Masiol Napisano 9 Czerwca 2011 Share Napisano 9 Czerwca 2011 Witajcie. To normalne, że na pędzie kwiatowym D. venusta ( tuż obok właściwych kwiatów) można zauważyć kropelki "rosy"? Wygląda to bardzo podobnie do kwiatów S. debile, tam też mamy do czynienia z kwiatami chcącymi chyba coś upolować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 9 Czerwca 2011 Share Napisano 9 Czerwca 2011 Chodzi o takie mini-liście owadożerne? Jeśli tak to miałem coś takiego u paru gatunków. U aliciae miałem nawet kiedyś małe pędy kwiatowe, wychodzące z kwiatów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 9 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2011 No właśnie nie To są po prostu kropelki rosy wydzielane bezpośrednio z pędu kwiatowego. Nie ma tam żadnego liścia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 9 Czerwca 2011 Share Napisano 9 Czerwca 2011 Pędy kwiatowe u rosiczek (nie wiem czy wszystkich) mają włoski gruczołowe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi