Jaras Napisano 11 Czerwca 2011 Share Napisano 11 Czerwca 2011 6*C spadek przy niezaizolowanym 500 L zbiorniku? Chyba zimą przy otwartym oknie. Proponuję nie sugerować się tym co pisze maklerw. Jeśli nie chcesz wtopić pieniędzy i zmarnować czasu na grzebanie się z peltierami, pomyśl o zakupie małej zamrażarki. Większy wydatek, ale przynajmniej lepszy efekt. Twargor niedawno wstawił kilka fotek i sugeruj się bardziej jego pomysłem. Poza tym aby peltier był maksymalnie wydajny, musiałbyś zainstalować na gorącej stronie potężny cooler który dałby radę odprowadzić mnóstwo ciepła. A to już dodatkowe koszta. Jak dla mnie gra nie warta świeczki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 11 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2011 Spadek może wynikać np z samego wyłączenia świateł itd. Zbiorniki z podanych linków są raczej malutkie, więc wierzę, że tam takie spadki się uzyskuje. To tylko taki drobny pomysł, który zamierzałem skonsultować.. Czas na robieie czegokolwiek z roślinami mam dopiero od 1 lipca - sporo czasu.. Zamrażarki robić nie będę na 100%. Jeśli to rozwiązanie jest nieefektywne, to porzucę pomysł po prostu. Ale dobrze, że dyskutujemy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepton Napisano 11 Czerwca 2011 Share Napisano 11 Czerwca 2011 ja do zbiornika 60x40x50 wsadzam wieczorem 1,5 l butle wypełnioną lodem i od 21 do 6 rano mam spadek o 6 do 8* tzn jeśli na zewnątrz mam 23* to w terra ok 16*, owszem nie jest to jakaś wyrafinowana idea ale działa i to chyba jest najważniejsze - mrożenie wody trochę uciążliwe ale w sumie zabiera ze 3 min. dziennie (przełożenie butli z zamrażalnika do terra wieczorem a rano w drugą mańkę) tyle tylko że musisz o tym pamiętać, suma sumarum uważam że to najrozsądniejszy sposób chłodzenia małego zbiornika Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi