Ja nie chcialem tego tak publicznie oznajmiac ale juz jak jaras to zrobil to tez sie przyloze :P SADAM TUTAJ JEST MLODZIEZ! I KOBIETY!

Edytowane przez evulFarmer
Odnośnik do odpowiedzi

czepiacie sie:) oczko mysle ze szybko zarosnie tym mchem, chwast rosnie od soboty i juz ladnie sie rozrosl:) oswietlenie bedzie 2x18 swietlowkami z osramu ale na razie jeszcze slonce ladne wiec pospiechu do tego niema. Co do gatunkow to:

P. gracilis × emarginata

P. emarginata

P. emarginata × 'Weser'

P. gracilis × moctezumae

P. moranensis

P. tina

P. esseriana

Wlasnie myslalem gdzie tam wepchnac jeszcze darlingtonie, jak niektorzy sie domyslaja to jest czesciowy plagiat:) i wlasnie chyba tak samo darlingtonie umieszcze

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

do wesolego stadka doszly jeszcze:

Pinguicula laueana (carnisana)

Pinguicula rotundiflora x moctezumae (Twargor)

Pinguicula esseriana x emarginata (Twargor)

w bajorku zaczal sobie plywac U.gibba

jak na razie wszystko ladnie sobie rosnie i w miare kwitnie, jedno mnie tylko zaskoczylo... nie wiedzialem ze az tak tlustosze lubia sie dzielic :)

post-5491-1307276108_thumb.jpg

post-5491-1307276337_thumb.jpg

post-5491-1307276436_thumb.jpg

post-5491-1307277015_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda obiecująco, fajnie będzie to zapewne wyglądać po kilku miesiącach.

Jeśli chodzi o Darlingtonię - proponuję wstawić ją "nie do stojącej wody", chyba że nie masz możliwości zrobienia mini wodospadu.

Ekspertem nie jestem, może z 10 różnych sztuk tej rośliny hodowałem nie licząc młodych, ale zawsze najlepiej rosną okazy w wodzie płynącej (wystarczy zamknięty obieg).

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze możesz ponaklejać na brzegi zbiorniczka kamienie :) to są tłustosze, więc im lekka zmiana ph nie zaszkodzi. Nie wiem skąd masz mech, czy z działki czy z lasu, ale uważaj na nieprzychylnych gości, profilaktycznie na twoim miejscu potraktowałbym to wszystko środkami przeciwrobalowymi :) Poza tym taki wysoki mech może pozarastać tłustosze, tak mi się wydaje, :) pozdrawiam

edit: fajnie by wyglądał konar drewna idący przez środek. Najlepiej zalakierowany bardzo dokładnie znad morza albo kupiony w akwarystycznym :) jak rośliny będą na niego narastać, super będzie to wyglądało. Ponadto świetnym efektem do tłustoszarium :P była by coś a'la skała wuklaniczna, przepuszcza wodę i na niej możesz nasadzić też tłustosze :)

To tylko propozycje różnych rozwiązań :)

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

nie glupi pomysl z tym "pruchnem", trzeba sie glebiej zastanowic jak go tam zainstalowac a co do mchu to ten kolo bajora jest ze sklepu ogrodniczego i on raczej wiekszy nie urosnie a co do rozrosniecia to moze miec problem bo raczej kwasnej ziemi nie lubi :) to mech sagina czy jak kto woli irlandzki, pozostaly i owszem z lasu ale ciiii :) robactwa nie naniósl tylko pare slimakow malych bylo ale wszystko juz wybrane, zrobilem mu ponad tygodniowa kwarantanne na wypadek jakbym mial walczyc z jakims badziewem

Odnośnik do odpowiedzi

Mogły być tam np. jakieś niewidoczne jajeczka :P obserwuj w takim razie dokładnie glebę. A drewno pamiętaj, że trzeba dokładnie zalakierować, musi to być drewno suche, dlatego najlepiej takie wypłukane z nad morza. Chyba że z akwarystycznego, to nie trzeba nic robić. Kamienie a'la wulkaniczne znajdziesz w każdym kamieniarskim. Zapłacisz całe 2zł za sztukę :P

Mała inspiracja na przyszłość: http://www.piantecarnivore.org/meeting/sesto05/sesto63.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.