Skocz do zawartości

Czy ogniwa peltiera mają sens?

ArturP

Rekomendowane odpowiedzi

6*C spadek przy niezaizolowanym 500 L zbiorniku? Chyba zimą przy otwartym oknie.

Proponuję nie sugerować się tym co pisze maklerw. Jeśli nie chcesz wtopić pieniędzy i zmarnować czasu na grzebanie się z peltierami, pomyśl o zakupie małej zamrażarki.

Większy wydatek, ale przynajmniej lepszy efekt. Twargor niedawno wstawił kilka fotek i sugeruj się bardziej jego pomysłem.

Poza tym aby peltier był maksymalnie wydajny, musiałbyś zainstalować na gorącej stronie potężny cooler który dałby radę odprowadzić mnóstwo ciepła. A to już dodatkowe koszta.

Jak dla mnie gra nie warta świeczki.

Odnośnik do odpowiedzi

Spadek może wynikać np z samego wyłączenia świateł itd.

Zbiorniki z podanych linków są raczej malutkie, więc wierzę, że tam takie spadki się uzyskuje.

To tylko taki drobny pomysł, który zamierzałem skonsultować.. Czas na robieie czegokolwiek z roślinami mam dopiero od 1 lipca - sporo czasu..

Zamrażarki robić nie będę na 100%. Jeśli to rozwiązanie jest nieefektywne, to porzucę pomysł po prostu. :) Ale dobrze, że dyskutujemy.

Odnośnik do odpowiedzi

ja do zbiornika 60x40x50 wsadzam wieczorem 1,5 l butle wypełnioną lodem i od 21 do 6 rano mam spadek o 6 do 8* tzn jeśli na zewnątrz mam 23* to w terra ok 16*, owszem nie jest to jakaś wyrafinowana idea ale działa i to chyba jest najważniejsze - mrożenie wody trochę uciążliwe ale w sumie zabiera ze 3 min. dziennie (przełożenie butli z zamrażalnika do terra wieczorem a rano w drugą mańkę) tyle tylko że musisz o tym pamiętać, suma sumarum uważam że to najrozsądniejszy sposób chłodzenia małego zbiornika

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.