fly guy Napisano 24 Czerwca 2011 Share Napisano 24 Czerwca 2011 Witam, Ostatnio sporo się pojawiło tematów ze zdjęciami ze środowiska naturalnego. Ponieważ znam 2 stanowiska gdzie występuje Drosera rotundifolia korzystając z wolnego dnia, postanowiłem sprawdzić jak się torfowisko miewa. Z tego co pamiętam, relacja z ostatniej wyprawy sprzed niecałych 3 lat była na tym drugim forum, ale relacji już nie ma. Trudno. w każdym razie wówczas torfowisko miało się dobrze, ale niedawne przesunięcia cieku wodnego - niedużej rzeczki rodziły obawy, czy torfowisko nie wyschnie. Na szczęście torfowisko wygląda lepiej niż z tego co zapamiętałem 2 lata temu. Fotki porównawcze z przeszłości: I fotki sprzed 2 dni: Ponieważ teraz zrobił się grząski już od samego skraju torfowiska, nie miałem okazji zrobić lepszych zdjęć większych połaci roślin, ale wszystkie te czerwone plamy, to skupiska D. rotundifolia. Rozmiary roślin będących w moim zasięgu - jak dla mnie - były imponujące - niektóre miały średnicę ludzkiej dłoni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi