ArturP Napisano 10 Czerwca 2011 Share Napisano 10 Czerwca 2011 Wpadł mi pomysł zrobienia mniejszego terra, a w sumie to akwa z pokrywą własnej roboty dla helek i pływaczy. Podobno mniejsze zbiorniki można z powodzeniem chłodzić ogniwami peltiera. http://allegro.pl/ogniwo-modul-peltiera-te...1645351128.html Tu widać sprzedawca nie przekłamuje przy ich mocy. Czy ktoś z was ma pojęcie ile L zbiornik można ochłodzić dwoma, bądź czterema takimi ogniwami? Czym zaizolować taki zbiornik? Mówię tu o konstrukcji - w środku ogniwo peltiera, po obu stronach radiatory + wentylatorki, żeby odprowadzić ciepło i doprowadzić zimne powietrze. Byłyby one montowane w pokrywie. Czekam na sugestie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 11 Czerwca 2011 Share Napisano 11 Czerwca 2011 (edytowane) Ale one chyba z jednej strony są gorące, a z drugiej zimne? Ja kiedyś to patrzyłem do chłodzenia (zimowania roślin). Trochę dużo z tym roboty... Ale można by spróbować. Tylko jak umieścisz to i jak będziesz ochładał? Chyba odprowadzenie ma iść na zewnątrze terra. Edytowane 11 Czerwca 2011 przez adamik55 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 11 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2011 Ale one chyba z jednej strony są gorące, a z drugiej zimne? Ja kiedyś to patrzyłem do chłodzenia (zimowania roślin). Trochę dużo z tym roboty... Ale można by spróbować. Tylko jak umieścisz to i jak będziesz ochładał? Chyba odprowadzenie ma iść na zewnątrze terra. Nie sądzę, żeby to się nadało do zimowania roślin.. Gdyby ktoś jeszcze nie zalapał: w góre dmucham ciepłym ----------------------------------ogniwo peltiera z radiatorami-----------------------------------------------------pokrywa w dół dmucham zimnym Apeluję o profesjonalne wypowiedzi. To ja tutaj szukam pomocy. Uwierzcie, że wpadłem na to, że odprowadzenie ciepłego powietrza musi iść na zewnątrz terra. @adamik55 - zamieściłem kilka pytań w poście, na które jak mniemam nie potrafisz odpowiedzieć.. Ale dzięki, teraz przynajmniej wiem, że ogniwo peltiera z jednej strony jest zimne a z drugiej gorące.. Nie pisz tylko po to, żeby napisać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 11 Czerwca 2011 Share Napisano 11 Czerwca 2011 (edytowane) przeszukaj moje tamaty pisalem o ogniwie peltiera. Nawet male moze nadawac sie do chlodzenia wszystko zalerzy od ilosci powietrza i radiatorow. izlolowanie mata lub styropianem lub po prostu calosc wykonac z komorowego poliweglanu. ogniw mozesz uzyc nawet jedno gdzies pisalem dokladnie przy moim paladium na ile udalo sie zejsc z temp. Jeśli cię bardzo to interesuje to poszukaj sam na forum albo poczekaj az znajde. Edytowane 11 Czerwca 2011 przez maklerw Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 11 Czerwca 2011 Share Napisano 11 Czerwca 2011 Było o tym kilkukrotnie. Generalnie nie jest to najlepszy pomysł. Ma sens ewentualnie dla bardzo małych zbiorników mocno izolowanych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 11 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2011 Czytałem już dużo i u nas na forum i po zagranicznych. Nie mogę znaleźć jednak punktu odniesienia co do wielkości zbiornika i ew. spadku. Czy 150L będzie za dużo na 3 ogniwa? Chciałbym zaizolować całe z wyjątkiem przedniej szyby. http://digilander.libero.it/westaustralia/...um/t-cooled.htm Ten zbiornik wrzucany kiedyś przez marroma bodajże.. On jest malutki, z tym, że w środku nie ma radiatora.. Ja myślałem o 2-4 ogniw + z każdej strony radiator z wentylatorkiem, do tego izolacja. Czy nie da się przewidzieć spadku w określonym litrażu? Chociażby tak około.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 11 Czerwca 2011 Share Napisano 11 Czerwca 2011 Było o tym kilkukrotnie. Generalnie nie jest to najlepszy pomysł. Ma sens ewentualnie dla bardzo małych zbiorników mocno izolowanych. a wcale ze nie dla takich malych kilka ogniw moze schlodzic duzy zbiornik ale to szkoda pradu. U siebie o ile pamietam to 0,5m3 schlodzilem z 24 do 17 czy 18 stopni ... przy mniejszym zbiorniku takie ogniwo ma sens bytu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 11 Czerwca 2011 Share Napisano 11 Czerwca 2011 Pewnie że się da tylko: kilka ogniw moze schlodzic duzy zbiornik ale to szkoda pradu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 11 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2011 http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...&hl=peltier Tutaj jest sporo.. Myślę, że te ogniwa po 30 - 40W to wcale nie jakieś krocie przy eksploatacji.. Pytanie ile godzin byłyby włączone. No i jak jest z ich efektywnością. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 11 Czerwca 2011 Share Napisano 11 Czerwca 2011 Terrarium musiałoby być bardzo dobrze zaizolowane, myślałem o tym kiedyś ale zrezygnowałem po przeanalizowaniu tematu. Ogniwa musiałyby chodzić przez cały czas, w którym chcesz uzyskać spadek - przynajmniej latem. Ja chłodzę w inny sposób, i po wyłączeniu chłodzenia temperatura wzrasta już po paru minutach... z tym że terrarium jest nie zaizolowane. Niestety nie dysponuję chłodną piwnicą, jest w niej latem około 20 stopni. Nie jestem jednak zadowolony do końca z obecnego chłodzenia, i na przyszłość myślę o przerobieniu jakiejś lodówki na wina czy czegoś podobnego, co ma szklane drzwiczki z przodu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 11 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2011 (edytowane) W jaki sposób Ty chłodzisz? Ja myślałem właśnie o solidnej izolacji wełna mineralna lub styropianem wszystkiego prócz jednej szyby. Na pewno nie planuję użycia lodówki ze względu na ilość miejsca. Jeśli te 3 ogniwa nie będą wydajne na tyle, żeby ochłodzić średniej wielkości dobrze zaizolowany zbiornik, to zrezygnuję. Dalej zbieram informacje.. Edytowane 11 Czerwca 2011 przez ArturP Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 11 Czerwca 2011 Share Napisano 11 Czerwca 2011 Moim zdaniem sprawdziłyby się tylko przy małych terrariach. Czytałem wiele wątkow na ten temat i ludzie uzyskiwali spadki o 1-2 stopnie, jedyny artykuł wg. którego chłodzenie działało opisywał terrarium pokryte szczelnie ze wszystkich stron 5cm styropianem... żeby zobaczyć rośliny, gość podnosił pokrywę. Ja mam pompkę włożoną do lodówki małej, pompuje wodę do radiatora z wentylatorem w terrarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 11 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2011 http://www.refrigeration-engineer.com/foru...ling-a-Vivarium http://pitcherplants.proboards.com/index.c...amp;thread=8372 Dwa ciekawe tematy dla ludzi zainteresowanych. Myślę, że sprawa jest warta zastanowienie się. Na razie jest więcej argumentów na nie, niż na tak. Mam sporo czasu, jeśli ktoś ma jakieś przemyślenia, proszę śmiało pisać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 11 Czerwca 2011 Share Napisano 11 Czerwca 2011 Ja powiem tak przerabialem to i jesli chcesz do helek czy plywaczy to mozesz cos takiego zrobic bo zbiornik bedzie maly ale dla dzbankow nie mysl o peltierach. Sam sprawdziłem, na sobie i peltier 5x5cm daje spadek przy 0,5m3 o 6 stopni z 24 do 18 ... bez jakichkolwiek izolacji wiec gra jest warta swieczki ale tak jak wszyscy pisza dla malych pomieszczen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 11 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2011 Pytanie co rozumiemy przez małe pomieszczenie.. Ja myślałem o 80x50x40 lub 80x50x50. Myślę jeszcze o optymalnym rozmiarze dla tych roślin.. Myślę że 3 takie ogniwa powinny być ok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi