Kimi150 Napisano 7 Czerwca 2011 Share Napisano 7 Czerwca 2011 (edytowane) To moj 1szy dzbanek wiec prosze o wyrozumialosc Co nie co przeczytlaem ale wole sie dowiedziec z pewnego zrodla . Czy to Ventrata? Dwie rosliny? Zauwazylem na lisciach dosc sporo takich czarncyh malych plamek. Przetarlem lisc i zeszlo gdzie nie gdzie. (sry za nie najlepsza jakosc) Czy doniczka nie jest za mala? Podlewac destylka, jak czesto? Ziemia ma byc stale mokra np. jak u Capensisa? Gdzie najlepiej ma stac? Moge postawic na poludniowym balkonie, poludniowym oknie czy moze wisiec sobie pod sufitem porostu?( tylko wtedy to zbyt duzo swiatala nie ma;) ) Co z plynem w dzbanku? Bo cos mi sie obilo o uszy, ze dolewa sie wody czy cus. Ogolnie ten dzbanek super nie wyglada i w kwiaciarni stal w polnocym oknie miedzy blokami. Dzbanki powiedly cos , chyba 1 jest "caly" . Mam nadzieje, ze uda mi sie zapewnic mu dobre warunki z wasza pomoca;) Edytowane 7 Czerwca 2011 przez Kimi150 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 7 Czerwca 2011 Share Napisano 7 Czerwca 2011 (edytowane) Nie pzrejmuj sie kazda plamka. Roslina wyglada zdrowo. Podlewaj destylka postaw na parapecie gdzie duzo swiatla i ciesz sie ladnymi dzbankami. Mailem ventrate w takiej samej doniczce a miala pewnie z 1.5m kiedy ja przesadzalem takze doniczka teraz sie nie martw. @edit: Tak to ventrata sa tam 2 duze rosliny. Podloze ma miec wilgotne nie mokre czasem lepiej nawet jak przeschnie niz zeby bylo za mokro. Niektorzy dolewaja wody do dzbankow ale to i tak praktycznie nic nie daje bo owad ktory wpadnie do takego dzbanka i tak nie zostanie strawiony. Edytowane 7 Czerwca 2011 przez evulFarmer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kimi150 Napisano 7 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2011 A w jakim miejscu ja trzymac najlepiej? Jak duze naslonecznienie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 7 Czerwca 2011 Share Napisano 7 Czerwca 2011 na zachodnim oknie mojej sie podobalo. teraz stoi na balkonie po wschodniej stronie i ja troche przypieka ale wkrotce sie przyzwyczai. Nie przejmuj sie swiatlem za bardzo. Ventrata lubi miec go pod dostatkiem wtedy swietnie dzbankuje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 7 Czerwca 2011 Share Napisano 7 Czerwca 2011 Ja się podepnę do tematu. Mój dzbanek ma takie brązowe liście niektóre. Nie są całkiem brązowe ale miejscami. Czym to może być spowodowane? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 7 Czerwca 2011 Share Napisano 7 Czerwca 2011 zdjecie a tak to nie wiem.. przelanie poparzenie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kimi150 Napisano 8 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2011 Ja mam do wyboru polnocny parapet przysloniety od gory lub polodniowy parapet, balkon. A moze sobie wisiec np. na zyrandolu na srodnu pokoju czy za malo bedzie tego swiatla? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 8 Czerwca 2011 Share Napisano 8 Czerwca 2011 raczej malo.. lepiej poludniowa strona ale staraj sie na pcozatku zeby go nie przypieklo za bardzo.. poludniowe slonce jest jednak bardzo mocne.. moje ventrata po wschodniej stronie na podworku wyglada jak skwarka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kimi150 Napisano 23 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2012 Czas chyba nastal na przesadzenie po zimie Jeden z nich rozrosl sie w gore na ponad metr a drugi z kolei stanal w miejscu( czym to moze byc spowodowane? ) , jest nie wiele wiekszy niz byl. I jeszcze w tej doniczce pojawila sie kolejna mala roslinka. Jak duza doniczka jest potrzebna dla takiego jednego dzbanka , ktory ma ponad metr wysokosci? Czy moze dalej trzymac te 2 wieksze w jednej doniczce ? Malutkiego "ciepne" do osbnej malej donicy Aha no i pare lisci przy podlozu uschlo. One tak normalnie wiedna z czasem czy cos zaczyna byc nie tak? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 23 Kwietnia 2012 Share Napisano 23 Kwietnia 2012 Stare liscie zawsze usychaja. Doniczke daj jak najwieksza zeby za szybko nie przesadzac. Polecam zostawic mala roslinke zeby zakrywala suche badyle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzbanecznik*rosiczka Napisano 24 Kwietnia 2012 Share Napisano 24 Kwietnia 2012 Mile widziane zdjęcie ? Ciekawi mnie ten metrowy . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi