Waffel Napisano 26 Maja 2011 Share Napisano 26 Maja 2011 (edytowane) Witam chciałbym was się spytać czy moja muchołówka. którą dzisiaj otrzymałem jest w dobrym stanie. Chciałem jeszcze zadać Wam takie pytania jak: Czy można podlewać muchołówkę przegotowaną(ostudzaną)wodą? Jak długo muchołówka się rozwija(rośnie)?? Dlaczego jak "dziabłem" moją muchołówkę w pułapke to się nie zamkneła? Edytowane 26 Maja 2011 przez Waffel Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 26 Maja 2011 Share Napisano 26 Maja 2011 Moja muchołówka jak przyszła też tak wyglądała (spanikowałem). Daj jej trochę czasu to pięknie się rozwinie. 1.Można podlewać, ale przegotuj ją przynajmniej 2 razy (lepsza jest deszczówka) 2.hmm... to zależy od warunków, muchołówka wypuszcza nowe liście i traci stare itd. 3. to jest spowodowane przesyłką, lub pułapka była uszkodzona Nie martw się po pewnym czasie powinno być ok. muchołówka ładnie się roznośnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snd0cff Napisano 26 Maja 2011 Share Napisano 26 Maja 2011 I lepiej by ta przegotowana woda była odstana... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Intermedia Napisano 27 Maja 2011 Share Napisano 27 Maja 2011 I nie "dziabaj" pułapek bez powodu, to marnuje energię rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doesnt Napisano 27 Maja 2011 Share Napisano 27 Maja 2011 Jedyne co może chyba niepokoić to te błoto w doniczce, nie podlewaj ją tak mocno. W słońcu ma mieć mokre podłoże, ale nie błoto, gdy jest brzydka pogoda i nie świeci słoneczko torf powinien być wilgotny. Jeszcze zanim zacznie normalnie rosnąc to troszkę czasu zajdzie zanim się zaaklimatyzuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waffel Napisano 27 Maja 2011 Autor Share Napisano 27 Maja 2011 Czyli jak teraz u mnie nie ma słońca to nie musi być na podstawce z wodą? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doesnt Napisano 27 Maja 2011 Share Napisano 27 Maja 2011 (edytowane) Czyli jak teraz u mnie nie ma słońca to nie musi być na podstawce z wodą? Jeżeli ten torf to jest taka ciapka/bagno w rzeczywistości jak na zdjęciu to nie powinien w wodzie stać. Torf ma być wilgotny w taką pogodę (pochmurnie). Przez zbyt mocne podlewanie bulwa może zgnić. Edytowane 27 Maja 2011 przez doesnt Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waffel Napisano 27 Maja 2011 Autor Share Napisano 27 Maja 2011 Dobra czyli po prostu muszę ograniczać tą wodę, a to nie jest "ciapka/bagno" tylko jak zdjęcie z bliska robiłem to lampa błyskowa odbiła światło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waffel Napisano 27 Maja 2011 Autor Share Napisano 27 Maja 2011 Co sądzicie o przesadzeniu jej?? Dwie pułapki leżą na sobie: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waffel Napisano 28 Maja 2011 Autor Share Napisano 28 Maja 2011 Jeszcze jedno: Jak dotknę ten torf i lekko przycisnę to ma być mokre czy ma widać wodę?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 28 Maja 2011 Share Napisano 28 Maja 2011 Przesadź muchołówkę a pułapki zostaw, nic się nie stanie jak będą na sobie leżeć. Podlewaj ją na podstawkę i jak wypije wodę to poczekaj z 1 dzień i podlej znowu. Uważaj aby jej nie przelać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waffel Napisano 28 Maja 2011 Autor Share Napisano 28 Maja 2011 (edytowane) Zaraz się do tego zabiorę mam troszkę torfu bo gratis dostałem razem z muchołówką i dwoma rosiczkami. Czy mogę podać jej takiego pająka: Edytowane 28 Maja 2011 przez Waffel Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 28 Maja 2011 Share Napisano 28 Maja 2011 Tak możesz ale żeby zmieściła się do pułapki (ofiara) i odnóża nie wystawały. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Intermedia Napisano 28 Maja 2011 Share Napisano 28 Maja 2011 Ofiara musi się ruszać kiedy jest w pułapce, inaczej pułapka się otworzy po jakimś czasie i nie strawi ofiary. Odnóża w sumie mogą wystawać, nie wiem czemu niby mają być w środku - roślina i tak zje. o ile ofiara będzie choćby drgać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anielka6 Napisano 28 Maja 2011 Share Napisano 28 Maja 2011 Moje świeżo zakupione maleństwo dziś samo upolowało takiego pajączka Odnoża jeszcze widzę, chociaż to było około południa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi