Skocz do zawartości

Wysyłka

maxxxx95

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jak zapakować rosiczki do wysyłki ?? I jaką formą wysyłki w poczcie polskiej wysłać żeby było możliwie najtaniej (chodzi mi o 1 rosiczkę w doniczce 5,5cm) ?? Pytam ponieważ nigdy nie wysyłałem rosiczek :/

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Najbezpieczniej jest wysyłać bez podłoża. Korzenie owiń szczelnie mokrą ligniną lub podobnym materiałem i całość do woreczka strunowego. Fajnie to jeszcze w jakiś sztywny, zamykany pojemnik włożyć. Np. po margarynie. Możesz oczywiście wysłać w doniczce, ale jest z tym sporo zabawy; trzeba zabezpieczyć folią i taśmą klejącą podłoże, a i tak jest jakaś szansa na to, że do adresata dojdzie rosiczka z torfem 1:2. Na poczcie proś o kopertę z folią bąbelkową. Najtańsza opcja to oczywiście list ekonomiczny, ale jeśli chcesz z niej skorzystać (odradzam) to obowiązkowo wysyłaj w poniedziałek rano. Polecony priorytet nie jest wiele droższy, a dochodzi na następny dzień zwykle (poczta się ostatnio poprawiła).

Odnośnik do odpowiedzi

Ziemię wokół rosiczki najlepiej owiń taśmą i na to nałóż najlepiej drugą doniczkę albo coś innego (np. pudełko po jogurcie) i zaklej taśmą, najlepiej w kopertę z folią bąbelkową, najlepiej wyślij listem priorytetowym, albo poleconym priorytetowym.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.