Skocz do zawartości

Parę pytań początkującego

Waffel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym was się spytać czy moja muchołówka. którą dzisiaj otrzymałem jest w dobrym stanie. Chciałem jeszcze zadać Wam takie pytania jak:

• Czy można podlewać muchołówkę przegotowaną(ostudzaną)wodą?
  • Jak długo muchołówka się rozwija(rośnie)??
  • Dlaczego jak "dziabłem" moją muchołówkę w pułapke to się nie zamkneła?

post-5646-1306432823_thumb.jpg

Edytowane przez Waffel
Odnośnik do odpowiedzi

Moja muchołówka jak przyszła też tak wyglądała (spanikowałem). Daj jej trochę czasu to pięknie się rozwinie.

1.Można podlewać, ale przegotuj ją przynajmniej 2 razy (lepsza jest deszczówka)

2.hmm... to zależy od warunków, muchołówka wypuszcza nowe liście i traci stare itd.

3. to jest spowodowane przesyłką, lub pułapka była uszkodzona

Nie martw się po pewnym czasie powinno być ok. muchołówka ładnie się roznośnie

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne co może chyba niepokoić to te błoto w doniczce, nie podlewaj ją tak mocno. W słońcu ma mieć mokre podłoże, ale nie błoto, gdy jest brzydka pogoda i nie świeci słoneczko torf powinien być wilgotny. Jeszcze zanim zacznie normalnie rosnąc to troszkę czasu zajdzie zanim się zaaklimatyzuje.

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak teraz u mnie nie ma słońca to nie musi być na podstawce z wodą?

Jeżeli ten torf to jest taka ciapka/bagno w rzeczywistości jak na zdjęciu to nie powinien w wodzie stać. Torf ma być wilgotny w taką pogodę (pochmurnie). Przez zbyt mocne podlewanie bulwa może zgnić.

Edytowane przez doesnt
Odnośnik do odpowiedzi

Przesadź muchołówkę a pułapki zostaw, nic się nie stanie jak będą na sobie leżeć.

Podlewaj ją na podstawkę i jak wypije wodę to poczekaj z 1 dzień i podlej znowu. Uważaj aby jej nie przelać.

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Zaraz się do tego zabiorę mam troszkę torfu bo gratis dostałem razem z muchołówką i dwoma rosiczkami. Czy mogę podać jej takiego pająka:

post-5646-1306576354.jpeg

Edytowane przez Waffel
Odnośnik do odpowiedzi

Ofiara musi się ruszać kiedy jest w pułapce, inaczej pułapka się otworzy po jakimś czasie i nie strawi ofiary. Odnóża w sumie mogą wystawać, nie wiem czemu niby mają być w środku - roślina i tak zje. o ile ofiara będzie choćby drgać.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.