Grzesiu881 Napisano 25 Października 2011 Share Napisano 25 Października 2011 Nie spryskuj to jest n x ventrata, więc może być wilgotność pokojowa. Moim zdaniem za mało światła. Proszę podaj gdzie ją trzymasz, na jakim parapecie. PS. Witam na forum Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 26 Października 2011 Share Napisano 26 Października 2011 Spryskiwanie na pewno nie zaszkodzi. Najlepszym miejscem dla dzbanka było by mocno nasłonecznione (południowe) stanowisko. Nie chodzi o parapet bezposrednio przy szybie gdzie słońce może przypalać roslinę, ale o jakiś stolik, szafkę przy oknie, ale za firanką żeby światło było rozproszone. Tam ustaw swojego dzbanecznika, najlepiej na jakiejś sporej podstawce/ tacy wypełnionej keramzytem zalanym częściowo wodą, wilgotność będzie wyższa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 26 Października 2011 Share Napisano 26 Października 2011 Ja zauważyłem ( i inni też tak mówią), że kluczowym "składnikiem" do wytwarzania dzbanków jest światło, dopiero potem wilgotność Czyli dzbanki "parapetowe" które nie są doświetlane zimą, albo mają mało światła latem nie będą dzbankować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bremol Napisano 26 Października 2011 Share Napisano 26 Października 2011 Nie spryskuj to jest n x ventrata, więc może być wilgotność pokojowa. Moim zdaniem za mało światła. Proszę podaj gdzie ją trzymasz, na jakim parapecie. PS. Witam na forum dzieki wszystkim za rade ... co do miejsca gdzie trzymam roslinke to jest to zachodnie okienko i jak w kazdej lazience bywa dosc male Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 26 Października 2011 Share Napisano 26 Października 2011 Jeśli możesz przestaw na większe okno, ja mam ventratę na zachodnim i ładnie dzbankuje. Nie spryskuj rośliny, bo można spalić ją na słońcu. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 26 Października 2011 Share Napisano 26 Października 2011 Spryskiwać można, nawet jest to wskazane. Jak trzymasz rośline na mocnym, bezbośrednim słońcu ( co o tej porze jest niemożliwe ) to przy zamgławianiu nic się nie stanie ( co innego jak spryskasz strzykawką i zostawiasz duże krople), a tymbardziej nic się nie stanie jakbyś zamgławiał wieczorem PS: I tak lepiej dać jeszcze na tace z keramzytem:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 26 Października 2011 Share Napisano 26 Października 2011 Nie spryskuj rośliny, bo można spalić ją na słońcu. Trawnika też nie podlewasz w obawie przed spaleniem? Jasne, że zraszać warto, ale trzeba to robić z głową czyli wczesnym rankiem, wieczorem, albo w pochmurne dni. Tyle, że dotyczy to wszystkich roślin. Po prostu kropla wody + mocny promień słońca = palenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi