Skocz do zawartości

Ventrata? Pare pytan;)

Kimi150

Rekomendowane odpowiedzi

To moj 1szy dzbanek wiec prosze o wyrozumialosc ;) Co nie co przeczytlaem ale wole sie dowiedziec z pewnego zrodla .

Czy to Ventrata?

k33wa0.jpg

Dwie rosliny?:D

20rkbd1.jpg

Zauwazylem na lisciach dosc sporo takich czarncyh malych plamek. Przetarlem lisc i zeszlo gdzie nie gdzie. (sry za nie najlepsza jakosc)

2njbv5g.jpg

Czy doniczka nie jest za mala?

2nzn4.jpg

Podlewac destylka, jak czesto? Ziemia ma byc stale mokra np. jak u Capensisa?

Gdzie najlepiej ma stac? Moge postawic na poludniowym balkonie, poludniowym oknie czy moze wisiec sobie pod sufitem porostu?:D( tylko wtedy to zbyt duzo swiatala nie ma;) )

Co z plynem w dzbanku? Bo cos mi sie obilo o uszy, ze dolewa sie wody czy cus. Ogolnie ten dzbanek super nie wyglada i w kwiaciarni stal w polnocym oknie miedzy blokami. Dzbanki powiedly cos , chyba 1 jest "caly" .

Mam nadzieje, ze uda mi sie zapewnic mu dobre warunki z wasza pomoca;)

Edytowane przez Kimi150
Odnośnik do odpowiedzi

Nie pzrejmuj sie kazda plamka. Roslina wyglada zdrowo. Podlewaj destylka postaw na parapecie gdzie duzo swiatla i ciesz sie ladnymi dzbankami. Mailem ventrate w takiej samej doniczce a miala pewnie z 1.5m kiedy ja przesadzalem takze doniczka teraz sie nie martw.

@edit:

Tak to ventrata sa tam 2 duze rosliny. Podloze ma miec wilgotne nie mokre czasem lepiej nawet jak przeschnie niz zeby bylo za mokro. Niektorzy dolewaja wody do dzbankow ale to i tak praktycznie nic nie daje bo owad ktory wpadnie do takego dzbanka i tak nie zostanie strawiony.

Edytowane przez evulFarmer
Odnośnik do odpowiedzi

• 10 months later...

Czas chyba nastal na przesadzenie po zimie ;)

Jeden z nich rozrosl sie w gore na ponad metr a drugi z kolei stanal w miejscu( czym to moze byc spowodowane? ) , jest nie wiele wiekszy niz byl. I jeszcze w tej doniczce pojawila sie kolejna mala roslinka.

Jak duza doniczka jest potrzebna dla takiego jednego dzbanka , ktory ma ponad metr wysokosci? Czy moze dalej trzymac te 2 wieksze w jednej doniczce ? Malutkiego "ciepne" do osbnej malej donicy ;)

Aha no i pare lisci przy podlozu uschlo. One tak normalnie wiedna z czasem czy cos zaczyna byc nie tak?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.