Skocz do zawartości

Parę pytań początkującego

Waffel

Rekomendowane odpowiedzi

Z tym karmieniem to nie przesadzajcie, roślina z pewnością z głodu nie umrze.

Istotniejszą rzeczą jest aby miała dostateczną ilość światła niż żeby miała co zjeść.

Muchołówka po złapaniu ofiary, szczelnie zamyka pułapkę aby mogła wpuścić enzymy trawienne. Często wystające kończyny owada uniemożliwiają jej domknięcie pułapki, jak również prawidłowe jej strawienie.

Bardzo prawdopodobne że niedomknięta pułapka zacznie gnić wraz z owadem lub pojawi się pleśń.

Wtedy będzie trzeba pułapkę uciachać ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Za niedługo mam zamiar kupić torf, ale jak już go będę miał to mam go jakoś "nawodnić" przed tym czy normalnie bez problemu wsadzić rosiczkę do niego?

EDIT: Czy muchołówce można podać pszczołę/osę?

Edytowane przez Waffel
Odnośnik do odpowiedzi

Włóż torf do doniczki (on sam w sobie powinien byś lekko wilgotny, jeśli będzie zbyt suchy, trochę zwilż), posadź rosiczkę i wstaw do podstawka z wodą żeby dobrze nasiąkł.

Czy muchołówce można podać pszczołę/osę?

Pszczoły absolutnie! Są pożyteczne, poza tym masowo giną i nie musimy im w tym pomagać.

Osa posiada mocne szczęki, którymi może pogryźć roślinę, próbując się uwolnić.

Odnośnik do odpowiedzi

Podpisuję się obydwiema rękami i również nogami pod apelem o niekarmienie roślin pszczołami! Trzmiele - to samo. Inna sprawa, że pszczół coraz mniej, więc ciężko o nie. Albert Einstein powiedział kiedyś, że po śmierci ostatniej pszczoły ludzkości pozostaną cztery lata życia, a to podobno niegłupi chłop był.

Edit: co do os i ich rzekomych zdolności do ucieczek z pułapek - dużo ludzi o tym mówi. Nie wiem, może osy w moim mieście są jakieś ułomne, ale z pułapek moich roślin nigdy nie uciekają (zwykle łapią się do kapturnic i muchołówek).

Edytowane przez Kosa1984
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.