pepton Napisano 12 Czerwca 2011 Share Napisano 12 Czerwca 2011 (edytowane) jakiś czas temu podzieliłem swoją skromną kolekcję na dwa terra a oto jedno z nich: wymiary: 60x40x50 (50 wysokość), obecnie nie doświetlane, stoi na parapecie od strony wschodniej (słońce od 6 do 11:30), temperatury - dzień max 30*, noc min 15* (chłodzone w bardzo prosty sposób - na noc daję do środka butle po mineralce z lodem, w dzień jak słonko przygrzeje włącza się nadmuch powietrza z zewnątrz sprzężony z nawilżaczem), zraszanie ręczne - nieregularnie, wilgotność między 80 a 99% - raz czy dwa mierzona higrometrem elektronicznym a elektronika jak wiadomo nie lubi wilgoci więc nie wiem czy pomiary były prawidłowe a oto niektórzy mieszkańcy: h.pulchella h.heterodoxa x nutans kępka h.heterodoxa x minor h.nutans - nowy nabytek, widać różnicę w kolorze między nowymi a starymi liśćmi Utricularia reniformis n. gymnamphora - wypuszcza mnóstwo małych dzbanków - tylko czemu małych? - jakieś pomysły? no i całość nie jest to jakaś wyrafinowana kompozycja ale myślę że na tym przykładzie widać że gatunki górskie nie są tak ciężkie w hodowli jak się niektórym wydaje proszę o komentarze i sugestie (a tak przy okazji czy możecie podać gatunki małych dzbaneczników nizinnych) Edytowane 3 Czerwca 2012 przez pepton Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 12 Czerwca 2011 Share Napisano 12 Czerwca 2011 Bardzo ładne rośliny , jaka jest tam wilgotność powietrza ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 12 Czerwca 2011 Share Napisano 12 Czerwca 2011 n. gymnamfora swietnie wyglada male dzbanki bo i roslina mala trzeba czasu ale wyglada i tak rewelacyjnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Intermedia Napisano 12 Czerwca 2011 Share Napisano 12 Czerwca 2011 Ładnie to wygląda, szczególnie helki . Życzę powodzenia przy H. pulchella, mi jakoś nie szła jej uprawa. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 12 Czerwca 2011 Share Napisano 12 Czerwca 2011 Schludnie. Ładne helki. Aczkolwiek to mrożenie butelki nieco mozolne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 12 Czerwca 2011 Share Napisano 12 Czerwca 2011 może i mozolne, jeżeli ktoś ma czas to czemu nie:) fajnie to wygląda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepton Napisano 12 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2011 Ładnie to wygląda, szczególnie helki . Życzę powodzenia przy H. pulchella, mi jakoś nie szła jej uprawa. pulchelle mam już około roku, z tym że po wysyłce do mnie miała różne przygody czego wynikiem było to że dotarła w moje ręce po 3 tygodniach z uschniętymi wszystkimi liśćmi, no prawie wszystkimi bo kawałek został, no i z niego odbiła, - z tego co zauważyłem to nie lubi nagłych spadków wilgotności (kolejna przygoda z wentylacją) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepton Napisano 12 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2011 może i mozolne, jeżeli ktoś ma czas to czemu nie:) fajnie to wygląda. ani mozolne, ani czasochłonne trzeba jedynie pamiętać, żeby przed wyjściem do roboty butle do zamrażalnika ciepnąć, z czasem wchodzi w krew tak jak np mycie zębów, a cały zabieg rano i wieczorem to ze 3 minuty w sumie zabiera Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 12 Czerwca 2011 Share Napisano 12 Czerwca 2011 swietnie plus dla Ciebie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 12 Czerwca 2011 Share Napisano 12 Czerwca 2011 Piękne helki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepton Napisano 3 Września 2011 Autor Share Napisano 3 Września 2011 (edytowane) upały się skończyły więc pora na wnioski - temperatury w najgorętsze dni sięgały ponad 30* - najgorzej zniosła to pulchella (nie licząc midoxy i cefala które padły na jakiegoś rodzaju zgniliznę korzeni, przypuszczam że wywołały ją grzyby które rozwijały się dzięki zbyt wysokiej temperaturze podłoża) a tak poza tym to wszystko zdaje się rosnąć w miarę dobrze, doszli też nowi mieszkańcy między innymi: heterodoxa heterodoxa x ionasi chimantesis Edytowane 3 Września 2011 przez pepton Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 3 Września 2011 Share Napisano 3 Września 2011 (edytowane) Bardzo ładne terra , na ile Ci średnio z pokojowej temperatury zbija butla teraz? I na ile? Edit: mały nizinny gatunek campanulata Edytowane 3 Września 2011 przez adamik55 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepton Napisano 3 Września 2011 Autor Share Napisano 3 Września 2011 Bardzo ładne terra , na ile Ci średnio z pokojowej temperatury zbija butla teraz? I na ile? Edit: mały nizinny gatunek campanulata wczoraj miałem 14,5* C w nocy - ale w największe upały temp spadała min do 17* - ogólnie zauważyłem że temperatura spada o jakieś 7* w stosunku do tego co jest na zewnątrz terra "na ile?" - rozumiem że chodzi ci o czas, tutaj sprawa ma się tak że jak wsadzę butle o 20:30 to temperatura zaczyna znacznie rosnąć dopiero jak wychodzi słoneczko (dzisiaj jak była chłodniejsza noc to jak wyciągałem butlę około 7 to był w niej jeszcze lód) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 3 Września 2011 Share Napisano 3 Września 2011 Ale gąszcz tam już masz Bardzo ładne rośliny, powodzenia w hodowli nowych Czekam na zdjęcia innych Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepton Napisano 22 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2012 (edytowane) minęło kolejnych kilka miesięcy wrzucam nową fotkę: temperatura: dzień 25* do 26* noc 14* do 16* liście które wyrosły w tych warunkach są o wiele pokaźniejsze od poprzednich, więc wniosek prosty 10cio* spadki przy temperaturze max 26 lepiej służą roślinom niż 15 ale gdy temp max wynosiła 30 a nawet 31* doświetlam teraz od 10 do 19 -72W(do godź 10 liczę na odrobinę slońca, raz jest a raz go niema, więc trudno powiedzieć przez ile godzin dziennie rośliny korzystają ze światła) a tu jeszcze parę fotek Edytowane 22 Stycznia 2012 przez pepton Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi