herbalski Napisano 17 Czerwca 2011 Share Napisano 17 Czerwca 2011 (edytowane) Chciałbym wam pokazać kilka zdjęć U. australis i D. rotundifolia z Dąbrowy Górniczej. Konkretnie - z okolic zbiornika wodnego Pogoria IV. Jest to teren po zlikwidowanej dobrych kilka lat lemu kopalni piasku Kuźnica Warężyńska. Ogromne wyrobisko (8 na 3 km) zostało zalane i przy okazji powstał bardzo ciekawy przyrodniczo teren. W okolicy głównego zbiornika Pogoria IV jest sporo małych stawów, czy wręcz kałuż, które stale się utrzymują i w nich właśnie można znaleźć pływacza. Znalazłem też dwa torfowiska z rosiczkami. Oprócz rzadkich gatunków roślin, są też atrakcje dla miłośników ptaków - sporo miejsc lęgowych i wiele gatunków, głównie oczywiście ptactwa wodnego. A po foto-łowach można poleżeć nad jeziorem , czy pojeździć na rowerze - są ścieżki rowerowe, które prowadzą wokół wszystkich czterech dąbrowskich jezior ( ze względu na ptaki warto odwiedzić też najmniejsze z jezior Pogoria II). Edytowane 22 Czerwca 2011 przez herbalski Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 17 Czerwca 2011 Share Napisano 17 Czerwca 2011 (edytowane) A tlustosza widziales może? Fajne zdjęcia. Swoją drogą chciałem teraz jakoś zajrzeć na Pogorię ale nie bardzo wiem jak się tam dostać z Sosnowca... Edytowane 17 Czerwca 2011 przez moofofoofqa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 17 Czerwca 2011 Share Napisano 17 Czerwca 2011 Fajne fotki A masz może jakieś zdjęcia szerszego pleneru, zbiornika, okolicy, itp.? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbalski Napisano 18 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2011 A tlustosza widziales może? Fajne zdjęcia. Swoją drogą chciałem teraz jakoś zajrzeć na Pogorię ale nie bardzo wiem jak się tam dostać z Sosnowca... Jak chcesz to podam ci drogę dojazdu na PW. Co do tłustoszy, to na Pogorii ich nie znalazłem. Za to znajdowałem je w Sosnowcu na torfowisku Sosnowiec-Bory. Piszę w czasie przeszłym, bo mimo, że miejsce to objęto programem "Specjalny Obszar Ochrony Siedlisk NATURA 2000" i miasto się tym miejscem chwali, to niestety torfowisko zaczyna zarastać w takim tempie, że za kilka lat zapewne zupełnie zatraci swój unikatowy charakter. Już w zeszłym roku nie znalazłem żadnego P. vulgaris, a i rosiczek było przynajmniej o połowę mniej niż w latach ubiegłych A występują tam wszystkie trzy gatunki. Fajne fotki A masz może jakieś zdjęcia szerszego pleneru, zbiornika, okolicy, itp.? Niestety nie mam, robiłem tylko zdjęcia owadożerów. Ale na pewno niedługo znowu tam się wybiorę, to wtedy powklejam zdjęcia okolicy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 18 Czerwca 2011 Share Napisano 18 Czerwca 2011 (edytowane) Drogę znam, ale nie posiadam auta:) Musiałbym jakoś komunikacją miejską sie tam dostać i wrócić, a to już latwe nie jest. Na Bory też chciałem zajrzeć, ale problem podobny:) Aa, przepraszam za post pod postem - zapomniałem dodać, że pływacz to najprawdopodobniej U.australis, chociaż przydałoby się zdjęcie kwiatu z boku i od przodu. Edytowane 22 Czerwca 2011 przez naven Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 pływacz to najprawdopodobniej U.australis To na pewno ten gatunek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbalski Napisano 21 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2011 To na pewno ten gatunek. Czy na pewno? Nie jestem ekspertem od polskich pływaczy, ale U. australis z tego, co pamiętam ma dolne płatki wygięte lekko (a czasem nawet dość mocno) w dół. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 22 Czerwca 2011 Share Napisano 22 Czerwca 2011 (edytowane) To właśnie U.vulgaris ma wygięte płatki:) http://www.edelkrebs.de/vulgar.jpg australis: http://www.pharmanatur.com/Plantes%20insec...stralis%203.JPG W internecie często te pływacze są mylone ze sobą. Warżka kwiatu U.australis tworzy tak jakby linię mniej lub bardziej poziomą, a u U.vulgaris jest ona wygięta w dół. To chyba taka najprostsza do zauważenia różnica. Edytowane 22 Czerwca 2011 przez moofofoofqa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbalski Napisano 22 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2011 Faktycznie pomyłka, mea culpa Dzięki za czujność. To nawet lepiej w końcu U. australis jest jednak znacznie rzadszy, więc satysfakcja ze znalezienia większa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 22 Czerwca 2011 Share Napisano 22 Czerwca 2011 Otóż to, ciekawe znalezisko:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robusiek Napisano 22 Czerwca 2011 Share Napisano 22 Czerwca 2011 jak zdawałem na prawko w Dąbrowie instruktor pokazał mi to miejsce. Naprawdę warto zajrzeć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tsunami Napisano 13 Grudnia 2011 Share Napisano 13 Grudnia 2011 Witam. Kolego herbalski, opisujesz tutaj tylko teren w sąsiedztwie Pogorii IV, czy może pisząc "znalazłem też dwa torfowiska z rosiczkami", masz na myśli znajdujące się kilka kilometrów dalej bagna w Antoniowie? Te bagna-torfowiska co prawda leżą w sąsiedztwie zbiornika Kuźnica Warężyńska, są jednak w 100% naturalne i nie mają nic wspólnego z zalanymi wyrobiskami piaskowni. Torfowiska o których mowa powstały wiele lat temu w starorzeczu maleńkiego potoku. Przy odrobinie szczęścia można tam znaleźć nie tylko d. rotundifolia, ale wszystkie rodzime gatunki rosiczek, w tym naturalną hybrydę d.x obovata (osobiście nigdy nie natrafiłem, ale widziałem jej zdjęcia w przewodniku przyrodniczym). Łączna powierzchnia torfowisk wynosi ok 2.5ha. W okolicy zbiornika Pogoria I można również znaleźć rodzime rosiczki oraz rzadkiego tłustosza, mianowicie p. vulgaris ssp bicolor. Jako Dąbrowianin zachęcam serdecznie do wizyt. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbalski Napisano 13 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2011 Kolego herbalski, opisujesz tutaj tylko teren w sąsiedztwie Pogorii IV, czy może pisząc "znalazłem też dwa torfowiska z rosiczkami", masz na myśli znajdujące się kilka kilometrów dalej bagna w Antoniowie? Pisałem o bezpośrednim sąsiedztwie Pogorii IV - kilkadziesiąt metrów od zbiornika. W Antoniowie nigdy dotąd nie byłem, ale po tym, co napisałeś z pewnością w przyszłym roku się wybiorę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi