Grzesiu881 Napisano 29 Maja 2011 Share Napisano 29 Maja 2011 Witam! Jako iż wyjeżdżam na wakacje na ok. 14 dni mam problem jak podlewać rośliny. Mam muchołówkę, rosiczkę i dzbanecznik. Mogę je dać koledze, aby je podlewał, czy dzbanecznik straci dzbanki jeśli go dam koledze? Czy takie przenoszenie nie zaszkodzi roślinom? Czy mogę wykorzystać jakiś patent żeby moje rośliny nie uschły (typu automatyczne podlewanie itp.)? Jeżeli umieściłem temat w złym dziale to przepraszam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 29 Maja 2011 Share Napisano 29 Maja 2011 standardowe podlewanie automatyczne butelka i 2 wezyki do podstawki jeden dluższy jeden krótszy, takie cos utrzymuej staly poziom wody. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 29 Maja 2011 Share Napisano 29 Maja 2011 A to wersja uproszczona (poidełko?). Butelka z nakrętką, w dolnej części jeden otwór (około 3-4mm) na wysokości na której miał by być poziom wody w pojemniku. Jeśli poziom opadnie niżej brakująca woda zostanie uzupełniona z butelki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 29 Maja 2011 Share Napisano 29 Maja 2011 To oczywiście wersja dla roślin stojących stale w wodzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 29 Maja 2011 Autor Share Napisano 29 Maja 2011 Dzięki. A ma ktoś jakieś inne pomysły. Google już przekopalem. Czy takie przenoszenie roślin (głównie dzbanecznika) nie zaszkodzi? np dzbanecznik straci dzbanki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 30 Maja 2011 Share Napisano 30 Maja 2011 A to wersja uproszczona (poidełko?). Butelka z nakrętką, w dolnej części jeden otwór (około 3-4mm) na wysokości na której miał by być poziom wody w pojemniku. Jeśli poziom opadnie niżej brakująca woda zostanie uzupełniona z butelki. o jeszcze prostszy sposób a o nim nie wiedziałem . Co do dzbanecznika to zależy w jakim jest stanie, i do jakich warunków jest przyzwyczajony. Ogólnie nie trzeba spryskiwać czy nawet podwyższać wilgotności na parapecie ale to musi się roślina z czasem do takich warunków przyzwyczaić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 30 Maja 2011 Share Napisano 30 Maja 2011 Jak tak bardzo boisz sie o tego dzbana. To kup taką większą kuwetę (podstawkę), wysyp ją keramzytem i do uzupełniania wody w kuwecie z keramzytem wykorzystaj pomysł Marroma. CO do kuwety to chodzi mi o taką : http://allegro.pl/taca-wysiewowa-kuweta-wi...1639668124.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 30 Maja 2011 Autor Share Napisano 30 Maja 2011 (edytowane) Czy takie przenoszenie nie zaszkodzi roślinie (dzbankowi)? Proszę o odpowiedź. Edytowane 31 Maja 2011 przez Grzesiu881 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 24 Czerwca 2011 Share Napisano 24 Czerwca 2011 Wiedziałem, że gdzieś widziałem inne rozwiązanie Znalazłem: http://www.carnivorousplants.org/howto/Soi...ringControl.pdf System dość pracochłonny ale może ktoś potrzebuje natchnienia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 6 Lipca 2012 Share Napisano 6 Lipca 2012 Z tą butelka w kuwecie to po prostu jest genialne . Jak większość najprostszych rozwiązań. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaMek Napisano 2 Listopada 2012 Share Napisano 2 Listopada 2012 A to wersja uproszczona (poidełko?). Butelka z nakrętką, w dolnej części jeden otwór (około 3-4mm) na wysokości na której miał by być poziom wody w pojemniku. Jeśli poziom opadnie niżej brakująca woda zostanie uzupełniona z butelki. Pytanie co do butelki bo zrobiłem sb takie coś do rosiczek żeby nie podlewać codziennie tylko że ze szklanej butelki, otwór 4mm. Ale niestety woda nie schodzi... Musi to być plastikowa butelka czy problem tkwi w czymś innym?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adivip125 Napisano 2 Listopada 2012 Share Napisano 2 Listopada 2012 (edytowane) Powiększ otwór w butelce, wtedy powinno działać jak należy ja w swojej (plastikowej) mam otwór prostokątny ok 1cm na 2 cm więc sporo większy od Twojego. Pamiętam, że też go powiększałem bo miał problemy z zasysaniem powietrza. Edit: I jeszcze jedna sprawa - jeśli używasz do tego większej butelki, powiedzmy półtoralitrowej, to trzeba uważać żeby plastik nie był zbyt cienki - mi kiepskie butelki po wodzie zgniatało podciśnienie (wtedy pojemność spada momentalnie o jakieś 20-30%). Butelka musi być sztywna. Dobrze spisuje się butelka po Coca Coli Zero 1.5l, szklana jest jeszcze lepsza, pozostaje kwestia zrobienia eleganckiego otworu. Edytowane 2 Listopada 2012 przez adivip125 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KubaMek Napisano 6 Listopada 2012 Share Napisano 6 Listopada 2012 Dzięki. Działa powiększenie dziury do 8mm. Teraz gdy ie ma mnie ponad parę dni w domu moje rosiczki w końcu są dowodnione; ) I o to chodziło Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser Napisano 20 Lutego 2014 Share Napisano 20 Lutego 2014 (edytowane) Co myślicie o takiej doniczce coś takiego sprawdzi się u roślin owadożernych? http://www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zrobic...wajaca-doniczke Edytowane 20 Lutego 2014 przez Mauser Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shamo Napisano 20 Lutego 2014 Share Napisano 20 Lutego 2014 Na pewno pomysłowe ,ale przy roślinach owadożernych raczej zerowe zastosowanie. Nikt przed wyjazdem nie będzie przesadzał rośliny ,a trzymanie w takiej " doniczce " jest mało estetyczne. No i materiał zabiera miejsce dla bryły korzeniowej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi