anielka6 Napisano 3 Czerwca 2011 Share Napisano 3 Czerwca 2011 Witam. Zakupiona na wystawie w Warszawie Myślałam, ze to sarracenia leucophylla,, ale już nie wiem . Stoin na parapecie-okno wschodnie i pięknie wypuszcza nowe liście ,, tyle, że dla odmiany są czerwone. i pytanko o te liście z przyschniętymi końcówkami. Czy można je przyciąć, czy tak ma zostać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamoon Napisano 3 Czerwca 2011 Share Napisano 3 Czerwca 2011 leucophylla na 100%, też taką mam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 3 Czerwca 2011 Share Napisano 3 Czerwca 2011 leucophylla na 100%, też taką mam Na kapturnicach wprawdzie znam się dość słabo, ale powiedziałbym, że leucophylla na 100% to nie jest. Białolistna, jak nazwa wskazuje ma przecież dużo białych punktów. U tej nie widzę żadnego. Tutaj zdjęcia leucophylla: http://cpphotofinder.com/sarracenia-leucophylla-531.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 3 Czerwca 2011 Share Napisano 3 Czerwca 2011 (edytowane) słabo wybarwiona, na bank to nie jest leucophylla, stawiam na jakiś totalny mix. kupiona na wystawie od salonu orchidei? Edytowane 3 Czerwca 2011 przez masiol90 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamoon Napisano 4 Czerwca 2011 Share Napisano 4 Czerwca 2011 ale to są młode liście, zobacz że na 1 fotce wyszedł mu do góry 1 liść i już przypomina te duże wybarwione Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anielka6 Napisano 4 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2011 słabo wybarwiona, na bank to nie jest leucophylla, stawiam na jakiś totalny mix. kupiona na wystawie od salonu orchidei? hmm czy od salonu orchidei? na wprost od wejścia a pan był chyba Czechem ( noo jeszcze nie znam środowiska ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 4 Czerwca 2011 Share Napisano 4 Czerwca 2011 A może flava? Kapturki ma podobne.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anielka6 Napisano 4 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2011 A może flava? Kapturki ma podobne.... Ona ma raczej białawe plamki pomiędzy czerwonymi żyłkami w górnej części i na kapturku Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 4 Czerwca 2011 Share Napisano 4 Czerwca 2011 Ona ma raczej białawe plamki pomiędzy czerwonymi żyłkami w górnej części i na kapturku Ale to jest jeszcze młoda kapturnica więc się jeszcze nie wybarwiła Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lothia Napisano 4 Czerwca 2011 Share Napisano 4 Czerwca 2011 (edytowane) a Sarracenia 'Mitchelliana'?młoda jest podobna i flava moim zdaniem również jest podobna Edytowane 4 Czerwca 2011 przez lothia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 4 Czerwca 2011 Share Napisano 4 Czerwca 2011 Ale strzelanina... pewnie nikt nie trafił. Na bank jakiś mix, ma cechy flavy i leuco. Prawda jest taka, że nie da się jej teraz rozpoznać. Nie jest w imponującym stanie, proponuję wstawić fotkę jak puści wpełni wykształcone i wybarwione liście za około miesiąc. Słonka nie brakuje - do roboty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 4 Czerwca 2011 Share Napisano 4 Czerwca 2011 Ale strzelanina... pewnie nikt nie trafił. Na bank jakiś mix, ma cechy flavy i leuco. Prawda jest taka, że nie da się jej teraz rozpoznać. Nie jest w imponującym stanie, proponuję wstawić fotkę jak puści wpełni wykształcone i wybarwione liście za około miesiąc. Słonka nie brakuje - do roboty Jak będzie wyglądała mniej więcej tak: http://www.mondocarnivoro.it/images/cartol...cenia_flava.jpg to wygrałem a tak na serio to Hubu ma rację, wystaw ją na słońce i czekaj aż się wybarwi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 4 Czerwca 2011 Share Napisano 4 Czerwca 2011 S. flava to to nie jest. Leuko czysta chyba też nie. Niestety trzeba czekać na w pełni wykształcone i wybarwione pułapki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
anielka6 Napisano 4 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2011 Prawda jest taka, że powinnam mieś nazwę rośliny np. na doniczce,,,,,identyfikatorze,,, Owszem sprzedający powiedział coś , a że mówił dużo, i fajnie , zanim dojechałam z nią do domu już nie była ani do powtórzenia a już tym bardziej do zapamiętania. tylko jakieś mgliste skojarzenie.... Nauczka na przyszłość??? żądać od sprzedającego nazwy a formie pisemnej! Dziś, a właściwie wczoraj kupiłam prezent imieninowy w postaci dzbanecznika w sklepie firmowym "tomaszewski". Oczywiście bez nazwy własnej. Jedynie Alata miała nazwę na identyfikatorze, ale moja -zakupiona - nie.Pani w sklepie-owszem , przesympatyczna, ale ... poza tym ze to dzbanecznik nie umiała nic więcej powiedzieć . Dzbanki miał piękne-nie powiem że nie. Chyba była to ventrata, sądząc po kształcie dzbanków.. ale kto to wie?? za chwilę osoba obdarowana pewnie będzie pytać o nazwę własną...... nic dodać nic ująć. Pozdrowienia dla sprzedawców-fachowców Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi