Skocz do zawartości

Akwa-terrarium

Gekon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pisałem o tym na SB ale tam nie uzyskałem satysfakcjonującej odpowiedzi. Posiadam takie akwa http://imageshack.us/photo/my-images/233/dscf3198e.jpg/ 100L. Mam wybór między daniem tam rybek czy roślinki owadożerne więc na razie rozważam opcję ;) Jakie mógłbym tak trzymać roślinki? Myślałem nad jakimiś heliamphorami i rosiczkami (ew. jakieś małe dzbanki) ale nie wiem...dałbym tak fogger i ew. jakiś zraszacz (?). Czy takie oświetlenie akwarystyczne http://www.urmstonaquatics.com/index.php?a...amp;portrelay=1 mogło by być ok? Dodam że tam jest miejsce na jedną świetlówkę/

Odnośnik do odpowiedzi

helki sobie odrazu odpusc jak masz zamiar miec tylko jedna swietlowke, wiekszosc rosiczek tylko zabijesz wsadzajac do tera wiec tez nie za dobry pomysl, dzbanki na przyszlosc musza miec dosc wysoko a tam ile masz 60cm? no i wypadalo by tez miec do nich lepsze swiatlo. Jak juz musisz miec tam rosliny przy jednej swietlowce fajnie by bylo gdyby to byla 36w inaczej nie ma sensu. W takim przypadku pozostaje Ci hodowla tlustoszy i pamietaj ze nie moga miec zbyt wilgotno

Odnośnik do odpowiedzi

Hej to już zależy od ciebie czy chcesz mieć rybki czy roślinki ;] Ja mam akwa 126 litrów i żeby woda była czysta mam różne filtry do których mam włożone media filtracyjne. Z tego co widze na fotce masz filtr kubełkowy on dobrze się sprawdza w filtracji ale słabo napowietrza wodę więc musiałbyś kupić jeszcze napowietrzacz a koszt to ok 50 zł. Do tego jakieś roślinki i kamyki tylko uwaga jeśli masz nowe akwa lub stare tylko jest nie używane jak je zalejesz wodą to musisz je odstawić na ok 2 tygodnii żeby dobre glony się "utworzyły" bo inaczej wszystkie rybki ci padną. Wiem to z własnego doświadczenie, gdyż zrobiłem żle i ok 70 ryb poszło do toalety.

Jesli chcesz mieć tam roślinki to musisz mieć po 1 jakieś roślinki owadożerne, po 2 torf kwaśny i inne pierdoły o których możesz dowiedzieć się na tym forum.

Edytowane przez Stig25
Odnośnik do odpowiedzi

Ale wymiary ógłbyś podać :) Małe dzbanki będa małe ale tylko jakiś czas, z rosic też zrezygnuj, po co w akwarium je trzymać. Heliamfory są alternatywą !!

http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...mp;hl=heliamfor

poszukaj w temacie gotowe dzieła, tam sporo pomysłów dla zagospodarowania akwa znajdziesz, pozdro

Edytowane przez theofil
Odnośnik do odpowiedzi

Stig25 napisał:
Hej to już zależy od ciebie czy chcesz mieć rybki czy roślinki ;] Ja mam akwa 126 litrów i żeby woda była czysta mam różne filtry do których mam włożone media filtracyjne. Z tego co widze na fotce masz filtr kubełkowy on dobrze się sprawdza w filtracji ale słabo napowietrza wodę więc musiałbyś kupić jeszcze napowietrzacz a koszt to ok 50 zł. Do tego jakieś roślinki i kamyki tylko uwaga jeśli masz nowe akwa lub stare tylko jest nie używane jak je zalejesz wodą to musisz je odstawić na ok 2 tygodnii żeby dobre glony się "utworzyły" bo inaczej wszystkie rybki ci padną. Wiem to z własnego doświadczenie, gdyż zrobiłem żle i ok 70 ryb poszło do toalety.

Jesli chcesz mieć tam roślinki to musisz mieć po 1 jakieś roślinki owadożerne, po 2 torf kwaśny i inne pierdoły o których możesz dowiedzieć się na tym forum.

Wiem wiem o tym wszystkim :) kiedyś już rybcie hodowałem ;) Postaram się coś zrobić z tą przykrywką.... może dać się zamontować jeszcze jedną. W ostateczności kupię inną przykrywkę :) ogólnie myślałem nad rosiczką madagaskarską lub paradoxą....i jeszcze o cefaltusie.

P.S- Filtr jest zewnętrzny i napowietrzniacz mam :P

Odnośnik do odpowiedzi

ogólnie myślałem nad rosiczką madagaskarską lub paradoxą....i jeszcze o cefaltusie. W ostateczności heliamphory...

Liczę się z tym że i tak bd musiał kupić nową przykrywkę bo nawet jakbym miał rybki to chce mieć żywe roślinki więc i tak bym musiał podwójną kupić...

Odnośnik do odpowiedzi

helki musza miec potezne swiatlo, te rosiczki co wymieniles dadza spokojnie rade na parapecie, cefal tak samo. Pomysl dokladniej co chcesz osiagnac z tym akwarium i dopiero zadawaj pytania bo tak to wymuszasz na innych podejmowanie decyzji za Ciebie

Odnośnik do odpowiedzi

sadam8806 napisał:
helki musza miec potezne swiatlo, te rosiczki co wymieniles dadza spokojnie rade na parapecie, cefal tak samo. Pomysl dokladniej co chcesz osiagnac z tym akwarium i dopiero zadawaj pytania bo tak to wymuszasz na innych podejmowanie decyzji za Ciebie

Chodzi o to że tu gdzie mieszkam jest mało światła.... praktycznie cały czas pada :) cefal czytałem że musi być w terra unsure. I wcale nie wymuszam podejmowania decyzji za mnie tylko szukam porady co mógłbym tam ew. trzymać :) Załóżmy że kupię to oświetlenie x2 to helki bd już mogły być? np. 2x 30W lub 38.

Odnośnik do odpowiedzi

madagaskarskiej wystarczy parapet, cefal tez spokojnie będzie rósł na parapecie,a co do helek to popytaj Człowiek', theofil podal link do jego tematu z helkami. Helki z teorii muszą mieć mega światło i spadki temperatur,a w praktyce to różnie bywa i nie są tanie. Oswietlenia szukaj 2x39w , podaj te wymiary w koncu

Odnośnik do odpowiedzi

Gekon napisał:
Wiem wiem o tym wszystkim :) kiedyś już rybcie hodowałem ;) Postaram się coś zrobić z tą przykrywką.... może dać się zamontować jeszcze jedną. W ostateczności kupię inną przykrywkę :) ogólnie myślałem nad rosiczką madagaskarską lub paradoxą....i jeszcze o cefaltusie.

P.S- Filtr jest zewnętrzny i napowietrzniacz mam :P

No naj widoczniej dużo nie wiesz bo ten filtr który mas to filtr zewnętrzny kubełkowy a napisałeś jeszcze napowietrzniacz a to jest napowietrzacz i to coś na górze akwa to jest pokrywa.

P.S. Jak by coś to się nie czepiam tylko cię poprawiam ;]

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłbym podobnie jak w tym filmiku Człowieka. Ale miałbym problem dot. wentylacji. Czy jakbym kupił takie świetlówki http://www.urmstonaquatics.com/index.php?a...amp;portrelay=1 to dalej trzeba by wentylować terra? Bo w zasadzie góry by nie było... czyli terra by było tylko dla helek ew....a madagaskarska i cefal mogą być w ogrodzie?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.