cinnamon Napisano 26 Czerwca 2011 Share Napisano 26 Czerwca 2011 Witam, zauważyłam, że dokarmiane muszkami owocówkami siewki rosną mi o wiele szybciej i w ciągu 1,5 miesiąca podrosły do ok. 5cm! W lecie jednak hodowla muszek nieprzyjemnie pachnie, więc chciałabym przerzucić się na pokarm dla rybek. Z tego co wyczytałam nadaje się większość, ale czy ma jakieś znaczenie, czy to będą zwykłe płatki wieloskładnikowe, czy suszona/liofilizowana ochotka? A może lepszy żywy pokarm ( larwy ochotki, dafnia )? Tak na logikę biorąc, roślinom potrzebny jest głównie azot, a najwięcej jest go w białku - więc wnioskuję, że lepsze będą suszone "żyjątka", ale z drugiej strony wielu użytkowników pisało, że płatki przynoszą takie same efekty Większość pewnie jest zdania, że dokarmianie nie jest konieczne - zgodzę się z tym, ale w przypadku siewek przyspiesza to ZNACZNIE ich wzrost - dlatego nie odradzajcie dokarmiania Proszę o sugestie dotyczące RODZAJU karmy, a nie samego dokarmiania Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiu881 Napisano 26 Czerwca 2011 Share Napisano 26 Czerwca 2011 (edytowane) Myślę, że martwy pokarm będzie zły. Wywal roślinki na dwór to same złapią sobie posiłek. Co do karmy to ochotka będzie ok. EDIT Ja swoich roślin nie dokarmiam i jest ok, więc myślę, że dokarmianie jest bez sensu. Edytowane 26 Czerwca 2011 przez Grzesiu881 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 Dokarmianie przy siewkach ma sens Rośliny rosną szybciej, a nie masz może pyłku pszczelego? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinnamon Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2011 Niestety nie, ale po to właśnie pytam, by wiedzieć, co kupić Taki np. będzie odpowiedni? http://allegro.pl/pylek-pszczeli-kwiatowy-...1687431556.html Rozumiem, że jest lepszy niż pokarm dla rybek? A w porównaniu z żywymi owadami ( muszki owocówki ) co przynosi lepsze efekty? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lothia Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 (edytowane) http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...c=6904&st=0 dyskusja na temat dokarmiania jak dobrze poszukać znajdzie się kilka innych,może tam będą dokładniejsze odpowiedzi Edytowane 27 Czerwca 2011 przez lothia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cinnamon Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2011 (edytowane) Ok, dziękuję. A więc tak podsumowując, z tego co się dowiedziałam można wysnuć taki wniosek: zarówno dobrze rozdrobniony pokarm dla rybek ( najlepiej wysokoproteinowy ) jak i pyłek pszczeli dają pożądane rezultaty. Przy styczności z podłożem lubią jednak pleśnieć, więc trzeba mieć w zapasie jakieś fungicydy ( polecam Topsin ), jednak znacząco przyspieszają wzrost siewek i warto je stosować. Kto z kolei posiada własną hodowlę muszek owocówek ( dla siewek lepsze są nielotne D. melanogaster, bo mniejsze), nadają się jak najbardziej. Bazą wszystkich tych 3 rodzajów "pokarmu" jest BIAŁKO - a z białka pochodzi azot, tak potrzebny roślinom. Analogicznie do tego, nada się także sproszkowane białko lub rozcieńczony nawóz ( także "dolistnie" ). Amen Edytowane 27 Czerwca 2011 przez cinnamon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi