Skocz do zawartości

Drosera Capensis - marnie wygląda :(

Marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

No może przesadziłem z tym, że muszki są na każdym listku, ale na jednym naliczyłem ich 9 :D

Aktualnie jest 13 listków z włoskami i rosą, rośnie 14.

3 pytanka:

1. Tak orientacyjnie kiedy mogę się spodziewać pierwszych kwiatuszków? :)

2. Powinienem dosypać więcej torfu? Wcześniej nasypałem tyle, bo rosiczka była mała i nie chciałem przysypać listków. Teraz już chyba mógłbym dosypać, bo jak jest większy wiatr, to trochę miota rosiczką i czasem muszę ją naprostowywać :P

3. Dzisiaj dolałem wody i niechcący nalałem jej aż 3/4 osłonki, czyli o połowę więcej niż dotychczas. Zostawić, czy lepiej trochę odlać?

post-5649-1309705188_thumb.jpg

post-5649-1309705218_thumb.jpg

post-5649-1309705304_thumb.jpg

post-5649-1309705358_thumb.jpg

post-5649-1309706132_thumb.jpg

post-5649-1309706174_thumb.jpg

Edytowane przez Marcin
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 35
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

1. z tego co widzę to już wypuszcza pęd kwiatowy

2.ja bym zaczekał aż dolne liście uschną i wtedy dosypał

3.w naturze jak pada to wody raz jest więcej raz mniej

ps

to capensis nie ma co się tak z nią pieścić

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Zaczęły się już pojawiać kwiaty. Jeden już przekwitł. Blisko niego jest coś czarnego, pewnie nasionka. Ale one już tam były zanim ten kwiat zakwitł hmm

Co teraz zrobić? Mam go odciąć nożem? Czy jeszcze poczekać? Niestety pęd kwiatowy wystaje za doniczkę, ale położę tam coś, żeby w razie czego nie zmarnować nasionek.

I co zrobić z tym pędem jak już zbiorę wszystkie nasionka? Całkiem go odciąć, czy z niego kiedyś jeszcze coś wyrośnie?

PS. Niestety tymczasowo nie mam aparatu, a w telefonie zdjęcia wyjdą marnej jakości...

Sorki, teraz dopiero zauważyłem ten watek http://www.rosliny-owadozerne.pl/Zbieranie-nasion-t4524.html

To u mnie jeszcze nawet nie ma etapu 1. Jeszcze widać kwiatuszki :)

Edytowane przez Marcin
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.