Skocz do zawartości

kapturnica-prośba o identyfikacje

kamizelka

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Właśnie zaczynam przygodę z roślinkami owadożernymi i abym mógł dbać o swój nowy nabytek powinienem wiedzieć jak się z nim obchodzić, a przede wszystkim co to właściwie za roślina :P?

p5270592.th.jpg

p5270594.th.jpg

p5270593.th.jpg

Kupiłem pod nazwą Carnivorous mix o_O.

Pozdo i z góry dzięki.

Edytowane przez kamizelka
Odnośnik do odpowiedzi

gryzon napisał:
To niewybarwiona kapturnica purpurowa (Sarracenia purpurea).

Raczej Sarracenia purpurea venosa. Trudno ocenić proporcje przy roślinie tej wielkości, ale zwróć uwagę na meszek na zewnętrznych stronach liści.

Odnośnik do odpowiedzi

Kosa1984 napisał:
Raczej Sarracenia purpurea venosa. Trudno ocenić proporcje przy roślinie tej wielkości, ale zwróć uwagę na meszek na zewnętrznych stronach liści.

Racja, szczerze mówiąc to nawet nie włączałam zbliżenia, więc meszku nie zauważyłam :)

Odnośnik do odpowiedzi

kamizelka napisał:
co to znaczy, że "venosa" ? Zajmować się tym jak purpurową?

Sarracenia purpurea - kapturnica purpurowa

Sarracenia purpurea venosa - kapturnica purpurowa żyłkowana

Czyli to też purpurowa. Obie potrzebują dokładnie takich samych warunków. Różnią się obecnością u tej drugiej "meszku" po zewnętrznej stronie liści oraz tym, że venosa ma o wiele szersze kaptury i wloty do nich. Nie wiem czy to reguła, ale moje venosy (choć stoją tam gdzie zwykłe purpurowe) są o wiele mniej wybarwione.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.