Gekon Napisano 17 Maja 2011 Share Napisano 17 Maja 2011 Oto moja muchołówka. Zakupiłem ją na ebay-u trzy dni temu. Za tydzień lub dwa dojdzie rosiczka Drosera Capensis http://img696.imageshack.us/g/dscf3203u.jpg/ I od razu się zapytam. Na zdjęciach widać taki brązowy liść. Czy go odciąć? I druga sprawa... jak zdobyć dla niej jedzenie? Była na dworze już cały dzień i ani razu nie złapała nawet maleńkiej muchy. P.S Na zdjęciach jest obok niej cytryna Na innym forum przeczytałem żeby dać obok niej jakiś owoc więc owady się złapią... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Delete Napisano 17 Maja 2011 Share Napisano 17 Maja 2011 Liść odetnij jak cały zczernieje. Karmić jej nie trzeba. Jak nie będzie nic łapała to się zrobi atrakcyjniejsza, żeby zwabiać owady. Jak się zaaklimatyzuje to będzie tak łapać muchy, że ich nie odgonisz. No oczywiście to zależy też od tego czy stoi na parapecie czy na zewnątrz (balkon). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 17 Maja 2011 Autor Share Napisano 17 Maja 2011 No oczywiście to zależy też od tego czy stoi na parapecie czy na zewnątrz (balkon). To zależy. Jak świeci słońce to ją daję na ogród (lub jak pada aby się ''napiła'') ale przeważnie to jest w domu na parapecie. Dzisiaj ją dałem na dwór to teraz patrze ma dwie pułapki zamknięte a w każdej mucha Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Delete Napisano 17 Maja 2011 Share Napisano 17 Maja 2011 Takie przenioszenie z miejsca na miejsce nie jest dobre. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 17 Maja 2011 Autor Share Napisano 17 Maja 2011 Takie przenioszenie z miejsca na miejsce nie jest dobre. No to ca ma być na dworze dzień i noc? Z resztą nie niosę jej przez cały dom tylko wystawiam na szafkę która jest obok okna na którym ona sobie stoi. Chyba muszę ją już przesadzić bo trochę korzenia wystaje poprzez dziury na spodzie. I pytanie na jakie podłoże? Może być torf z perlitem 3:1? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 17 Maja 2011 Share Napisano 17 Maja 2011 Posluchaj postaram sie to wytlumaczyc zeby juz nie bylo watpliwosci bo mi nerwy puszczaja ) Nie nalezy zmieniac co chwile warunkow roslinie. Jesli ma byc na podworku to ja tam zostaw. Jesli w domu to w domu. Rosline mozesz przesadzic podloze dobre chociaz nie musisz. Zrob to za okolo miesiac kiedy bedzie lepsza pogoda i bedzie mogla spokojnie odzyc po przesadzeniu. Ta cytryna... Zje... Nie jedz jej i wyrzuc do kosza. To nie Drosera scorpioides 2 centymetrowa ze bedzie owocowki lapala.. Liscie mucholowki obcinasz kieyd calkiem zczarnieja poniewaz do tej pory roslina bedzie odzyskiwala cenne skladniki z liscia. Mam nadzieje ze odpowiedz moja byla wystarczajaco wyczerpujaca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 27 Maja 2011 Autor Share Napisano 27 Maja 2011 Dobra dobra.. muchołowka jest cały dzień i całą noc na dworze. Moja hodowla powiększy się o dzbanecznika Nephentes Ventrata oraz papuzią kapturnicę które już zamówiłem wczoraj i będę je mieć w środę. Docelowo wszystkie roślinki będą w mini szklarni na podwórku ale to jak już będzie się robiło zimno. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi