Skocz do zawartości

Wyjazd na wakacje

Grzesiu881

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jako iż wyjeżdżam na wakacje na ok. 14 dni mam problem jak podlewać rośliny. Mam muchołówkę, rosiczkę i dzbanecznik. Mogę je dać koledze, aby je podlewał, czy dzbanecznik straci dzbanki jeśli go dam koledze? Czy takie przenoszenie nie zaszkodzi roślinom?

Czy mogę wykorzystać jakiś patent żeby moje rośliny nie uschły (typu automatyczne podlewanie itp.)?

Jeżeli umieściłem temat w złym dziale to przepraszam.

Odnośnik do odpowiedzi

standardowe podlewanie automatyczne butelka i 2 wezyki do podstawki jeden dluższy jeden krótszy, takie cos utrzymuej staly poziom wody. afb415815455cc94m.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

A to wersja uproszczona (poidełko?).

Butelka z nakrętką, w dolnej części jeden otwór (około 3-4mm) na wysokości na której miał by być poziom wody w pojemniku. Jeśli poziom opadnie niżej brakująca woda zostanie uzupełniona z butelki.

butelka.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Butelka z nakrętką, w dolnej części jeden otwór (około 3-4mm) na wysokości na której miał by być poziom wody w pojemniku. Jeśli poziom opadnie niżej brakująca woda zostanie uzupełniona z butelki.

o jeszcze prostszy sposób :) a o nim nie wiedziałem :D. Co do dzbanecznika to zależy w jakim jest stanie, i do jakich warunków jest przyzwyczajony. Ogólnie nie trzeba spryskiwać czy nawet podwyższać wilgotności na parapecie :) ale to musi się roślina z czasem do takich warunków przyzwyczaić.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tak bardzo boisz sie o tego dzbana. To kup taką większą kuwetę (podstawkę), wysyp ją keramzytem i do uzupełniania wody w kuwecie z keramzytem wykorzystaj pomysł Marroma. CO do kuwety to chodzi mi o taką : http://allegro.pl/taca-wysiewowa-kuweta-wi...1639668124.html

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
  • 1 year later...
  • 3 months later...

Pytanie co do butelki bo zrobiłem sb takie coś do rosiczek żeby nie podlewać codziennie tylko że ze szklanej butelki, otwór 4mm.

Ale niestety woda nie schodzi...

Musi to być plastikowa butelka czy problem tkwi w czymś innym??

Odnośnik do odpowiedzi

Powiększ otwór w butelce, wtedy powinno działać jak należy :) ja w swojej (plastikowej) mam otwór prostokątny ok 1cm na 2 cm więc sporo większy od Twojego. Pamiętam, że też go powiększałem bo miał problemy z zasysaniem powietrza.

Edit:

I jeszcze jedna sprawa - jeśli używasz do tego większej butelki, powiedzmy półtoralitrowej, to trzeba uważać żeby plastik nie był zbyt cienki - mi kiepskie butelki po wodzie zgniatało podciśnienie (wtedy pojemność spada momentalnie o jakieś 20-30%). Butelka musi być sztywna. Dobrze spisuje się butelka po Coca Coli Zero 1.5l, szklana jest jeszcze lepsza, pozostaje kwestia zrobienia eleganckiego otworu.

Edytowane przez adivip125
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 year later...

Na pewno pomysłowe ,ale przy roślinach owadożernych raczej zerowe zastosowanie. Nikt przed wyjazdem nie będzie przesadzał rośliny ,a trzymanie w takiej " doniczce " jest mało estetyczne. No i materiał zabiera miejsce dla bryły korzeniowej.

Odnośnik do odpowiedzi